Esnek, estetik bir vücut için çare pilates

Birkaç yıldır, pilates yapıyorum ve söylemek isterim ki; bu şu ana kadar kendim için yaptığım en doğru şeylerden biri.

Bu cümleyi okuyan pek çok kişinin, özellikle de fitness yapan erkeklerin, müstehzi bir ifadeyle gülümsediğini görür gibiyim. Onlara diyecek tek sözüm var; “gelin sizinle matta buluşalım.” Bu küçümsemenin alt okumalarının elbette farkındayım. Çünkü erkekler bu sporu kendilerine pek yakıştıramıyor. Ne de olsa bir “delikanlı” sporu değil. Zaten ağırlıklı olarak da kadınlar yapıyor pilatesi. Çünkü ortada ne üçgen vücutlar var; ne kas yığınları, ne de ağırlıklar.

Esnek, estetik bir vücut için çare pilates


Aksine; her şey kişinin kendi ağırlığı ile gerçekleşiyor. Bir bakıyorsunuz, bir kadıncağız iki kolunu açmış, dizlerinin üzerinde sağa-sola esniyor ya da bir makineye yatmış dizleriyle makinenin aksamını itip çekiyor. Ne halter var, ne de buram buram bir terleme.

Esnek, estetik bir vücut için çare pilates


Üstelik az sonra kadın, iki dizinin arasına bir top alıp sıkmaya da başlıyor. Biliyorum, bir delikanlı için olmayacak hareketler bunlar! Allah muhafaza ya bir arkadaşınız sizi böyle görürse! Neyse ki, son yıllarda pilatese olan bu maço bakış açısı değişmeye başladı. Erkekler de bu spora ilgi gösteriyor, oran artık % 35’e %65.

Haberin Devamı

Esnek, estetik bir vücut için çare pilates

Neyse ki diyorum çünkü pilates sadece bir spor değil; fizyoterapi temelli bir rehabilitasyon yöntemi. Sağlık sorunları yaşayanların, özellikle de omurga ve ortopedik diğer problem yaşayanların sağlığına kavuşmak ya da hastalıklarının ilerlememesi için tercih ettiği bir yöntem.

Pilatesin tarihine baktığımızda da bunu görüyoruz. Zira yaratıcısı Joseph Hubertus (1880, Almanya) doğuştan raşitizm ve astım hastasıydı. Hatta doktorlar ailesine çok uzun süre yaşamayacağını bile söylemiş. O da vaktinin çoğunu evde çeşitli tıp ve özellikle Uzakdoğu sporları ile ilgili kitapları okuyarak geçirmiş. Sonunda da yoga, kayak, dans, savunma sporu ve ağırlık çalışmaları üzerinde uzmanlaşarak pilatesi yaratmış. Öyle ki, I. Dünya Savaşı başladığında İngiltere`de İngiliz polislerini çalıştırıyormuş.

Bu nedenle, bir spor salonuna gittiğinizde gördüğünüz, pilates yapanların o “basit” hareketleri çok büyük bir buzdağının sadece görünen yüzeyi. Suyun altında ise; kendi ağırlığı ve nefesiyle ilmik ilmik dokunan çelik gibi bir beden var.

Burada “çelik gibi” deyimini bilinçli kullandığımı, “demir gibi” demediğini vurgulamak isterim. Çünkü pilates sadece güçlü bir beden değil aynı zamanda zarif, esnek ve dengeli bir beden vaat eder. Zaten tam da bu yüzden ünlü cerrahların, iş adamlarının tercih ettiği bir yöntem. Benim fitness çalışanlara rahatlıkla “gelin sizinle matta buluşalım” dememin sebebi de bu. Çünkü vücut çalışanların esnekliği yoktur, 15 dakikadan sonra matın üzerinde nefes nefese kalırlar.

Haberin Devamı

Temel pilates hareketlerini izlemek için tıklayınız...

Ben iki senedir Bülent Özgür ile çalışıyorum. Kendisi sekiz yıldır pilates hocalığı yapıyor ki, öğrencileri arasında ortopedik sorunlar yaşayanlar, Türkiye’nin ünlü cerrahları (Prof. Dr. Bingür Sönmez, Prof. Münci Kalayoğlu), ünlü gazeteciler (Mithat Bereket) de var. (Bu arada benim de bir organ nakilli ve düzenli kortizon kullanan biri olduğumu belirtmek isterim.) Peki, pilatesle birlikte hayatımda ne değişti? Öncelikle ben hiçbir sporu düzenli yapmazdım/ yapamazdım. Zaman zaman derslerim aksasa da pilatesten hiç kopmadım. Çünkü pilates beni mutlu ediyor, ders bittiğinde ayaklarım sanki birer ayak değil de kanatmış gibi hissediyorum. Kortizonlardan kaskatı olmuş olan sırtımdaki ağrılar her geçen gün daha da azalıyor. Hastalıklarımdan ötürü bedenimi hiç bırakmayan kas ağrıları da… Çocukluktan beri bir karıncayı andıran karnım artık şekle girmeye başladı. Evet, göbeğim hala yerinde ama artık bir şekli var.

Özetle; sadece estetik için değil sağlıklı yaşamak isteyen herkes için pilatesi öneririm.

Ayrıca Bülent Özgür, bel sakatlıklarının yüzde 90’ının sabah uyandığımızda yaptığımız ters bir hareketten kaynaklandığını belirterek, herkesin evinde yapabileceği hareketleri de gösterdi. (Bülent Özgür, Core Pilates, İnstagram: @corepilatesist)

Haberin Devamı

Bel sakatlıklarından kurtulmak için ne yapmalı? (İZLE)

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR