Gazete Vatan Logo

Bugün günlerden Fitch

Piyasalarda gözler Türkiye’yi ‘yatırım yapılabilir’ seviyede tutan tek kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in kararına çevrildi. Fitch, not değerlendirmesini bugün açıklıyor

Bugün günlerden Fitch

ABD Başkanı Donald Trump’ın resmen göreve başlaması ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın faiz kararından sonra gözler bu kez ‘sıfırcı hoca’ olarak anılan uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarına çevrildi.

Türkiye’ye ‘yatırım yapılabilir’ seviyede not veren tek kredi derecelendirme kuruluşu olan Fitch Ratings, bugün piyasalar kapandıktan sonra kritik not kararını açıklayacak. Ekonomistler, Fitch’in Türkiye’nin yatırım yapılabilir seviyedeki ‘BBB-’ notunu bir kademe düşürebileceğini ve ‘durağan’ görünümü teyit edebileceğini öngördü.

Rusya’da değiştirmedi

BGC Partners Başekonomisti Özgür Altuğ, “Fitch yüzde 70 oranla notumuzu indirebilir. Ama Rusya örneğini de unutmamak lazım. Tüm kredi derecelendirme kuruluşları Rusya’nın notunu indirirken Fitch hâlâ yatırım yapılabilir kategorisinde tutuyor. Bu ihtimal var. Ama giderek azalmış durumda” dedi. Altuğ, olası bir indirimin fiyatlamalara etkisine dair olarak “TCMB’nin gerekeni yaptığı günde Fitch haberinin bir miktar ayarlaması olur ama onun dışında majör bir etkisi olmaz. Ama gün çok önemli” diye konuştu.

Haberin Devamı

Şimdiden fiyatlandı

Ziraat Bankası Ekonomisti Bora Tamer Yılmaz, 3 ana kredi derecelendirme kuruluşu arasında yakın geçmişte Türkiye’yi en olumlu değerlendiren kurumun Fitch olduğunu hatırlattı.

“Fitch’in üçte iki olasılıkla kredi notunu yatırım yapılabilir seviyenin bir kademe altına çekmesini bekliyoruz” diyen Yılmaz, bu aşamada görünüm ve gözden geçirmenin açıklamalarının önem kazanacağını vurguladı.Piyasanın şu anda bir kademe not indirimi ve ‘durağan’ görünümü fiyatladığını belirten Yılmaz, “Çünkü önceki hafta Fitch yetkililerinin risklere yönelik açıklamasına kur tepki vermedi” dedi.

Yılmaz, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Ülkeler, yatırım yapılabilir seviyeye yükselmeden 13 ay pozitif görünümde takip ediliyor. Türkiye’nin son dönemde ekonomide ‘hücum’ mantığına geçmesini kredi notları için önemsemekteyiz. Ülke kredi notunda hızlı bir değişiklik beklemiyoruz. Ancak referandum sonrasında ekonomideki toparlanmanın güçlenmesiyle 2017 sonunda ya da 2018 başında görünümleri takip edeceğiz.”

Haberin Devamı

Dolar 3.87’ye çıktı euro rekor kırdı

Merkez Bankası’nın Salı günkü faiz kararı sonrasında dalgalanan dolar/TL’de yükseliş sürerken, euroda rekor kırıldı.

Bankalararası piyasada güne 3.81 civarında başlayan dolar 3.87’yi aştı. Dolar/TL gün içinde en yüksek 3.8720’yi gördü.

Euro/TL 4.1555’e çıkarak tüm zamanların en yüksek düzeyine tırmandı. Analistler teknik açıdan dolar/TL için 3.7750 seviyesinin destek, 3.8430 ve 3.8550 düzeylerinin direnç konumunda olduğunu belirtiyordu.

İŞ DÜNYASI NE BEKLİYOR?

Düşürmek İçİn gerekçesİ yok

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Nail Olpak, 2013 yılından bu yana içeriden ve dışarıdan birçok saldırıya maruz kalan Türkiye ekonomisinin pozitif büyüme sürecinin sürdüğünü, bu bağlamda Fitch’in elinde teorik olarak Türkiye’nin kredi notunun düşürülmesini gerektirecek herhangi bir done olmadığını söyledi.

Olpak, “Geçmişte bu gibi kuruluşların aldığı ve ekonomik verilerle bağdaşmayan bazı kararların Türkiye’nin uluslararası arenada itibarını zedelemeyi başaramadığını da gördük. Bu nedenle 27 Ocak’ta Fitch’in Türkiye’nin kredi notunu düşürmesi durumunda, bu kararı soğukkanlılıkla değerlendirmeliyiz. Biz, ülkemize ve ekonomimize güveniyor ve her türlü şoku atlatarak yolumuza devam edeceğimize inanıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Reformların etkİsİ 2017’de görülecek

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Büyümenin 2016’ya kıyasla daha iyi olacağını öngörüyoruz. Reformlar ve teşvik paketlerinin de 2017’de ciddi anlamda etkisini özelikle yatırımlar noktasında göreceğiz. Bütün bu olumlu beklentiler ışığında Fitch’in notumuzu aşağı çekmesi için bir gerekçe göremiyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

S&P gibi yanlış resme bakmamalı

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar, Fitch’i reel sektörün yatırıma bakışını doğru analiz etmeye davet ettiğini belirtti. Çağlar, Fitch’in alacağı kararda Moody’s ve S&P’nin peşinden gitmeyeceğini, kredi notunu düşürmeyeceğini umduğunu kaydederek, “Fitch ekonomide gerçek resmi bırakıp yanlış algıyla hareket etmez” dedi.

Haberin Devamı

Tek kalmak Fitch için cazip olabilir

Finansinvest Başekonomisti Burak Kanlı, genel kanının Fitch’in notu indireceği yönünde olduğunu ve bu sebeple karara kimsenin şaşırmayacağını ifade etti. Bu yönde bir beklenti olduğundan, piyasada kısa vadede olumsuz tepki verse de uzun sureli bir olumsuzluk görülmeyeceğini söyleyen Kanlı, “Ekonomide, bankacılık sektörü üzerinden, kredi kanalı üzerinden, bir etkide bulunabilir ancak bu sınırlı olur. Not indirimi halihazırda finansal fiyatlar içinde” dedi.

Kanlı, şunları kaydetti: “Türkiye’ye yatırım yapılabilir kredi notu veren tek kuruluş olarak kalmak onların işlerinin işleyişi için de gerçekten çekici olur. Ancak Fitch’in TCMB’nin kararını olumsuz yönden değerlendireceğini düşünüyorum. TCMB’nin kararı not indirimi olasılığını güçlendirdi. Neden? Çünkü son 3 yılda enflasyonun yüzde 8’in üzerinde kaldığı,

önümüzdeki dönemde yıllık enflasyonun yüzde 10’a varacağı ve yıl sonunda da yüzde 8.5’de olması beklenen bir ülkede, politika faizinin neden ısrarla yüzde 8’de tutulduğunu ve hatta kullanımdan kaldırıldığına makul bir açıklama getiremez. Fitch, bunu kurum bağımsızlığı ile ilintilendirebilir.”