Gazete Vatan Logo

Bugün ne yazacaksın JP?

Yabancı kurumların Türkiye ile yazdıkları raporlar, piyasaları hareketlendiriyor

ABD’Lİ ünlü yatırım bankası JP Morgan, 22 Haziran’da bir rapor yayınlayarak, “Türkiye’nin cari açık sorunu büyük. Tavsiyemiz Türkiye piyasasında ağırlık azalt” dedi, piyasaları karıştırdı. 6 gün sonra dün JP Morgan, bu kez, “Petrol fiyatları düşüyor, Türkiye hisse senedi piyasası için tavsiyemizi nötr’e çıkardık” raporu yazdı.

Yabancı kurumların Türkiye ile yazdıkları raporlar, piyasalara damga vurmaya başladı. Son dönemde yazdığı raporlarla en dikkat çeken kurum ise ABD’li JP Morgan. 22 Haziran’da Türkiye için tavsiyesini rekor seviyelere tırmanan cari işlemler açığı ve yükselen enflasyon nedeniyle ‘nötr’den ‘ağırlığını azalt’a indiren JP Morgan, dün yayınladığı raporunda Türkiye hisse senetleri piyasası için tavsiyesini yeniden yükseltti. Petrol fiyatlarında yaşanan sert düşüşün cari işlemler açığını olumlu etkiyeceğini gerekçe gösteren JP Morgan, Türk hisseleri için tavsiyesini yeniden “ağırlık azalt” seviyesinden “nötr”e yükseltti.

JP Morgan’ın dünkü raporunda, gerileyen petrol fiyatlarının Orta ve Doğu Avrupa’ya yatırım yapan yatırımcıların Rusya’dan Türkiye’ye yönelebileceği ifade edildi.

22 Haziran’da 114.21 dolar seviyesinde bulunan Brent türü petrolün varil fiyatı önceki gün 105.12 dolardan kapandı. Brent türü petrolün varil fiyatı JP Morgan’ın yeni raporunun yayınlandığı dün 109.05 dolara kadar çıktı. Petrolün varili günü 108 dolar seviyelerinden tamamladı. Petrolde dün yaşanan sert yükselişin ardından piyasalarda, “JP Morgan, yarın da petroldeki yükselişi gerekçe göstererek yeniden Türkiye’ye yönelik tavsiyesini düşürecek mi?” sorularına neden oldu.

JP Morgan, 24 Haziran’da da Türk banka hisseleri için hedef fiyatlarını aşağıya çekmişti.

JP Morgan yabancıları ‘al-sat’çı yaptı

JP Morgan’ın Türkiye ile ilgili raporları İMKB’de sert fiyat hareketlerine neden oluyor. 27 Mayıs’ta Türk hisseleri için tavsiyesini düşüren JP Morgan, o tarihte İMKB’nin yüzde 2.11 gerilemesine neden olmuştu. İMKB, yine JP Morgan’ın olumsuz raporuyla 22 Haziran’da yüzde 1.31 düşmüştü. İMKB dün ise JP Morgan’ın tavsiyesini yükseltmesiyle yüzde 1.4 arttı.

CHP’nin yemin kararı piyasaları dalgalandırdı

Yunanistan’ın kemer sıkma planıyla ilgili global iyimserlik ve JPMorgan’ın Türkiye hisse senetleri için tavsiyesini “nötr”e yükseltmesiyle gün içinde yüzde 1’in üzerinde hareket eden İMKB, BDP’den sonra CHP’nin de Meclis’te yemin etmeyeceği açıklamasının ardından düşüşe geçti. Ancak daha sonra gelen alımlarla endeks günü yüzde 1.4’lük artışla tamamladı. Gün içinde yüzde 9.08’e kadar gerileyen gösterge faiz, CHP sonrası yüzde 9.21 seviyesine kadar yükseldikten sonra yüzde 9.13’ten kapandı. Güne 1.6350 TL’den başlayan dolar günü 1.6450 TL seviyelerinden tamamladı.

Anderson cari açık tahmininde çıtayı yüzde 9’a çıkardı

Garanti Masters Özel Bankacılık’ın davetlisi olarak İstanbul’a gelen Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) Avrupa Başkanı Jeff Anderson, Türkiye’de cari işlemler açığın milli gelire oranının yılsonunda yüzde 9’un üzerine çıkabileceğini söyledi.

Anderson, “Cari açık bu anlamdabir kırılganlık ve global ekonominin mevcut durumunda bir risk oluşturuyor. Bu güçlü ekonomik performansın korunması ve sürdürülebilir olması kolay olmayacak. Çünkü hakikaten bazı önemli dalgaların aşılması, atlatılması gerekiyor. Enflasyon tekrar yükselmeye başladı, hepiniz farkındasınız. Cari açık... Çok endişelendiğimizi bilmenizi isteriz. Açık gerçekten büyük bir miktarda” dedi.

Yeni tedbirler alınmalı

Cari açığın GSYH’nın yüzde 9’u ya da ötesine geçeceğini ifade eden Anderson, sürekli olarak yapılanların daha da yapılması, belki yapılmamış yeni politikaların uygulanması gerekeceğini söyledi. Yeni tedbirler alınmasının önemine işaret eden Anderson, para politikalarına da dikkat edilmesi gerektiğini, paranın maliyetinin ve faiz oranlarının artabileceğini ifade etti.

Anderson, güçlü ekonomik politikaları sürdürebilmenin asıl yolunun, mali politikalar üzerinden olacağını, mali politikaların, mali performansın bu sene de sürdürülebilmesini sağlayacağını anlatarak, şöyle devam etti: “Yani ek gelirlerin harcanmaması, mesela ek vergi gelirlerinin, vergi barışından gelen gelirlerin bir yerlere harcanmaması şeklinde... Cari açık bu kadar yüksek olduğunda belli bir kırılganlık getirir. Ve şu aşamada özellikle global sermaye piyasalarındaki belirsizliği de dikkate alırsanız, bu kırılganlık belirli riskler meydana getiriyor. Mesela döviz kuru gücünde... Biz de döviz kuruna çok yakından bakıyoruz. Burada ümit vadeden bir global liderlik var. Mesela Avrupa Birliği hakikaten kamu borcu, ülke borcu konusunda çok sorumlu davrandı. Fakat önümüzdeki birkaç hafta çok kritik. Yunanlılar son bir yıldır çok çalıştılar. Bence 30 yıldır yapmadıkları kadar çok mali ayarlama yaptılar ama daha fazlasını yapmak zorundalar. Avrupa hükümetleri de kredi açmak zorunda, bunun başka çaresi yok. Özel sektörün devreye girmesi ve bütün bunların önümüzdeki birkaç hafta, ay içinde çok koordineli yürütülmesi gerekiyor.”

IIF Başkanı Charles Dallara da küresel ekonomi etrafındaki tüm risklerin varlığına rağmen yine de bugünkü durumun birkaç yıl öncesinden daha iyi olduğunu belirterek, küresel finans sisteminde iyileşme olduğunu söyledi.

Haberin Devamı