Gazete Vatan Logo

Bulunduğunuz bölge güvenli mi? Deprem fay hattı sorgulaması nasıl yapılır?

Yaşanan Elazığ depreminden sonra insanlar, “Deprem fay hattı nasıl sorgulanır?” sorusuna cevap arıyor. İnsanların yaşadıkları bölge ve oturdukları ev hakkındaki merakları özellikle Elazığ ve Malatya depreminden sonra arttı. Peki deprem fay hattı nasıl sorgulanır? Bulunduğunuz ev güvenli mi? İşte MTA Deprem Fay Hattı Sorgulama…

Bulunduğunuz bölge güvenli mi? Deprem fay hattı sorgulaması nasıl yapılır?

Elazığ ve Malatya’da yaşanan depremden sonra gözler yeniden deprem konusuna çevrildi. Depremler başta İstanbul olmak üzere Türkiye’de tedirginliği arttırdı. Tedirginlik sebebiyle deprem konusunda yapılan araştırmalar da hızlandı. Araştırılan konularından biri de fay hattı sorgulaması hakkında oldu. Bulunduğunuz ilçe, mahalle depreme ne kadar dayanıklı? İşte MTA deprem fay hattı sorgulaması üzerinden güvenli bölge araştırması…

MTA DEPREM FAY HATTI SORGULAMA NEREDEN YAPILIR?

Evlerinin yakınından ya da altından fay hattı geçip geçmediğini merak eden vatandaşlar, bu sorunun cevabını MTA’nın haritasından sorgulama yaparak öğrenebilirler. Ancak öncesinde, MTA nedir? ondan bahsedelim.

MTA (Maden Teknik ve Arama Genel Müdürlüğü) 14 Haziran 1935 yılında kurulmuştur. Madencilik üzerine araştırma ve çalışmalar yapan MTA Türkiye’deki yer altı kaynaklarını araştırarak, gerekli görülen yerlerde sondaj çalışmaları da yapmaktadır.

Son zamanlarda İstanbul’da yaşanan depremlerin ardından da fay hattı haritası yayınladı. MTA fay hattı haritasıyla vatandaşlar evlerinin altından fay hattı geçip geçmediğini http://www.mta.gov.tr/v3.0/ üzerinden sorgulayabilecek. Ayrıca e- Devlet üzerinden de sisteme giriş yapılabilmektedir.

Haberin Devamı

MTA DEPREM FAY HATTI SORGULAMASI NASIL YAPILIR?

MTA'nın sayfasına girdikten sonra, yer bilimleri portalına tıklayıp, çıkan harita üzerinden konuma girmek gerekmektedir. Haritadan konum girildikten sonra, faylar kısmını girip detaylara bakılabilmektedir. Sayfanın sol alt köşesinden ise ''son depremleri'' görmek mümkündür. . Sayfanın sağ üst kısmından ise son 24 saat, 7 gün ve 30 gün yazan kutucuklara tıklayarak ayrıntılı olarak depremleri görmek de mümkündür.