Gazete Vatan Logo

Bu yıl başka vergi yok ama...

Babacan, yeni vergilerin gelebileceği sinyalini verdi

IMF ve Dünya Bankası toplantıları için Tokyo’da bulunan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, önümüzdeki yıl yeni vergilerin gelebileceği sinyalini verdi. Babacan, bu yıl vergi ayarlamalarının hepsini yaptıklarını, 2013 yılının şartlarına göre ise ilave adımlar atılması gerekebileceğini söyledi.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, bu yıl için vergi ayarlamalarının hepsini yaptıklarını belirterek, ”Bu yıl içerisinde atılacak başka bir adım yok, ancak 2013 yılının şartlarına göre bazı ilave adımlar olabilir” dedi. Başbakan Yardımcısı Babacan, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası toplantıları nedeniyle gittiği Japonya’nın Başkenti Tokyo’da bir TV kanalının sorularını yanıtladı. Babacan, bir soru üzerine, bu yıl vergi ayarlamalarının hepsini yaptıklarını, bu yıl içerisinde atılacak başka bir adımın olmadığını, ancak 2013 yılının şartlarına göre bazı ilave adımlar olabileceğini söyledi. Attıkları ve atacakları adımları dikkate alarak enflasyon beklenti rakamlarını ortaya koyduklarına dikkati çeken Babacan, bu yılın enflasyon beklentisinin yüzde 7.4 olduğunu, bu rakamın içerisindeki yaklaşık 2 puanın son yapılan vergi ve fiyat ayarlamalarından geldiğini kaydetti.

Orta Vadeli Programı (OVP) hazırlarken, pek çok faktörü dikkate aldıklarını ifade eden Babacan, bazı çevrelerin OVP’deki büyüme rakamlarını düşük bulurken, bazı çevrelerin ise tam tersini söylediğini belirtti.

”Demek ki bizim için bu yüzde 4 iyi bir denge, iyi bir oran” diyen Babacan, şunları kaydetti:

”Bu bizim hükümet olarak açıkladığımız bir Orta Vadeli Program. Birkaç kişinin ortaya koyduğu bir program değil, hükümetimizin programıdır, hükümetimizi bağlayan bir programdır. Bu programımızın oldukça ayağı yere basan temkinli bir program olduğunu ifade etmek istiyorum. Bu yıl büyümemizin önemli bir kısmı net ihracattan geliyor. İç tüketimde geçen yıla göre fazla bir artışımız yok, neredeyse başa baş gidiyor. İhracatımız beklediğimiz gibi 158 milyar değil 165 milyar dolar olur ona göre büyüme çıkar, 170 milyar dolarlık ihracatı tuttururuz daha fazla büyüme ortaya çıkar. Bizim ihracata yüklenmemiz gerekecek. İçerde tüketim arttığı zaman hemen bunun cari açık etkisi başlıyor. Biz büyümemizi dış pazarlarda arayacağız, ihracatta arayacağız.”

Gelişmiş ülkelerin güvenilir programlar açıklaması gerek

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, küresel ekonomik krizle mücadelede IMF’nin etkinliğini artırmak amacıyla uzun süredir devam eden temsil probleminin çözülmesi gerektiğini bildirdi. Babacan, IMF’nin internet sayfasındaki açılış konuşmasında, gelişmiş ülkelerin güvenilir orta vadeli programlar açıklaması gerektiğini belirtti. Babacan, ”Özellikle büyük ekonomilerin öngörülemez olma gibi lüksleri yok. Bir ay geçsin ondan sonra ne yapacağımı söyleyeyim’ gibi bir yaklaşım dünya ekonomisinin öngörülebilirliğini ciddi şekilde engelliyor” diye konuştu.

IMF: Yunanistan’a 2 yıl süre tanınsın

Uluslararası Para Fonu (IMF), Yunanistan’a biraz daha süre tanınması gerektiğini düşünüyor. Tokyo’da konuşan IMF Başkanı Christina Lagarde, bütçe açığını kapatmak için önündeki hedefleri yakalaması amacıyla Yunanistan’a 2 yıl daha süre tanınmasını istedi. Yunan yetkililer, böyle bir uzatma olursa fazladan 11.5-12 milyar euro daha yardım gerekeceğini ve özelleştirme projesinin yolunda gitmemesi ve beklenenden daha derin gelen resesyonun etkisiyle de yeni para kaynaklarına ihtiyaç olduğunu söylüyorlar. IMF, Euro Bölgesi’nin en büyük ekonomisi Almanya ve diğer alacaklı ülkelerin, ellerindeki Yunan tahvillerinden bir miktar zararı kabullenmeleri için baskı yapıyor. Aynı durumdaki özel sektör alacaklıları daha önce bu uygulamaya razı olmuşlardı. Gelecek yıl seçime gidecek olan Alman Hükümeti bu öneriye direniyor.

Haberin Devamı