Gazete Vatan Logo

Bu yıl 3 milyon kişi tatile erken çıkıyor

Erken rezervasyon kampanyasından 5 yılda 8.6 milyon kişi yararlanırken, bu yıl 3 milyon kişi hedefleniyor. Erken rezervasyonla sezona göre yüzde 40 ucuz tatil yapmak mümkün.

TURİZM Bakanlığı ve Türkiye Seyahat Acenteları Birliği’nin (TÜRSAB) de aralarında bulunduğu turizm örgütlerinin önderliğinde ‘Tatil herkesin hakkı’ sloganı ile 29 Nisan 2009’da başlatılan ‘erken rezervasyon’ kampanyası, Türkleri erken ve indirimli tatile alıştırdı. Kampanyanın başlamasından itibaren 5 yılda 8 milyon 600 bin yerli turist erken rezervasyondan yararlanırken, bu yıl 3 milyon kişinin bu kampanyadan yararlanması bekleniyor. Böylece 6 yılda erkenci yerli turist sayısı 11 milyon 600 bine yükseleceği, erken rezervasyon yaptıran yerli turist sayısı 6 yılda 10’a katlanacağı hesaplanıyor.

TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, erken rezervasyon sistemi ile büyük bir başarıya imza atıldığını belirterek, “Öncelikle Türkler planlı, programlı tatil alışkanlığı edindi. Tatil sigortası sistemi oturdu ve sezona göre yüzde 40-50’lere varan fiyat farkı ile daha ucuz tatil imkanına kavuşuldu. Turizm sektörünün nihai hedefi 2023’te erken rezervasyonla birlikte yerli turist sayısını 35 milyon kişiye, iç turizmden ekonomiye katkıyı da 35 milyar liraya ulaştırmak” dedi.

Türklere daha ucuz

Türkiye’de erken rezervasyon uygulaması ve gelinen noktayı TÜRSAB’ın Erken Rezervasyon Raporu ortaya koydu. Rapora göre, erken rezervasyon yaptıran yerli turistler, bu yıl yabancı turistlerden daha ucuza tatil yapacak. Bu yıl kurdaki artışın da etkisiyle aynı tarihlerde erken rezervasyon yaptıran bir Türk ile Avrupalı turist oldukça farklı fiyatlar ödeyecek. Bugün itibarıyla 1-8 Ağustos tarihleri arasında İstanbul’dan Antalya’ya tatile gidecek olan bir Türk, uçak dahil 2 bin 467 lira öderken, bu rakam bir Alman için 3 bin 992 lira, bir İngiliz için ise 4 bin 320 liraya çıkıyor. İsviçreli turistler ise 7 bin 900 lira ile neredeyse Türk turistlerin üç katı kadar para ödeyecek.

4 ay önceden

Rapora göre, yerli turistlerin yüzde 50’si 4 ay ve öncesinden rezervasyon yaptırırken, yüzde 35’i 1-4 ay öncesinden, kalan yüzde 15’i ise halen ‘son dakika’da rezervasyon yaptırmayı tercih ediyor. Erken rezervasyon yaptıranlar 6-9 ay taksitle ödemeyi seçiyor.

Antalya’da 5 gün tatil

- ERKEN rezervasyonda yerli turistin yüzde 60’ı Antalya’yı tercih ediyor. Kalan yüzde 40’ı Bodrum, Marmaris, Kuşadası, Fethiye ve Çeşme’de tatil yapıyor.

- Yurtdışına giden Türklerin erken rezervasyonla en çok tercih ettiği nokta ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti. Kıbrıs’ı İspanya, İtalya, Fransa (Paris), Orta Avrupa, Balkanlar ve Benelüx ülkeleri izliyor.

- Yerli turistin büyük çoğunluğu tatil kararını Nisan-Mayıs aylarında veriyor.

- Türklerin tatilde kalış süresi ortalama 4-5 gün arasında değişiyor.

- Kişi başına harcama tatil süresince 500-700 doları buluyor.

İngilizler erken davranıyor

- TÜRKİYE’de tatil yapan yabancıların yüzde 70’i erken rezervasyonla geliyor.

- Türkiye’nin en çok turist aldığı Almanya, İngiltere, Rusya gibi ülkelerde öne çıkan erken rezervasyon süresi 4-8 ay.

- Yabancı turistler arasında en erkenci İngilizler. İspanyollar ve İtalyanlar ise son dakikacı.

- İtalyan turist, yerli turiste göre yüzde 28, Alman yüzde 61, İngiliz yüzde 75, İsviçreli yüzde 320 fazla ödüyor.

% 10’u vazgeçiyor

ERKEN rezervasyon yaptıranların yüzde 85’i sigorta desteğini kullanıyor. Erken rezervasyon yaptırıp da daha sonra bundan vazgeçenlerin oranı ise sadece yüzde 10’lar düzeyinde.

Haberin Devamı