Gazete Vatan Logo

Bunaldık

Ekonomik krize savaş durgunluğu eklendi. Zamlar da üst üste geliyor. Çalışandan patrona herkes sıkıntıda. Ak Parti iktidarının geçen 75 gününde benzine tam 7 kez zam geldi ve fiyatı yüzde 16.62 arttı. Aynı dönemde dolar kuru yüzde 6.84 yükseldi

Son dönemde benzin zamlarının hızına yetişilmez oldu. Irak gerginliği ile petrol fiyatları yükselirken, Türkiye'de yaşanan yükseliş hem petrolün varil fiyatında, hem de dolar kurundaki artışın çok daha üzerine çıkarak ekonomik anlamda izah edilemez bir noktaya geldi.

En pahalı benzin
Benzinin litre fiyatı hiçbir dönemde 1 doların üzerine çıkmamışken, son iki aydaki hızlı yükselişle 1.1 doları da geçti ve dün 1.13 dolar olarak hesaplandı. Halen Türkiye'den sonra Avrupa'nın en pahalı benzinini İngilizler kullanırken, orada 1 litre benzinin dolar karşılığı 1.05 olarak tespit edildi. AK Parti, 3 Kasım seçimlerinden birinci parti olarak çıktıktan sonra 18 Kasım'da güvenoyu alıp, 19 Kasım'da da işbaşı yaptı. Kurşunsuz benzinin litre fiyatı 4 Kasım sabahı 1 milyon 605 bin lira seviyesindeydi. O tarihten sonra 2 kez indirim oldu.

İcraattan sayılmadı
Ancak 57. Hükümet henüz görevi devretmediği için 6 Kasım ve 15 Kasım'da yaşanan düşüşler AK Parti'nin icraatı olarak kaydedilmedi. AK Parti, iktidar olduğunda benzinin litre fiyatı 1 milyon 588 bin lira düzeyindeydi. 4 Aralık 2002 tarihinden sonra benzine tam 7 kez zam geldi ve son olarak fiyatı 1 milyon 852 bin liraya yükseldi.

Haberin Devamı