Gazete Vatan Logo

Bulduğu hazine için devletten 1 milyon $ istiyor

Samsun'da 9 yıl önce 3 milyon dolar değerindeki Amisos Hazineleri'ni bulup yetkili kurumlara bildiren Hasan Keleş, yasa gereği kendisine yüzde 40 oranındaki "ihbar ikramiyesi" ödenmediği gerekçesiyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvurdu

Samsun'da 9 yıl önce Ebusuud Caddesi'nde yol genişletme çalışmalarında hafriyat taşıyan kamyonun şoförlüğünü yapan yapan bir çocuk babası Hasan Keleş, açılan küçük bir boşlukta mezar odası olduğunu görüp içeri girdi. 5 mezar odasından oluşan bölümlerde M.Ö. 7'nci yüzyılda yaşayan Pontus Kralı ve Kraliçesi'ne ait som altından yapılmış taç, bilezik, küpe, yüzük, bileklik, saç tokası, düğmeler, kolye gibi tarihi eserler olduğunu gördü ve yetkili makamlara haber verdi. "Amisos Hazineleri" olarak adlandırılan eserleri inceleyen uzmanlar, buluntulara 3 milyon dolar değer biçti. Olay günü Kültür Müdürlüğü ile Samsun Müze Müdürlüğü'ne hazineyi bulduğuna dair dilekçe veren Hasan Keleş, yüzde 40 oranındaki ihbar ikramiyesini almak için Kültür Bakanlığı Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürlüğü'ne başvurdu. Ancak bu istek, sözkonusu eserlerin SİT alanı ilan edilen bölgede bulunması gerekçesiyle kabul edilmedi. Bunun üzerine Keleş, Ankara 3'üncü İdare Mahkemesi'nde Kültür Bakanlığı aleyhine dava açıp yüzde 40 oranındaki ihbar ikramiyesinin ödenmesini istedi. Bu istek aynı gerekçeyle reddedildi. Danıştay 6. Dairesi de bu kararı 2000 yılı Aralık ayında onadı.

Çifte standart
İç hukuk yolları tükenen Hasan Keleş, bunun üzerine Türkiye Cumhuriyeti Devleti aleyhine Avrupa insan Hakları Mahkemesi'ne dava açtı. Devletten yasal faizler dikkate alınarak l milyon dolar ihbar ikramiyesi isteyen Hasan Keleş, şu görüşleri dile getirdi: "Amisos Hazineleri'ni bulmadan 1 yıl önce aynı cadde üzerinde tarihi mermer heykel bulup ikramiyemi almıştım. Bu yer ise Amisos Hazineleri'ne sadece 200 metre uzaklıktaydı. Orası da 2'nci derecede arkeolojik SİT alanıydı. İki ayrı olayda farklı bir tutum izlenmesi, Anayasa'nın ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin eşitlik ilkesine aykırı. AİHM, dava başvurumu görüşülmeye değer buldu. Şimdi sonuç bekliyorum."

Haberin Devamı