Gazete Vatan Logo

Bürokrasi zirvesi

Yatırımdan istihdama birçok alanda seferberlik başlatan hükümet, ihracat hedefine ulaşmak için de bürokrasinin azaltılmasına dönük çalışma başlatıyor. İhracatçı birliklerine yazı gönderen idare; büyük, orta ve küçük 5’er birlik üyesi şirketle yüz yüze sorunları konuşup çözüm arayacak.

Bürokrasi zirvesi

İstihdamın artırılmasından yatırım ortamının iyileştirilmesine kadar birçok konuda seferberlik başlatan hükümet, ihracatçının en büyük sıkıntılarından olan bürokrasiye de el attı. 2023 hedefi olan 500 milyar dolar ihracat rakamına ulaşılıp ulaşılmayacağı tartışılırken hedeften sapmamaya kararlı olan hükümet, bürokrasi seferberliğini ihracatçılarla birlikte yapacak. Birliklere yazı gönderen Başbakanlık İdareyi Geliştirme Başkanlığı, birden fazla bakanlığın yetki alanına giren işlerde bürokrasinin azaltılması için çalışmaların sürdüğünü ve bu çerçevede bizzat ihracatçı firmalarla bir araya gelerek soruna çözüm bulunmasının hedeflendiğini bildirdi.

‘15 şirket belirleyin’

İlk etapta İstanbul Hububat Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, Ege Hububat Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği ile Orta Anadolu Hububat Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’ne yazı gitti. “Bürokrasinin azaltılması” başlığıyla gönderilen yazıda, şöyle denildi: “Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde yatırımcılar ve vatandaşlar için bürokrasinin azaltılması önemli bir hedef olarak belirlenmiştir. Yatırımcıların üzerindeki bürokratik yüklerin tespit edilerek azaltılması, muhatap oldukları iş ve işlemlerin kolaylaştırılması ve bu şekilde üretimin artırılması amacıyla firmalarla yüz yüze görüşmeler yapılacaktır. Bu çalışmada yer almasını her yönüyle uygun gördüğünüz, birliğinize kayıtlı büyük, orta ve küçük ölçekteki 5’er firmanın tarafımıza iletilmesi gerekmektedir.”

Haberin Devamı

En şikayetçi başkan!

İdarenin bürokrasiyi azaltma çabalarına hububat ve bakliyat birliklerinden başlaması ihracatçılar arasında ‘ilginç’ bulundu. Zira gerek demeçlerinde gerek sosyal medya hesaplarında bürokrasiden en çok şikayet eden isimlerin başında İstanbul Hububat Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Zekeriya Mete geliyor.

İhracatçı sorunları sıraladı

Yazının ardından İstanbul Hububat Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği yönetiminde bürokrasiyle ilgili en önemli sorunlar şöyle sıralandı:
Hammadde Temini: Analiz işlemlerinin hem Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı, hem de Gümrük Bakanlığı tarafından yapılması nedeniyle veya analiz sonuçlarının iyi çıkmaması durumunda, analizlerin tekrar tekrar yapılması nedeniyle getirilen ürünler limanda uzun süre bekletilmekte; firmalar demuraj sorunu ile karşı karşıya kalmaktadırlar. Bekletilen her gün için ciddi rakamlar ödenmektedir.
Bakanlıklar Arası Koordinasyon: Ekonomi Bakanlığı çatısı altında Gümrük Tarım birimleri oluşturulmalı veya Ekonomi Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ortak bir kurum oluşturmalı, birlikte çözüm aramalı. Bakanlıkların birbirinden bağımsız hareket etmesi sektör sorunlarının kısa sürede çözülememesine neden olmaktadır.
Dahilde İşleme Rejimi/TEV Sorunu: DİR sisteminin idaresinde çok fazla kurumun yer alması idari karmaşaya neden olmaktadır. Bu sebeple belgelerde yapılan önemsiz sayılabilecek çok küçük hatalarda dahi belgeyi askıya alma, revize, süre uzatma işlemleri için inisiyatif alınamamakta, belgeler direkt reddedilerek ihracatçı zor duruma düşürülmektedir.
Eximbank Kredileri: Kredi kapatmaları için kredinin kullanıldığına dair tek tek beyanname gönderilmesi iş yüküdür. Kredi için teminat mektubu, senet gibi evraklar istenmektedir. İhracat finansmanı için taahhütname, kefalet gibi alternatif çözüm yolları getirilebilir.

Haberin Devamı