Gazete Vatan Logo

Bülent Arınç'tan flaş açıklamalar

Başbakan Yardımcı Bülent Arınç Hüda-Par ziyaretinde basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Arınç'ın konuşmasından satır başları;

HDP, DBP Kürt kardeşlerimizin tek tercihleri değildir. Bunların dışında Hür Dava Partisi ve HAK- PAR var. Bu partiler insani dili kullanıyor, ancak HDP silah ve şiddetle arasına mesafe koyamadı.

Hüda-Par hiç bir zaman silaha başvurmadı.

Sözü olan fikri olan açıklamak isteyen herkesle konuşmak zorundayız. Bu sayı meselesi değildir nitelik meselesidir. Onlara düşen görev sadece İmralı'nın kuryeliğini yapmak olmamalı. Herkes işini iyi yapacak siyaset dili ile bu sorun çözülecek.

Silahlar tamamen susmadıkça çözüm sürecinden olumlu sonuç olmak mümükün olmayacaktır.

Ekrem Dumanlı ve Hidayet Karaca’nın tutuksuz yargılanmaları gerektiğini düşünüyorum.

Vergi salmaya teşebbüs ediyorlar, yol kesmek istiyorlar, hatta resmi damgalı mektuplar göndererek ‘sen şuraya gel’ diyorlar. Bir bu dille çözüm sürecini götüremeyiz. Vatandaşın can ve mal emniyeti olmadıkça, silahlar susmadıkça çözüm sürecinden sağlıklı olarak bahsedilemez. Çözüm süreci 77 milyonun meselesidir sadece HDP’nin değil.
14 ARALIK OPERASYONU
Suç delillerini görmedim. Avukatların açıklaması yanlı olabilir. Benim önüme bu kişiler hakkındaki suç delilleri şunlardır diye kimse bir şey getirmedi. Bizler ilkeli siyaset yapmayı edinmiş kişileriz. Bu kişilerin neyle suçlandıkları konusunda kısmen bilgilerimiz var.
Tahşiyeciler diye bir grup çıkmış. Gülen ve çevresindekilerle ihtilafları olmuş. Hedef gösterilmişler. Aramada silah vs. tespit edilmiş. El bombaları üzerindeki parmak izlerinin emniyete ait olduğu iddiası var. Zaman ve STV’de kendilerinin hedef gösterildiği iddiası var. Bunun dışında kim ne yapmış bilmiyorum. Bilmeme de gerek yok. Bu olayların benzerleri 6-7 senedir Türkiye’de dava konusu oldu. Ergenekon, Balyoz…
TUTUKSUZ YARGILANMALARININ DOĞRU OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM
O davalar sırasında hep dedim ki: Tutuklama istisnaidir, tutuksuz yargılanma asildir. Ağır bir suçun işlenmesi halinde mesela Yasin Börü olayında kamera görüntüsü var, çok acı bir olay. Burada tutuklamazsanız insanlığa, adalete karşı suç işlemiş olursunuz.
Bunun dışındaki suçlarda kitap yazmak, TV dizisi yapmak gibi olaylarda, delilleri yok etme endişesi yoksa tutuksuz yargılanma asıl olmalıdır. Bir insanı bir gün bile şahsi hürriyetinden uzak tutmak doğru değildir. Konuşulanlara bakılırsa tutuklamanın istisnai olması lazım. Tutuksuz yargılanmalarının daha doğru olduğunu düşünüyorum. İddianame yazılmadığı sürece delillerin en kadar ciddi olduğunu bilemeyiz. Tutuksuz yargılanmanın Türkiye’nin adaleti ve halkın vicdanını tatmin etmek açısından daha doğru olduğunu düşünüyorum.

Haberin Devamı