Telefon ıslandığında ne yapmalı?

Geçtiğimiz gün bir arkadaşım yanıma oturdu, üzgün üzgün. “Yeni akıllı tablet almalıyım. En üst modelini daha yeni almıştım. Sabah çamaşırları boşaltırken çamaşır makinesinden çıktı” dedi. Gülsem mi, ağlamasam mı? “Tamam, tamam! Gülebilirsin” diye sözlerine devam etti. “Ama sakın bana, ‘O oraya nasıl girmiş?’ diye sorma. Ben de bilmiyorum. Sanırım çamaşırların altında kalmış” Kahkahaları ata ata, üstüne epey espri yaptık. Geçtiğimiz yaz da bir arkadaşım, telefonunu tuvalete düşürmüştü. Telefonu kurtaramamıştık. Özellikle gece hayatında, masa üstlerinde bardaklardan telefonumuza çok sıvı dökülüyor. Buna da dikkat etmemiz gerekiyor.

Konu konuyu açınca, biz de internetten, ‘telefonumuzun başına neler geldiğinde neler yapmalıyız?’ı incelemeye karar verdik.

Su cep telefonlarımızın bir numaralı düşmanı. Islanan telefon, asla kuru günlerdeki gibi mükemmel çalışmayacaktır. Ama ıslanmış telefonun ömrünü ne kadar uzatırsanız uzatın, asıl içindeki bilgileri nasıl kurtaracağınız önemli. İşte size ıslanmış bir telefonu hayata döndürmek için bazı pratik önlemler...

Haberin Devamı

Kurtarma önerileri

- İçgüdüleriniz size ne söylüyorsa,

onu yapın. Islanan telefonunuzu

elinizde ne varsa, kağıt havlu, masa örtüsü, banyo havlusu ya da tişörtünüz, onun ile kurulayın.

- Telefonunuzu asla açmaya kalkmayın. Eğer suyla temas ettiğinde kapandıysa, açtığınızda kısa devreye sebep olabilir. Telefonunuzun sonsuza kadar bozulmasına sebep olabilir. Hala açıksa da, kapatın.

- Kısa devreyi önlemek için hemen koruyucu kapağı ve pili çıkarın. Pil çıktıktan sonra telefonun içini kurulayın. Bazı telefonlardan pilini çıkarmak mümkün değildir. Nokia ve iPhone’un bazı modelleri gibi... Bu telefonlarda sadece telefonu kapatmak yeterli olacaktır.

- Çok sert olmadan, telefonun içinden suyu çıkarmaya çalışın. Telefonu

biraz sallayabilir, yavaşça üfleyebilir ya da elektrik süpürgesi ile damlaları nazikçe çekebilirsiniz.

- Telefonunuzu kuru bir kaba koyarak, üzerini pirinçle örtün. Kapağını kapatın ve kuru bir yere koyun. 24 saat sonra telefonunuzu çıkarın ve açmayı deneyin.

Haberin Devamı

- Pirinç önerisi birçok teknoloji blogunda da geçiyor. Pirinçler nemi emdiği için, cihazdaki suyu çekip alıyor.

- Bazı teknoloji blogları pirince alternatif olarak şunları öneriyor: Kuskus, elektronik cihazların veya yeni alınmış ayakkabıların kutularından çıkan nem alıcı silikon jel poşetleri ya da kedi kumu.

- Tüm bu adımları yerine getirdikten ve nemin tamamen gittiğine ikna olduktan sonra, telefonunuzu açmayı deneyin. Genelde bu durum cihazın ne kadar ıslandığına ve içindeki hangi çipin etkilendiğine göre değişiyor.

- Aslında kesin bir çözüm bir yol da yok. Bu biraz umut ve şans işi gibi... Denemekten ne çıkar değil mi?

DİĞER YENİ YAZILAR