Gazete Vatan Logo

Buhari cinayetinde gizli servis parmağı

İstanbul Zeytinburnu’nda önceki gün öldürülen Özbek Abdullah Buhari’nin katili yakalandı. Polis, Çeçen asıllı Rus vatandaşı olan ve üzerinden Ukrayna pasaportu çıkan zanlının Özbek gizli servisinden olduğunu tahmin ediyor.

Çevresinde Özbek Hoca olarak bilinen ve 15 yıl önce Türkiye’ye yerleşen Abdullah Buhari, önceki gün din dersleri verdiği Zeytinburnu’ndaki İhsan İlmi Hizmetler ve Yardımlaşma Derneği önünde uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmişti. Görgü tanıklarının ifadelerine göre Özbek Hoca’ya arkadan yaklaşan saldırgan sırtına bir el ateş ettikten sonra yaya olarak kaçmıştı.

Başına 1 milyon dolar ödül

Polis olayla ilgili hızlı bir soruşturma yürütürken Özbek Hoca’nın dini eğitim verdiği dernek çalışanlarının da ifadeleri alındı. Öğrencileri Özbekistan’da dini eğitim vermenin yasak olması üzerine Türkiye’ye gelen Buhari’nin buradaki muhalif tutumu nedeniyle Özbek ve Rus gizli servislerinin ölüm listesinin başında olduğu ileri sürüldü. Hatta dernek öğrencilerinden biri Hoca’nın başına 1 milyon dolar ödül konulduğunu iddia etti.

Haberin Devamı

Başakşehir’de yakalandı

Geniş çaplı soruşturma sonunda İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, Özbek Hoca’yı öldürdüğü şüphesiyle takibe aldıkları Z.M. isimli bir kişiyi Başakşehir’de bir eve düzenledikleri operasyonla gözaltına aldı. Atatürk Havalimanı’ndan Rusya’ya kaçma hazırlığında olan saldırganın üzerinde olayda kullandığı tabanca da ele geçirildi.

‘Çelik yeleğini giymemişti’
Din dersleri verdiği derneğin kapısında suikasta kurban giden Özbek Hoca’nın her gün çelik yelek giydiği öğrenildi. Öğrencileri Hoca’nın bir tek olay günü çelik yelek giymediğini, o yüzden öldüğünü iddia etti.
Zeytinburnu infaz merkezi!
2009 ve 2011 yıllarında düzenlenen suikastlarda, Çeçen savaşının önemli isimlerinden dördü Türkiye’de öldürülmüştü. İlk infaz Zeytinburnu’nda 26 Şubat 2009 tarihinde gerçekleşti. Kafkasya direnişçilerinin yurtdışı temsilcisi Ali Osaev öldürüldü. 16 Eylül 2011 tarihinde ise yine Zeytinburnu’nda Osaev’in yerine geçen Berg-Khazh Musaev ile yardımcısı Rüstem Altemirov ve koruması Zaurbek Amriev cinayete kurban gitti. Olaylarla ilgili yakalanan Zona lakaplı Gürcistan uyruklu Temur Makhauri’nin yargılanmasına devam edilirken, Rus istihbaratı bağlantılı iki kişi halen aranıyor.
Elbisesinde barut artığı
Polisin evde yaptığı aramalarda zanlının olay sırasında giydiği elbiselerde de barut atıkları tespit edildi. Üzerinde sahte Ukrayna pasaportu bulunan Çeçen uyruklu Rus vatandaşı Z.M.’nin Türkiye’ye de başka bir sahte pasaportla girdiği tahmin ediliyor. Emniyette ifade vermeyen Çeçenistan uyruklu Z.M., çıkartıldığı Bakırköy Adliyesi’nde tutuklanarak cezaevine gönderildi. Polis şimdi Z.M.’nin
yalnız olup olmadığını araştırıyor.
Tekbirlerle uğurlandı
Buhari’nin cenazesi dün Eyüp’te toprağa verildi. Törene katılan kalabalık sık sık tekbir getirerek ‘Alimler ölmez, bu dava bitmez’ diye slogan attı. ‘İslam Düşmanı Kerimov döktüğü kanda boğulacak’ yazılı pankart asıldı.

Haberin Devamı