Gazete Vatan Logo

Bürokrasiyi tuş eden parayı çeken paket

Başbakan Binali Yıldırım, yatırım ortamını iyileştirecek kanundan sonra 67 maddelik yeni paketin müjdesini verdi. Yıldırım, “Vatandaş ile devlet arasındaki iş internetten yapılacak. Bürokrasi tuş oluyor. Biz ‘Para istiyoruz’ diyebilirsiniz. Ama bunlar para için hazırlık” dedi.

Bürokrasiyi tuş eden parayı çeken paket

Başbakan Binali Yıldırım, bu yıl sonuna kadar vatandaş ile devlet arasındaki her türlü işin e-devlet üzerinden yapılacağını belirterek, “e-devlet üzerinden vatandaşın devletle iş yapma oranı yüzde 57’ye çıktı. Bürokrasiyle, bürokratla karşı karşıya gelmeden her işinizi yapabilirsiniz. Yani bürokrasi ‘tuş’ oluyor, tuşa basacaksınız işinizi yapacaksınız” diye konuştu.

Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi’nde, Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Koordinasyon Kurulu (YOİKK) 2017-2018 Reformu’nun tanıtımında konuşan Yıldırım, yatırım ortamının iyileştirilmesiyle ilgili düzenlemelerin 35 maddelik bir kanun olarak çıktığını ve yürürlüğe girdiğini söyledi.

128 milyarlık teşvik

Başbakan Yıldırım, stratejik yatırımlar kapsamında 128 milyar TL’lik stratejik yatırımın teşvikini onayladıklarını, önümüzdeki günlerde paylaşılacağını ayrıca yatırım ortamının iyileştirilmesi amacıyla 67 maddelik paketin yakında TBMM’ye sunulacağını söyledi.

Yatırım ortamını iyileştirme paketini genel hatlarıyla anlattığını, bunların getirilen yeniliklerden birkaçı olduğunu ifade eden Yıldırım, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

“Daha büyük bir paket de yolda geliyor. Yani bu paketlerde para yok. ‘Biz para istiyoruz’ diyebilirsiniz. Ama bunlar para için hazırlık. Para sonradan gelir, önce altyapı. Para olsa ne yapacaksın? Yani iş yapamadıktan sonra paranın kıymeti yok ki. Önemli olan iş ortamının iyileşmesi, iş yapılması, geleceğe yönelik planlarınıza düşünmeden, endişe etmeden ve ‘Acaba ne olacak’ sorusunu sormadan karar vermeniz.”

Şirket kurulumu 650 TL’ye düştü
Başbakan Yıldırım, artık şirket kurmak için il ve ilçelerde ticaret sicil müdürlüklerine başvurulacağını bildirerek, “Daha önce noterlere de gidiliyordu. Şimdi artık ticaret sicil müdürlerinde bu iş yapılacak. Bunun ne faydası var? 2 bin 250 lira veriyordunuz, şimdi 650 lira vereceksiniz. Noterlerimiz üzüldü ama onlara yapacak iş her zaman var” dedi.
18 evrak 6’ya iniyor
Hayata geçirilen düzenlemelerin, inşaat sektörünü de ciddi ölçüde rahatlatacağını belirten Binali Yıldırım, “İnşaat izni alınması için 18 ayrı işlem yapılıyor. Bunun sayısı 6’ya indiriyoruz. Evraklarını inşaat izni için belediyeye teslim eden bir vatandaşımız artık diğer kurumları ilgilendiren evrakları tek tek dolaşarak takip etmek zorunda kalmayacak. Bir pencere veya tek kapıdan hizmet alma dediğimiz sistemi hayata geçiriyoruz. Belediye elektronik ortamda bu sorgulamaları yapıp işlemi tamamlamış olacak” dedi. Başbakan Yıldırım, inşaat ruhsat forumunda tek bir imzanın olacağını, diğer bütün işlemlerin elektronik ortamda yürüyeceğini aktardı.
e-ipotek dönemi
Binalİ Yıldırım, bankalardaki ipotek işlemlerinin tapu müdürlüğü ile elektronik ortamda yapılmasına imkan getireceklerini kaydetti. Başbakan aylık olarak verilen SGK ve muhtasar beyannamelerin birleştirileceğini ve böylece yatırımcılara ciddi bir zaman tasarrufu sağlanacağını söyledi. Yıldırım, “Vergi dairesine ayrı ver, SGK’ye ayrı ver. İkisini birleştirip, vereceğiz. Dolayısıyla iki iş yerine, bir iş yapmış olacağız” diye konuştu.
Gümrüklerde ‘mesai bitti’ devri kapanıyor
Gümrüklerde artık tek pencere uygulamasının başladığını, kurumların, gümrüklerdeki personelin çalışma saatlerini buradaki işleyişe uygun yeniden düzenleyeceklerini vurgulayan Yıldırım, şöyle devam etti:
“Yani mesai bitti, kapılar kapandı, bekle dönemini artık kaldırıyoruz. Mutlaka kaldıracağız. Burada paraysa para ne lazımsa bunu vereceğiz ve mutlaka o gümrüklerimiz 24 saat açık olmalı. Çünkü gecikmenin bedeli büyük. Mal var bozuluyor veya bir sipariş aldın tamamlayıp, bitireceksin ve göndereceksin, bir malzeme, bir makine, bir hacat bekliyorsun... Bunların hepsi zaman ve para kaybı. O bakımdan burada ne gerekiyorsa yapacağız ve burada sürekli açık tutup, çalışır halde hazır halde tutacağız.”

Haberin Devamı