İnsan güzelleştirdikçe güzelleşir

Baharın başladığı bu günlerde hadi kalkın, güzel bir bahar temizliği yapın. Önce evinizi, yaşadığınız mekanı güzelleştirin...

İtalyanlar’ın çok sevdiğim bir deyimi var; “La bella figura” yani “güzel figür.” Güzel insan, güzel yemek, güzel müzik, güzel ev, güzel kitap, güzel resim... Deyimin felsefesi bu şekilde örneklenebilir, anlamı da kaliteli yaşam olarak özetlenebilir. Ama bu kalitenin “marka takıntısıyla” bir ilgisi olmadığını hemen söylemeliyim. Tam aksine “La bella figura” marka takıntısını, sadece pahalı olanın güzel olduğu sanısını ayıplar.

Yaşama sanatını

Geçenlerde Özen Yula ile sohbet ederken bu kavramdan konu açıldı ve Türkçe’ye nasıl çevirebiliriz diye konuştuk ve “yaşam sanatı olabilir” dedik. İddiamız büyük değil. Ama hoşumuza gitti. Yani evimizi, işimizi, yedikledimizi, bedenimizi, ruhumuzu, mekanlarımızı kısaca yaşamımızı bir sanata dönüştürmek, diye düşündük.

Ve bu sohbetten sonra bir kez daha fark ettim ki, dilde karşılığı olmayanın fiiliyatta da karşılığı olmuyor. Zira kültürümüzde böyle bir felsefe, kaygı olsaydı şehirlerimiz daha güzelleşeceği yerde gittikçe yaşanmaz mekanlara dönüşmez, kabalık ve küfür bu kadar pirim yapmazdı. İlerleyen teknolojinin, artan gelirin ve gücün güzele değil de çirkine yönelmesi ne acı!

Haberin Devamı

Bahar temizliği yapın

Ama yine de bireysel olarak kendi hayatımızda “La bella figura” yapabiliriz. Akşam yemeklerimizi ailece yemeye özen göstebilir, sofraya temiz kıyafetlerle oturabiliriz. Ama en önemlisi sanatla aramızdaki mesafeleri kaldırabilir, hayatımızın içine alabildiğimiz kadar alabiliriz. Yani şu zor günlerde tavsiye edilenin ve yapılanın aksine “konserleri, tiyatroları, sinemaları” hayatımızdan çıkarmak yerine sanatın hayatımıza katacağı güzelliğe daha çok sarılabiliriz. Çünkü ancak bu şekilde kendimize bir yaşama, savunma sanatı edinebiliriz.

O yüzden hadi kalkın, güzel bir bahar temizliği yapın. Önce evinizi, yaşadığınız mekanı güzelleştirin. Fazla eşyalarınızı ayırın, ihtiyacı olanları sevindirin. Eşyalarınızın yerini değiştirin, onları yeniden keşfedin. Kalabalığa karışmak istemiyorsanız bol bol okuyun.

Haberin Devamı

Mutluluğu koruyun

Zira hayat çok zor. Belli ki daha da zorlaşacak. Bunu anlamak için siyaset bilimci ya da ekonomist olmaya da gerek yok. Ama hayat ne kadar zor olursa olsun mutluluğumuzu korumanın ama en önemlisi insan kalabilmenin yollarını bulabilmeliyiz. Malum, biz “eşref-i mahlukat”ız ve “La bella figura” ile bunu koruyabilir, mutlu kalabiliriz.

Bu yüzden; ertelenen tiyatro oyunları için şimdiden biletlerinizi alın. Bu arada da okuyun, seyredin. Ben şu sıralar Kazuo Ishiguro’nın “Noktürnler”ini güneş batarken okuyabilirsiniz.

DİĞER YENİ YAZILAR