Gazete Vatan Logo

Burkina Faso’da Türk restoranına saldırı!

Batı Afrika ülkesi Burkina Faso’nun başkenti Vagadugu’da bir Türk lokantasına El Kaide bağlantılı olduğu tahmin edilen 3 kişi silahlı saldırı düzenledi. Saldırıda aralarında bir Türk’ün de olduğu 20 kişi hayatını kaybetti

Burkina Faso’da Türk restoranına saldırı!

Silahlı saldırganlar pazar gecesi motosikletle geldikleri Aziz İstanbul adlı Türk restoranında ve yakınlarındaki Hotel Splendid’de kalabalığın üzerine ateş açtı. El Kaide’nin Mağrip üyesi oldukları öne sürülen saldırganlar, daha sonra güvenlik güçleriyle çatışmaya girdi. Bu esnada restoranda mahsur kalan müşteriler oldu.

12 saat çatıştılar

Güvenlik güçleriyle saldırganlar arasında yaklaşık 12 saat süren çatışma sonucu aralarında Burkina Faso’da işçi olarak çalışan Osmaniyeli Mehmet Fatih Okur’un da olduğu 20 kişi yaşamını yitirdi. Türk vatandaşının yanı sıra ölenler arasında ABD, Kanada, Fransa ve Ukrayna vatandaşlarının da bulunduğu belirtildi.

Saldırganlar öldürüldü

Burkina Faso İletişim Bakanı Remi Dandjinou, saldırıyı düzenleyen 3 kişinin öldürüldüğünü açıkladı. Saldırıyı üstlenen olmadı ancak baskının arkasında radikal militanlar olabileceği belirtiliyor. Şüpheler Mağrip el Kaidesi üzerinde yoğunlaşıyor. Bu örgüt, 2016 Ocak ayında da son saldırıdan sadece 200 metre uzaklıktaki bir başka restoran ve otele silahlı baskın düzenlemişti. O saldırıda 170 kişi rehin alınmış ve 30 kişi yaşamını yitirmişti.

Haberin Devamı

Yabancı turistlerin uğrak yeriydi

Saldırganların hedef aldığı ‘Aziz İstanbul’ isimli Türk restoranı, yabancıların uğrak yeri olarak biliniyor. Restoranda pastane ürünlerinin yanı sıra kebap türleri ve pizza da servis ediliyor.

Moskova’da saldırı önlendi

Rusya’nın başkenti Moskova’da bir DEAŞ hücresine baskın düzenleyen Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB), kentte toplu taşıma araçlarında ve alışveriş merkezlerinde baskın düzenlemeye hazırlanan 4 DEAŞ üyesini gözaltına aldı. Söz konusu DEAŞ’lıların birinin Rus, 3’ünün de Orta Asya uyruklu olduğu duyuruldu. FSB’den yapılan açıklamada, operasyonda, DEAŞ’ın saldırı düzenleme uzmanı, patlayıcı madde hazırlama uzmanı ile iki canlı bombanın yakalandığı ifade edildi.

Türkiye’den kınama

Türk Dışişleri Bakanlığı saldırıyı kınayan şu mesajı yayınladı: “Terörist saldırıyı en güçlü şekilde kınıyoruz. Saldırıda bir vatandaşımızın hayatını kaybetmesinden ve bir vatandaşımızın da yaralanmasından ayrıca büyük üzüntü duyulmuştur. Saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine ve kardeş Burkina Faso halkına başsağlığı, yaralananlara acil şifa diliyoruz. Türkiye son yıllarda uluslararası terörün hedefi haline gelen Burkina Faso’ya desteğini ve dayanışmasını sürdürecektir.”

Haberin Devamı