Gazete Vatan Logo

Bugün başkan olduğuma değdi

Kolombiya’da hükümetle anlaşıp silah bırakan FARC gerillalarının sivil ve yasal hayata geçiş yapması için oluşturulan 26 kampta Birleşmiş Milletler’e (BM) teslim ettiği silahlarla dolu konteynerlerin kapıları kilitlendi.

Bugün başkan olduğuma değdi

Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, BM Kolombiya Misyon Şefi Jean Arnault ve FARC lideri Rodrigo Londono, Mesetas kenti kırsalında düzenlenen törenle örgütün yarım yüzyıldan fazla süren silahlı geçmişini noktaladığı tarihi ana şahitlik etti. Ülkenin 26 farklı noktasında oluşturulan toplanma alanlarında FARC’ın teslim ettiği silahların bulunduğu konteynerler canlı yayınla din adamlarının nezaretinde, imha edilmek üzere açılacakları 1 Ağustos’a kadar kilitlendi.

‘Tek silahımız sözümüz’

FARC militanları, ‘Tek silahımız sözümüz olacak’ yazılı beyaz tişörtlerle alanda yerlerini aldı. Londono, hükümete, verdiği sözleri tutma ve örgütün yerel liderlerine yönelik saldırıları durdurması çağrısında bulundu. FARC militanlarının artık demokratik mücadelenin militanları olduğunu ifade eden Londono, bir daha silah kullanmayacaklarına dair verdikleri sözü tekrarladı. Devlet Başkanı Santos da “İşte bugün Kolombiya Devlet Başkanı olduğuma değdi.” diyerek bu tarihi ana dikkati çekti.

52 YIL SÜRDÜ

Kolombiya’da 52 yıl süren ve 260 bin kişinin ölümüyle sonuçlanan savaşın ardından hükümetle FARC arasında barış anlaşması imzalanmıştı. Anlaşma referandumda reddedilmesine rağmen, bazı değişikliklerle yürürlüğe girmiş ve gerillalar silahlarını teslim etmeye başlamıştı. Santos, geçen yıl Nober Barış Ödülü’nü kazanmıştı.

Haberin Devamı