Gazete Vatan Logo

Bulgaristan'da Türk karşıtlarının aday gösterilmesine tepki

Balkan Rumeli Türkleri sivil toplum örgütü liderleri, Bulgaristan'daki ırkçı ATAKA Partisinin eski milletvekilleri Slavi Binev ile Kamen Petkov'un, Hak ve Özgürlükler Hareketi Partisinden (HÖH) aday gösterilmesine tepki verdi.

Bulgaristan'da Türk karşıtlarının aday gösterilmesine tepki

Balkan Rumeli Türkleri Konfederasyonu Genel Başkanı Zürfettin Hacıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ırkçı ATAKA'da milletvekilliği yapmış birilerinin Müslüman Türk oylarıyla parlamentoya taşınmak istenmesinin, Bulgaristan Türklerine ve Müslümanlara yapılabilecek en büyük hakaret olduğunu söyledi.

Bulgaristan'da Sorumluluk, Özgürlük ve Hoşgörü İçin Demokratlar (DOST) Partisi Genel Başkanı Lütvi Mestan'ın da bu girişime tepki gösterdiğini ve Mestan'ı desteklediklerini belirten Hacıoğlu, şunları kaydetti:

"Hak ve Özgürlükler Hareketini yöneten onursal başkan Ahmet Doğan. Bu kişiler bizim Pomak kardeşlerimizin yaşadığı bölgeden aday gösteriliyor. ATAKA'da milletvekilliği yapmış, Türk düşmanlığı yapan, 'Caminin minaresini ancak biz kaldırırız' diyen adamların buradan, Türk oylarıyla milletvekili yapılmak istenmesi, Türklere aslında 'Bu partiye gelmeyin, bu partiye oy vermeyin' demektir. Başka izahı yok. Ahmet Doğan'ın takındığı tavır budur. Bulgaristan Türkünün bu kadar da alçalabileceğini düşünmek, ATAKA'cılara oy verebileceklerini düşünebilmek bence akıl tutulmasıdır."

Haberin Devamı

"HÖH ve ATAKA iş birliği"

Edirne Balkan Türkleri Federasyonu Başkanı Nedim Dönmez de HÖH'ün ATAKA partisiyle olan iş birliğinin ortaya çıktığını savunarak şöyle devam etti:

''Bunlar beraber, birilerine hizmet eden iki partidir. 1989 göçünden sonra Türkiye'ye yerleşen Bulgaristan vatandaşları arasında da bir bölünme çıkartarak Türkiye'nin içerisini de karıştırmaya yönelik bir çalışma içerisindeler. ATAKA'dan transfer edilen iki milletvekili Sofya'dan belirli bölgelerden birinci sırada. Bu Türkiye'den gelecek olan az miktardaki oylarla onların seçilme şansı çok yüksek. Bu sefer de Türkiye'deki göçmen soydaşlar, aşırı milliyetçi Bulgarları desteklemiş olacaklar. Ahmet Doğan da bu şekilde daha önce dediği gibi 'Benim elimde Bulgaristan Türkü bozuk para gibidir, istediğim gibi kullanırım' söylemi gün yüzüne çıkmış olacaktır."

Babaeski Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Mümin Gençoğlu da Bulgaristan Türklerinin zor durumda bırakılmak istendiğini söyledi.

Haberin Devamı

DOST Partisi Genel Başkanı Mestan'ın da bu adaylara tepki gösterdiğini dile getiren Gençoğlu, Doğan'ın Bulgaristan Türklerine karşı kasti bir adım attığını kaydetti.