Gazete Vatan Logo

Bunu da yaptılar!

ABD’nin İsrail Büyükelçisi David Friedman’ın, İsrailli bir yardım kuruluşunca kendisine hediye edilen ve Kubbetüs Sahra’nın olduğu alana Süleyman Mabedi’nin inşa edildiğini gösteren Kudüs fotoğrafını kabul etmesi tepkilere neden oldu

Bunu da yaptılar!

Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma kararıyla tüm dünyanın tepkisini çeken ABD, bu kez de İsrail Büyükelçisi David Friedman’a hediye edilen bir fotoğraf nedeniyle eleştiri oklarına hedef oldu. Yerel basında çıkan haberlere göre ‘Achiya’ adlı İsrailli yardım kuruluşunun bir çalışanı Friedman’a, İsrail’in Bnei Brak şehrini ziyareti sırasında, ‘photoshop’ programı yardımıyla Kubbetüs Sahra Camisi’nin yerine Süleyman Mabedi inşa edilmiş gibi gösterilen bir Kudüs fotoğrafı hediye etti. Haberlerde yer alan fotoğrafta Friedman’ın fotoğrafı alırken gülümsediği görülüyor.

‘Farkında değildi’

‘Skandal’ fotoğrafın ortaya çıkmasının ardından ABD’nin İsrail Büyükelçiliği’nden konuyla ilgili yapılan yazılı açıklamada, Friedman’ın ‘yaşanan olaydan büyük üzüntü duyduğu’ belirtildi. Fotoğrafın Friedman’ın önüne tutuşturulduğu ve o anda söz konusu değişiklikten haberdar olmadığı öne sürülen açıklamada, ABD’nin Kubbetüs Sahra dahil, Kudüs’teki kutsal yerlerin statükosunun korunmasına bağlı olduğu kaydedildi.

Haberin Devamı

Filistin’den tepki

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Genel Sekreteri Saib Ureykat ise yaptığı yazılı açıklamayla skandal fotoğrafa tepki göstererek, “Büyükelçinin fotoğrafı alırken yüzünde oluşan gülümseme her şeyi açıklıyor” ifadesini kullandı.

Kazı çalışmaları

İşgal altındaki Doğu Kudüs’ün Eski Şehir bölgesinde bulunan Mescid-i Aksa, Müslümanların ilk kıblesi olma özelliğini taşıyor. İsrail yönetimi, içinde Kıble Mescidi ile Kubbetüs Sahra Camisi’nin yanı sıra müze, medreseler ve büyük avlunun yer aldığı Mescid-i Aksa Külliyesi altında ‘Süleyman Mabedi kalıntılarının bulunduğu’ iddiasıyla kazı çalışmaları yapıyor ve Haremi Şerif’te kendilerinin de ibadet etme hakları olduğunu savunuyor.