Gazete Vatan Logo

Bulgaristan sınırında panik!

BULGARİSTAN sınırındaki Edirne’nin Yenikadın Köyü’nde, 4 büyükbaş hayvanın şarbon hastalığı nedeniyle telef olması üzerine köy 15 gün süreyle karantina altına alındı. Köylüler, hastaneye giderek sağlık kontrolden geçti.

Edirne’nin Merzez ilçeye bağlı 1000 nüfuslu Yenikadın Köyü’nde 4 büyükbaş ve 1 küçükbaş hayvan telef oldu. Bunun üzerine Edirne Tarım İl Müdürlüğü ekipleri, köyde ölen hayvanlardan örnekler alarak incleme yaptı. Laboratuvar incelemesinde hayvanların şarbon hastalığı nedeniyle telef olduğunu tespit etti. Telef olan hayvanlar ekipler tarafından kireçlenerek toprağa gömülürken, köydeki bütün ahırlar ilaçlandı ve hayvanlar aşılandı.

KÖYLÜLER HASTANEYE AKIN ETTİ

Perşembe gününden bu yana karantina altında tutulan Bulgaristan sınırındaki Yenikadın Köyü’nde yaşayanları ’şarbon’ hastalığı korkusu sardı. Bunun üzerine köylüler hastanelere giderek sağlık kontrolünden geçti. Yapılan testlerde hiç kimsede hastalık tespit edilmedi.

İTHAL KURBANLIKLARDAN GEÇTİ İDDİASI

Köyde 4 büyükbaş, 1 küçükbaş olmak üzere toplam havyanda şarbon hastalığı çıktığını söyleyen Yenikadın Köyü Muhtarı Ahmet Cebeci, şöyle dedi:

"Şarbon hastalığı ardından Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri geldi ve ilaçlama yaptı ve hayvanlara şarbon aşısı yapıldı. Şuan köyümüz karantina altında. Köye hayvan girişi ve çıkışı yasak. Köyümüzde ithal hayvanlar da var. Sınır köyü olduğu içinde TIR’larla her gün ithal hayvanlar buradan geçiyor. İthal hayvanlardan geçmiş olabilir diye düşünüyoruz."

Gerekli her türlü önlemin alındığını belirten Edirne Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri, "Hayvanlarda şarbon belirlenmesi üzerine Cumartesi günü tüm hayvanlara Anthrax (şarbon) aşısı yapıldı. Köy şu anda 15 gün süreyle karantina altında. Diğer hayvanlarda bir sıkıntı yok. Köylülerin sağlık kontrolünden geçirilmesini istedik. Köylülerde de hastalık çıkmadı" dedi.

ŞARBON NEDİR?

Şarbon Bacillus anthracis isimli bakterinin sebep olduğu bir hastalık. Antraks ismiyle bilinen şarbon özellikle sığır, koyun, keçi ve deve gibi otçul memeli hayvanların bir hastalığı olmakla beraber insanlarda, diğer memelilerde ve bazı kuşlarda da görülebiliyor. Şarbon, ot yiyen hayvanlardan insanlara bulaşan bakteriyel zoonotik bir enfeksiyon hastalığı olarak biliniyor. Şarbon hastalığı, insanlarda ve hayvanlarda bilinen en eski hastalıklardan biri olmasına karşın, dünyada geri kalmış ve gelişmekte olan bazı ülkelerde hala görülen, zaman zaman hayvanlarda salgın yapan bir hastalık.

Haberin Devamı