Venedik Bienali’ne Sarkis’le katılıyoruz

Dünyanın en önemli sanat etkinliklerinden kabul edilen Venedik Bienali’ne Türkiye Sarkis’in eserleriyle katılıyor. Bu yıl (9 Mayıs-22 Kasım) 56’ıncısı gerçekleşecek olan Venedik Uluslararası Sanat Sergisi Türkiye Pavyonu’nda, yarım yüzyıldan uzun bir süredir sanatın farklı formlarında eserler üreten Sarkis’in Respiro Projesi yer alacak. Defne Ayas’ın küratörlüğünü yapacağı Respiro Projesi’nde, Türkiye pavyonu bir tiyatro sahnesi olarak tasarlanacak. İtalyanca “nefes” anlamına gelen Respiro ile Sarkis, obje ve görselleri, düşünce ve kodlar ile bir araya getirecek ve eserlerinin özünü oluşturan sonsuz diyalog ve dönüşüm fikirlerini incelemeye devam etmeyi” amaçlıyor. Aynalar, vitray panolar ve mekâna özgü üretilmiş neon ışıklandırmalardan oluşacak yerleştirme, sanatçının ürettiği gökkuşağının yedi renginin çiziminden esinlenen Jacopo Baboni-Schilingi'ye ait bir besteyle tamamlanacak. Ünlü sanatçı projesiyle ilgili olarak “Zamanların başlangıcına, ilk gökkuşağına, diğer bir deyişle ışığın ilk kırılma anına gideceğiz” diyor ve devam ediyor: “Tarih içindeki belirli anlara sabitlenmek yerine bugünün ve uzak geçmişin güncelliğine aynı anda sahip çıkacağız. Durağanlığa karşı dönüşmeye, dönüştürmeye, nefes almaya, hissettirmeye devam edeceğiz.”

Haberin Devamı

Tofaş’ın sponsorluğunu yaptığı Türkiye Pavyonu’nun küratörü Defne Ayas ise Sarkis’in projesi için “O, sanat ile evrene dair duruşunu ustaca bir araya getirebilen ender sanatçılardan. Günümüzdeki derin belirsizlikler karşısında, Sarkis'in bu başyapıtı, insanlık tarihini yeniden değerlendirmek için taptaze bir önerme. Mimari kurgu, vitraylarda şifrelenmiş sinyaller, saklanmış çerçeveler sayesinde belki biraz canımız acıyacak fakat ışıkla da buluşup iyileşme şansımız olacak” diyor...

Ellerin Büyüsü

Bu haftanın bir diğer güzel haberi de İzmir’den geldi. Folkart Towers’ta tam 800 metrekare büyüklüğünde Türkiye’nin en büyük sanat galerisi açıldı ve galeri ilk olarak da dünyanın en ünlü koleksiyonerlerinden olan Prof. Dr. Hans Zilch’in “Ellerin Büyüsü” adlı koleksiyonuna ev sahipliği yaptı. Doğan Hızlan, Hüsamettin Koçan, Habip Aydoğdu, Hanefi Yeter, Kemal Tufan ve Çerkes Karadağ gibi Türkiye’nin önde gelen sanat ve düşünce insanlarının danışma kurulunda yer aldığı Folkart Galeri’nin ilk sergisinde Pablo Picasso, Auguste Rodin, Salvador Dali, EugËne Delacroix, Le Corbusier, Man Ray, Joseph Beuys, Georg Baselitz gibi dünya sanatına yön veren efsane sanatçıların eserlerinin yanı sıra, Türk sanat tarihine adını altın harflerle yazdırmış Abidin Dino, Bedri Rahmi Eyüboğlu ve İbrahim Balaban gibi birçok ünlü Türk sanatçının eserleri de yer alıyor. Sergiyi 15 Mart’a dek gezebilirsiniz.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR