Gazete Vatan Logo

Bu yılki ilk TEOG çok terletti

Bu yılki ilk TEOG çok terletti

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi sınavında 1 milyon 287 bin öğrenci Türkçe, din kültürü ve ahlak bilgisi ile matematik sorularına yanıt verdi. Bugün Fen ve teknoloji, İnkılap tarihi ve Atatürkçülük ile yabancı dil sınavları var.

İlköğretim 8. sınıf öğrencileri, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından (MEB) yapılan liseye girişte ilk aşama olan TEOG sisteminde ortak sınavlardan ilkine dün girdi. Sınava 970 sınav merkezinde 15 bin 353 okulda 1 milyon 287 bin 847 öğrenci katıldı. Çoktan seçmeli 20 soru sorulan sınavlarda değerlendirmede yanlış cevap sayısı doğru cevap sayısını etkilemeyecek. Öğrencilere dört farklı kitapçık dağıtılırken, sınavların süresi her ders için 40 dakika olarak belirlendi. Sınavlarda 30’ar dakikalık dinlenme arası verildi.

Sınav arası 30 dakika

İyi bir lisede okumak sınava girecek öğrenci ve veliler erken saatlerde okula geldi. Öğrenciler saat 09.00 itibariyle başlayacak sınav için sınıflarına girerken veliler yağmur altında sınavda ter döken çocuklarını beklediler. Öğrenciler her sınav arasında 30 dakika araya çıkıp veliler ile bir araya geldi. Velilerin okula içine girmesine müsade edilmezken, okul bahçesinde toplanan veliler çocuklarına moral verdi. Sınavdan çıkan öğrenciler matematik sınavının zorluğundan şikayet ederken, Türkçe ve din kültürü sınavında ise fazla zorlanmadıklarını söyledi.

Haberin Devamı

İkincisi 13-14 Aralık’ta

Merkezi ortak sınavlarda alınan puanlar, yıl sonu başarı puanı hesaplamasına dahil edilecek. Mazeret sınavları ise 13-14 Aralık’ta yapılacak. İkinci dönem ise merkezi ortak sınav, 29-30 Nisan 2015’te, mazeret sınavı ise 16-17 Mayıs 2015’te gerçekleştirilecek.

‘Hatalı soru var’

TEOG kapsamında yapılan ortak sınavlardan dün yapılan Türkçe testinde bir sorunun hatalı olduğu iddia edildi. Eğitimciler A kitapçığı 17. soruda kullanılan virgülün soruyu tartışmalı hale getirdiğini söyledi.

Uğur Liselere Hazırlık Türkçe Bölüm Başkanı Feridun Çakı, hatalı sorunun öğrencilerin doğru ya da yanlış cevap vermesini etkilediğini belirtti. Çakı, A kitapçığı 17. soru kökündeki cümlede üçüncü virgülün gereksiz kullanılması sorunun teknik olarak hatalı olduğunu ayrıca bu virgülün bilinçli olarak konulmuş olabileceğini söyledi:

Haberin Devamı

“Soruda üç virgül olunca öğrencilerin kafası karışıp orada bir “Ara söz kuralı” aramış olabilir. Soru kökünde bir yanlışlık olmasa da soru teknik olarak yanlış hazırlanmış, hatalı bir sorudur. Üçüncü virgül gereksiz kullanılmıştır.”

Bilfen İlköğretim Kurumu Türkçe Bölüm Başkanı Sündüs Demirdağ: Virgülün kullanım görevleriyle ilgili A ve C’de 17, B’de ve D’de 20. soru teknik olarak kusurludur çünkü cümledeki virgüllerin ikisi eş görevli kelimeleri biri ise özneyi ayırmak için kullanılmıştır. Ayrıca seçeneklerde bu iki kullanım alanına da yer verilmesi, öğrencilerin soruyu yanlış çözmelerine neden olmuştur. Ayrıca Edebiyat bilgileri konusunda müfredat dışı bir soru sorulmuş. Sevinç Dershaneleri: “A kitapçığı 17. soru kökündeki cümlede 3. virgülün gereksiz kullanılması öğrencilerin aklını karıştırmış olabilir” dedi.

Haberin Devamı

VATAN’ın notu: MEB, sınavlar bitmeden soruların yayımlanmasını yasakladığı için hatalı olduğu iddia edilen soru yazılmamıştır...

Beklentimiz yüksek

Sınavda olan kızı Sude Ekerel’i heyecanla bekleyen Deniz Ekerel sınav için bir haftadır kamp yaptıklarını söyledi: “Kızım sınav arasında hemen yanımıza geldi anlattığına göre matematik sınavında çok zorlanmış ama başarılı bir sonuç alacağına inanıyorum. Sınava dershane desteği ile hazırlandı, beraber çok iyi bir hazırlık dönemi geçirdik. Dershane puanları çok güzeldi, ondan beklentimiz yüksek. Dershanede son bir haftadır kampa girip bugün için hazırlandılar. Kızım çok stresli bir çocuk olduğu için bu sınava hazırlık süreci onun için kolay geçmedi. Çok çalışkan bir çocuk ama onca sınav içinde moralleri bozuluyor. Dün babasıyla birlikte çok sevdiği tiyatroya gittik. Dışarıda vakit geçirdik.”
Matematik zorladı
Beren Sude Ekerel, ” Bu sınavda da matematik beklediğim gibi zor geçti. Türkçe kolaydı ama matematik sınavında zaman yetmedi"
Ramazan Köse,Yunus Ay: Sınav çok zordu matematikte hiç göremediğimiz konular çıktı. Döküldük diyebiliriz. Ben sınav kağıdını görünce ne yapacağımı şaşırdım. Din Kültürü dersinde yapabildiğimizi yaptık. Sınav genel olarak zordu. Süre sıkıntısı yaşamadım çünkü soruları zaten yapamadım. Sınava çok aşırı çalışmadık. Din kültürü ve ahlak bilgisi sınavı çok kolaydı. Bizde oradan durumu kurtarmaya çalıştık.
Museviler ayrı müfredattan sınava girdi

Haberin Devamı

Din kültürü ve ahlak bilgisi dersinde bu yıl bir ilk yaşanıyor. Sınavlarda ilk kez Musevi öğrencilere, ayrı bir müfredat kapsamında hazırlanan “din kültürü ve ahlak bilgisi” soruları yöneltilecek.
Özel Ulus Musevi 1. Karma Ortaokulunun isteği üzerine hazırlanan din kültürü ve ahlak bilgisi sorularını, yalnızca bu okulun 8. sınıf öğrencileri cevaplayacak, diğer okullardaki musevi öğrenciler ise bu sorulardan geçen yıl olduğu gibi bu yıl da muaf tutulacak.
Türkçe’de selfie sorusu güldürdü
TEOG sınavında bugün Türkçe, din kültürü ve ahlak bilgisi ile matematik sorularına yanıt veren öğrenciler, maraton biter bitmez Twitter’dan ilk değerlendirmeleri yaptı. Öğrenciler geçen yıl çok zor bulunan din sorularının ise bu sene çok kolay olduğunu belirtti. Öğrencilere ‘selfie’ kelimesiyle ilgili bir soru da yöneltildi. Soruda ‘selfie’ kelimesi ile ‘özçekim’ kelimesi kullanan iki farklı yarın
diyalogları geçiyor.
Matematik soruları eleyici oldu
Uzmanlar ne dedi?
- Bilfen İlköğretim Kurumu Türkçe Bölüm Başkanı Sündüs Demirdağ:
‘Türkçe eleyici oldu’
“Türkçe soruların geçen yılkı TEOG’la karşılaştırıldığında daha eleyici olduğu söylenebilir. Sınavda yayımlanan kazanımlar listesinde yer almayan “Edebiyat Bilgileri” konusunda bir soru bulunmakta. Ayrıca kazanım listesinde yer aldığı halde “Yazım Kuralları” konusundan hiç soru sorulmadı. Sınav geneline baktığımızda Türkçe sınavı günceli takip eden, genel kültürü sağlam, yorum kabiliyeti gelişmiş öğrencilerin başarılı olacağı bir sınavdı.”
- Bilfen İlköğretim Kurumu Matematik Bölüm Başkanı Ali Keskin:
‘Çalışan kazanır’
“Bu seneki matematik soruları işlem yoğunluğu sebebiyle geçen seneye göre daha zordu. Sınavda seçici ve eleyici soruları üslü ifadeleri içeren sorular oluşturmaktaydı. Kazanımları ayrıntılı olarak çalışan bir öğrenci bu sınavda emeğinin karşılığını başarılı bir sonuçla alacaktır.”
- Bilfen İlköğretim Kurumu Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi Bölüm Başkanı Numan Erdem:
‘Tevekkül’ kazandırdı
“Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin bu seneki TEOG sınavındaki kazanımları “Kaza ve Kader” ünitesi ile “Zekat, Hac ve Kurban İbadeti” isimli ünitenin ilk iki konu başlığını içermekte. Dolayısıyla geçen seneki sınav konuları daha somut konulardan oluşurken, bu seneki sınav soruları daha soyut konuları kapsamakta. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin soruları mevcut kazanımların hepsini içermekte.”
- Uğur Liselere Hazırlık Türkçe Bölüm Başkanı Feridun Çakı:
Kolay sorular
“Sınavda ayırt edici, zor diye nitelendirilebilecek bir soru yok. Çok kolay sorular hazırlanmış. Öte yandan metinler, soru kökleri ve tarzları oldukça özenli ve başarılı bir şekilde hazırlanmış. Liselere yerleştirme puanında birinci dönem Türkçe ortak sınavının etkisi az olacak.”
- Uğur Liselere Hazırlık Matematik Bölüm Başkanı Ali Serdar Şeker:
Geçen seneyle aynı
“Bakanlıkça dağıtımı yapılan ders kitaplarında farklı bilgilerle yer alan Histogram konusundan, tartışmaya açık olmayacak şekilde net bir sorunun yöneltilmiş olması dikkat çekti. Yapılandırmacı yaklaşım çerçevesinde sorular çok az sayıda. Konulara göre soru dağılımı geçen senenin sınavlarıyla aynı tutulmuş.”
- Uğur Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni S.Öztürk :
Din de kolaydı
“Hadis, ayet, paragraf yorumlamaya ve bilgiyi sorgulamaya dayanan sorular daha ağırlıklıydı. Dünkü soruların oldukça kolay ve cevaplarının da oldukça net olduğu görüldü.”