Gazete Vatan Logo

Bunlar hoş sözler değil!

Dallas Fed Başkanı Fisher, güçlü ekonomik veriler ve enflasyon göstergelerinin ABD Merkez Bankası’nı (Fed) ilk faiz artırımına ‘belirgin derecede’ yakınlaştırdığını söyledi.

Bunlar hoş sözler değil!

Küresel bazda güçlenmeye devam eden dolar dün son 1.5 ayın zirvesi olan 2.1510 TL’ye çıktı. Türkiye piyasaların son olarak açık olduğu 25 Temmuz’da 2.0920 TL seviyelerinden işlem gören dolar önceki gün 2.1470 TL’ye kadar yükselerek en son 23 Haziran’da gördüğü seviyeleri test etmişti. Dün sabah güne 2.1430 TL seviyelerinden başlayan kur yükselişini sürdürerek en son 18 Haziran’da gördüğü 2.1511 TL’ye kadar yükseldi.

Türkiye piyasaları kapalı olduğu Çarşamba günü ABD’de açıklanan bu yılın ikinci çeyreğine ilişkin büyüme verisinin yüzde 4 ile beklentilerin üzerinde artışa işaret etmesiyle dolarda sert değer kazancı yaşandı. Bu kazanç gelişmekte olan para birimlerindeki kaybı da beraberinde getirdi.

ABD ve AB’nin, Ukrayna’da ayrılıkçılara verdiği destek nedeniyle Rusya’ya uyguladığı ambargonun dozunu artırması ve Arjantin’in temerrüde düşmesi piyasalardaki tansiyonu artırırken, ABD’de Dallas Fed Başkanı Richard Fisher’in yaptığı açıklamalar moralleri daha da bozdu. Fisher, açıklanan güçlü ekonomik veriler ve enflasyon göstergelerinin Fed’i ilk faiz artırımına “belirgin derecede” yakınlaştırdığını söyledi.

Haberin Devamı

İşsizlik dalgalandırdı

Fisher, “Bana göre, ki bunu daha önce de savunuyordum, ‘yükseliş’ tarihi öne geldi. 2015 sonlarına kıyasla daha yakın olduğumuzu düşünüyorum” dedi. Fed’in para politikasını belirleyen kurulda bu yıl oy hakkı bulunan Fisher, daha önce bankanın enflasyona karşılık vermekte geç kalacağından endişelendiğini belirtmişti.

ABD’de dün açıklanan Temmuz ayı tarım dışı istihdam verisinin 209 bin ile beklentilerin (230 bin) altında gelmesi doların 2.1350 TL’ye kadar gerilemesine neden oldu. Dolar günü ,,, TL’den kapattı. Bayram’ın ardından önceki gün yüzde 2.45 gerileyen Borsa İstanbul’da kan kaybı dün de sürdü. Gün içerisinde 80.915 puana kadar inen BIST haftanın son işlem gününü yüzde 0.08’lik hafif düşüşle tamamladı.

ABD’de işsizlik yüksek çıktı

ABD Çalışma Bakanlığı verilerine göre, Temmuz’da tarım dışı istihdam 209 bin ile beklentilerin altında artarken, işsizlik oranı yüzde 6.2’ye yükseldi. Reuters anketine katılan ekonomistler tarım dışı istihdamın Temmuz’da 233 bin artmasını; işsizlik oranının yüzde 6.1 olarak açıklanmasını bekliyorlardı. Daha önce 288 bin olarak açıklanan Haziran ayı tarım dışı istihdamdaki artış 298 bine revize edilirken, yüzde 6.1 olarak açıklanan işsizlik oranında revizyon yapılmadı. Verinin ardından dolar euro, yen ve İsviçre frankı karşısında seansın en düşük seviyelerini gördü.

Haberin Devamı

Fed’in faiz artışı bizi neden etkiler?

ABD’de faizlerin artmaya başlaması Türkiye gibi gelişmekte olan ülke piyasaları açısından “kötü haber” olarak görülüyor. 2008’deki kriz sonrasında Fed ekonomiyi canlandırmak için bankaların elindeki tahvilleri vadesinden önce alarak piyasaya likidite yaratmayı hedeflemişti. Yaratılan bu likidite daha çok gelişmekte olan piyasalardaki yüksek getiriye yöneldi. Bu süreçte gelişen ülke piyasalarında ralliler yaşandı. Şimdi ABD’nin yüzde 0-0.25 aralığında olan faizleri artırması paranın anavatanına dönmesine neden olacak.

Haberin Devamı