Gazete Vatan Logo

Bu yıl yüksek getiri bono mevduat ve euroband'da

Bono ve euroband'da reel getiri bu yıl da yüksek. 100 bin YTL'nin üstünde parası olan yatırımcı ise en iyi kazancı mevduattan sağlar

2006 Yatırım İpuçları dizisinde bu kez Türk ve dünya piyasalarındaki beklentilere yer verdik. Sıra tüm bunların özetine yani hangi yatırım aracının ne kadar kazandıracağına geldi. Üstteki tabloda borsa ve altın dışında yaürım araçlarının 2006 kazançlarına ilişkin bir getiri senaryosu var. Tabii bu senaryo mevcut veriler ışığında hazırlandı. Tabloya göre bu yıl yatırımda üç seçenek ön plana çıkıyor. YTL'de bono ve mevduat, dövizde eurobond.

Hazine bonoları uzun süredir Türkiye'deki bir numaralı yaürım aracı. Bu yıl da oldukça önemli bir reel getiri vaad ediyor. Ancak özellikle bankacılık kesimi dışındaki yatırımcılar açısından tahtını yavaş yavaş mevduata
bırakıyor (Geçen yıl YTL mevduatta arüş hızı yüzde 45.2. Buna karşın bankacılık dışı kesimin tuttuğu Hazine kağıtlarındaki azalma yüzde 7.1). Bu değişimde ana etken getiri. Bono faizleri, Hazine'nin düşen borçlanma ihtiyacıyla birlikte (2006'da kamu kesimi borçlanma gereği ilk kez artıya geçecek) yüzde 13.7ye kadar inerken mevduatta böyle bir düşüş yaşanmadı. Bankaların bireysel kredi portföylerini büyütmek için duyduğu YTL ihtiyacı yüzünden faizler özellikle büyük hesaplar için (Türkiye'deki mevduatın yaklaşık yüzde 70'i, 100 bin YTL ve üzeri hesaplarda bulunuyor) yüzde 17 düzeyinde kaldı.

Cazip faiz, tasarruf sahiplerini ikna etmede önemli bir etken. Rakamlar da bunu açıkça yansıtıyor. Türkiye'deki YTL mevduatları Ocak başında 152.2 milyon YTL'ye ulaşırken, iki aylık artış yüzde 10 düzeyinde. Yani mevduat tercihinin giderek hızlandığı görülüyor.

VERGİ ETKİSİ
Diğer taraftan özellikle son 5 yıldır döviz cinsi yatırımın gözde yatırım aracı olan eurobond 2006'da da tatminkar bir getiri sunacak gibi duruyor. Üstelik eurobond'larda yüzde 15 stopaj kesintisi yok. Hazine'nin yurtdışında sattığı 32.5 milyar dolarlık eurobond'un yüzde 48'i Türkler'in (Resmi rakam. Ancak yurtdışı kaynaklar bunun yüzde 70Teri bulduğunu belirtiyor.) portföyünde olduğu düşünüldüğünde, bu enstrümana duyulan ilgi de zaten görülüyor.

2005'te bonolarda mevduata yaşanan kaymanın bu yıl da sürmesi bekleniyor. Ancak yılbaşında yürürlüğe giren yüzde 15'lik stopaj kesintisi yatırım tercihlerinde bazı değişiklikler meydana getirmeye başladı. Bu öncelikle mevduatın vade yapısında görülüyor.

2006 başına kadar mevduatta vadelere göre farklı farklı uygulanan stopaj oranı (1 ve 3 ayda yüzde 18.6 ayda yüzde 16.1 yıl yüzde 12), bu yıl yüzde 15'te eşitlendi. Bu 1 yıl dışındaki tüm vadeler için göreceli bir vergi avantajı yaratıyor. Son iki ayda, 1 yıla kadar olan vadeli mevduattaki artış oranı yüzde 10.5 olurken, 1 yıl ve üzeri mevduattaki küçülme yüzde 10.2'yi buldu.

EUROBAND'DA STOPAJ YOK
Tasarrufların değerlendirilmesinde, finansal yatırım araçları arasında tercihi belirleyen etkenlerden biri kuşkusuz sağlayacağı getiri. Bu bağlamda, elde edilecek gelirin vergi yükünün de göz ardı edilmemesi gerekiyor.

Bu yıl 1 Ocak 2006'dan önce ihraç edilen Hazine bonosu (HB), devlet tahvili (DT) ve eurobond gelirleri ile 1 Ocak 2006'dan önce edinilen hisse senetlerinin şahsından elde edilen kazançların vergilendirilmesinde eski hükümler uygulanacak. Buna göre, yaürım araçlarından 2006 yılında elde edilecek gelirlerin vergilendirilmesinin genel esasları aşağıdaki gibi olacak:

• Mevduat ve repo gelirleri: TL mevduat faizi, döviz tevdiat hesaplarından elde edilen faiz gelirleri, repo gelirleri, katılım bankaları kâr payları, hesabın açıldığı tarihe ve vadesine bağlı olmaksızın yüzde 15 stopaja tabi olacak, elde edilen gelir için beyanname verilmeyecek.

• (A) ve (B) tipi fon gelirleri: Fonun portföy kazançları üzerinden fon bünyesinde yüzde 15 stopaj yapılacak. Yatırımcı ayrıca stopaj ödemeyecek.

• Borsa kazançları: 1 Ocak 2006 tarihinden itibaren edinilen hisse senetlerinin; edinme tarihinden itibaren bir yıl geçtikten sonra elden çıkarılması halinde, bundan doğan kazanç, tutarı ne olursa olsun stopaja ve beyana tabi olmayacak. Bir yıl içinde elden çıkarılmasından sağlanan kazançlar ise yüzde 15 stopaja tabi olacak, beyanname verilmeyecek.

• Hazine bonosu-tahvil gelirleri: 1 Ocak 2006 tarihinden itibaren ihraç edilecek HB ve DT'lerinden elde edilecek faiz geliri ve alım-satım kazançları yüzde 15 stopaja tabi olacak, elde edilen gelir için beyanname verilmeyecek.

• Eurobond gelirleri: 1 Ocak 2006 tarihinden itibaren ihraç edilen eurobondlardan
elde edilen gelirler yüzde 15 stopaja tabi olmayacak. 26 Temmuz 2001 ile 31 Aralık 2005 tarihleri arasında ihraç edilen eurobond gelirlerinde 191 bin 89.20 YTL'lik istisna uygulanacak.

VE YATIRIM ÖNERİLERİ
Asaf Savaş Akat/Ekonomist:
2006'da ağırlığı sabit gelir enstrümanlarına veriyorum.
Mahfi Eğilmez/Ekonomist:
Yüzde 20 dolar mevduat, yüzde 30 YTL mevduat, yüzde 30 altın ve yüzde 20 hisse senedi. Mevduatta vadeler 6 ay olabilir.
Salih Neftçi/Ekonomist:
Ağırlıklı olarak YTL ve kısa vadeli YTL faizi. Küçük bir miktar bono. Yen ve İsviçre Frangı döviz olarak tercih edilebilir.
Uğur Gürses/Ekonomist:
YTL cinsi vadeli mevduat, üçer aylık.
Tolga Ediz/Lehman Brothers:
Bir miktar eurobond tutulmasını tavsiye ediyorum. Ama en çok ağırlığın şu aşamada YTL mevduatında olması gerektiğini düşünüyorum. Hazine bonoları da cazip görünüyor.
Fatma Melek/Akbank:
Tasarruf sahiplerinin portföyünde yüzde 10-15 hisse senedi, yüzde 30-40 bono-tahvil. Geri kalan
yüzde 50'sinde ise mevduat ve benzeri ürünler önerilebilir.
Ali Ağaoğlu/Yazar:
YTL ağırlıklı iki yıla yakın vadelerde iskontolu devlet tahvili ile 6 ayda bir değişken faizli 5 yıllık tahviller. Ayrıca portföyün yüzde 25-40'ı sanayi sektöründeki satın alma/birleşme adayı hisse senetleri.
Gazi Erçel/Ekonomist:
Tasarruf sahiplerinin portföy karışımı yüzde 60 YTL, yüzde 40 döviz olabilir. Hisse senedi, vadesi 6 ayı geçmeyen değişken faizli Hazine bonosu, yüzde 50-50 karışımlı euro ve dolar mevduatı seçilebilir.
Ali İhsan Gelberi/Garanti Bankası: Kısa vadeli yatırımlar için mevduat, uzun vade için değişken faizli ve kuponlu tahviller. Spekülatif amaçlı hareket etmeyen yatırımcıların portföylerinde yaürım amaçlı döviz tutmalarını 2006 yılı için tavsiye etmiyoruz.
Saruhan Doğan/Finansbank:
2006 yılı ve sonrası için YTL yatırımları tavsiye ediyoruz.

Haberin Devamı