Gazete Vatan Logo

Bugün son gün!

Tebligat almayanlar ne yapacak?

SGK’ya kayıtlı olmayan ve gelir testi yaptırması uyarısıyla tebligat gönderilen yaklaşık 2,5 milyon kişi için süre azalıyor. Tebligatlar, ocak ayı sonunda vatandaşlara ulaştı ve vatandaşlara gelir testi yaptırmaları için tanınan süre, tebligatların ulaşmasından 1 ay sonra sona eriyor.

AA muhabirinin edindiği bilgilere göre, SGK, herhangi bir sosyal güvencesi olmayan yaklaşım 2,5 milyon kişiye, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına başvurarak gelir testi yaptırmaları için tebligat gönderdi. PTT kanalıyla gönderilen tebligatlarda, herhangi bir sosyal güvencesi olmayan vatandaşların, tebligat ellerine ulaştığı tarihten sonraki 1 aylık süre içinde, ikamet ettikleri yerlerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına başvurarak, gelir testi yaptırmaları istendi.

SGK tarafından gönderilen bu tebligatların büyük bir çoğunluğu, ocak ayının sonunda vatandaşların eline ulaştı. Buna göre, örneğin, 29 Ocak’ta tebligatı alan bir vatandaş, 29 Şubat’a kadar gelir testini yaptırmak için vakıflara müracaat edebilecek. Tebligatı, 2 Şubat’ta alan bir vatandaşın gelir testi yaptırmak için süresi ise 2 Mart’ta sona eriyor. SGK, herhangi bir sosyal güvencesi olmayan vatandaşlardan tebligatı ellerine ulaşmayanların, kurumdan yeni bir tebligat yazısı beklemeksizin ikametlerinin bulunduğu yerlerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına başvurarak gelir testini yaptırmalarını istedi.

-SGK’ya kayıtlı olmayanlar 213 lira prim ödeyecek-

SGK’ya kayıtlı olmayan ve yeşil kart vizesi sona erenlerden gelir testi yaptırmayanların geliri, asgari ücretin iki katı olarak kabul edilecek ve bu kişiler otomatik olarak 213 liralık prim yüküyle karşı karşıya kalacak. Halen bir işte çalışan memur, işçi, bağımsız çalışan, isteğe bağlı sigortalı olan ve yeşil kartlılar dışında kalan herkes gelir testine başvurmak zorunda. 18 yaşından küçüklerle emekli ve bunların bakmakla yükümlü olduğu kişilerin ise gelir testi yaptırması gerekmiyor.

Gelir testi için kişinin kayıtlı ikametgahının bulunduğu il veya ilçe idari sınırları içindeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına başvurması gerekiyor. Vakıflara kaymakamlıklar aracılığıyla ulaşılabiliyor. Özürlülük ve yaşlılık gibi nedenlerle bizzat başvuruda bulunamayacak olanların başvurusu vekili tarafından yapılabiliyor.

Gelir tespitinde, aynı evde yaşayan eş, evli olmayan çocuk, büyükanne ve büyükbabadan oluşan aile esas alınıyor. Aynı aile üyelerinden biri veya birkaçı başvuruda bulunsa bile başvuru formunda hanede yaşayan tüm fertlere ait bilgilerin yer alması gerekiyor. Aile içinden birden fazla kişi gelir testine tabi tutulacak kişi durumundaysa tek form ile başvuru yapılıyor.

-Geliri az olanların primlerini devlet ödeyecek-

1 Ocak-30 Haziran 2012 dönemi için aile içindeki kişi başı geliri asgari ücretin üçte birinden fazla olan herkes prim ödemek zorunda kalacak. Geliri asgari ücretin üçte birinin (295,50 lira) altında olanların primlerini devlet ödeyecek.
Geliri asgari ücretin üçte biri (295,50 lira) ile asgari ücret arasında olanlar 35,46 lira, geliri asgari ücret (886,50 lira) ile asgari ücretin iki katı arasında olanlar 106,38 lira, geliri asgari ücretin iki katından (bin 773 lira) daha fazla olanlar ise 212,76 lira prim ödeyecek.

-2 milyon 950 bin kişi gelir testi yaptırdı-

SGK’daki son verilere göre, gelir testi yaptırmak için Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına yaklaşık 3 milyon 300 bin kişi başvurdu. yapılan gelir testi sonucuna göre, geliri asgari ücretin üçte birinden az olduğu tespit edilen yaklaşık 2 milyon 300 bin kişinin primleri devlet tarafından ödenecek.

Gelir testi sonuçlarına göre, geliri asgari ücretin üçte biri ile asgari ücret arasında olan yaklaşık 850 bin kişi 35,46 lira, geliri asgari ücret ile asgari ücretin iki katı arasında olan yaklaşık 100 bin kişi 106,38 lira ve geliri asgari ücretin iki katından daha fazla olan yaklaşık 23 bin kişi de 212,76 lira prim ödeyecek.

GELİR TESTİNDE SON GÜN YOĞUNLUĞU

SOSYAL güvencesi olmayanlar için 1 Ocak 2012 tarihinde yürürlüğe giren ancak başvurusu süresi Şubat ayı sonuna kadar uzatılan Genel Sağlık Sigortası’na kaydolmak isteyenler, ;başvurularını son güne bırakınca İzmit İlçe Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı önünde uzun kuyruklar oluştu.

Genel Sağlık Sigortası kapsamında gelir testi yaptırması gereken yeşil kartlı ve SGK’da kaydı olmayan vatandaşlar için son başvuru tarihi 31 Ocak 2012 olarak açıklanmasına rağmen bu daha sonra 29 Subat’a kadar uzatılmıştı. Genel Sağlık Sigortası uzatılmasına rağmen son güne bırakanlar Sosyal Yardımlaşma Vakıfları önünde izdihamların yaşanmasına neden oldu. İzmit İlçe Sosyal Yardımlaşma Vakfı önünde de dün gece dondurucu soğuğa ramen sıra almak için bekleyenler gündüz de kuyruğa girerek işlem yaptırmaya çalıştı. ;

Akşam saatlerinde isim yazdırmasına rağmen sabah yine kuyruğa girdiğini söyleyen Bahadır Alp Serdaroğlu, "Okulum yeni bitti. Askere gidecektim. Genel Sağlık Sigortası’nı yaptırmam gerektiği söylenince buraya geldim. Akşam geç saatlere kadar bekledik. Daha sonra listelere isimlerimizi yazdırmamızı söylediler. Sabah erken saatte geldim. Bir süre daha bekledikten sonra toplu halde dosyaları aldılar. Daha sonra telefonla arayacaklarını söylediler. İmza attıktan sonra işlemimiz tamamlanmış olacak" diye konuştu.

Gece geç saatlere kadar Vakıf önünde ; beklediğini söyleyen Fatma Tura, "İki kızımın işlemini yaptırmak için buraya geldim. Dün gece soğukta kızlarım ile Vakıf önünde beklerken çok üşüdük. Sabah erken saatlerde de mecburen tekrar ; geldim. Vatandaşlar bizim gibi son günlere bırakınca yığılma oldu" dedi. ;

Ücretli öğretmenlik yapan ve İlçe Sosyal Yardımlaşma Vakfı’na pazartesi gününden itibaren gelip gittiğini söyleyen Elif Keçe, son ;gün evrakını yetiştirmeye çalıştığını söyledi.

Haberin Devamı