Gazete Vatan Logo

Bu yaz odaları Ruslar’a kaptıran Almanlar 2008’de hızlı çıktı

Yaz sezonunda rezervasyonlarını son dakikaya bırakan Alman turistler, odaları Ruslara kaptırınca bu yıl hızlı davrandı

Almanlar katalogdan rezervasyon yaptırmaya başlarken pazardaki talep artışı yüzde 20-25 düzeyinde

BU yaz sezonunda tatil planlarını ’son dakika’ya bırakan, bu yüzden de otellerde Rus turistlerden yer bulamayan Alman turistler, 2008 sezonunda hızlı davrandı. Bu yıl işlerini şansa bırakmayan Alman ve Avusturyalı turistler sayesinde güneydeki oteller kış sezonunda da doluluklarını artırırken, yaz sezonu için de rezervasyonlarında yüzde 20-25 artış yaşadı.

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Ahmet Barut, yaz sezonunda Başbakan Angela Merkel’in ülke ekonomisine destek olunması amacıyla ’Tatilinizi ülkenizde eçirin’ çağrısının Almanlar arasında olumlu yankı bulduğunu ancak, ülkedeki olumsuz iklim koşulları nedeniyle yurtdışına yöneldiklerini hatırlatarak, “Rezervasyon yaptırmak istediklerinde de bu sefer odalar Rus turistler tarafından kapatıldı. Almanlar’a yer bulunamadı” dedi.

Son dakika az olur

Almanya ve Avusturya pazarıyla çalışan Magic Life Center Türkiye Genel Müdürü Başak Erel de, “Bu yıl Rus turist sayısı arttı. Almanya ve Avusturya pazarları geçen yıl rezervasyonlarına Mayıs’tan sonra başlamıştı. Fakat Rus turist sayısının artması nedeniyle ve son dakikaya kaldıkları için Avrupa ülkeleri ilk defa Türkiye’de kontenjan sorunu yaşadı. Bunun için 2008 planlarını buna göre yaptılar” diye konuştu. Erel, “2008 yılı 2007’den daha iyi olacak. Avrupalılar bu yıl son dakikaya kalmayacak. Oteller katalogtan satılıyor” ifadesini kullandı.

Kredi kartı borcu tatili düşündürüyor

BAYRAM tatili rezervasyonlarının geçmiş bayramlara göre çok iyi olmadığına dikkat çeken Başak Erel, “Bayramın kış dönemine denk gelmesi, yaz tatillerinden kalan kredi kartları borçları müşterinin bu bayramda tatil kararını zorlaştırdı. Bizim tesislerimiz dolu ama ekonomik kaynaklı bir sorun da var” dedi.

İç pazarda artış enflasyon kadar

2008 yılında Avrupa pazarında yüzde 12’lik fiyat artışı olacağını söyleyen Başak Erel, iç pazarda ise kendilerinin sadece enflasyon oranında fiyat artışı yapacaklarını belirtti. Erel, bu sezondan itibaren 0-6 yaş grubunda da ücretlendirmeye gideceklerini sözlerine ekledi.

Yeni tesisler arıyoruz

Türkİye’de iki yıldır yeni tesis açmayan Magic Life, pazara kayıtsız değil. Bu yıl Rodos ve Mısır’da yeni tesisler devreye alınacağını hatırlatan Başak Erel, “Hem Türkiye pazarında tesis kapasitesinin oturmasını bekledik hem de yurtdışında devreye giren diğer tesislere enerjimizi verdik. Ama Türkiye’de yeni tesis arayışlarımız da sürüyor. 2009’da Türkiye’de yeni tesis satın almak ve kiralamak için planlarımız var. Bugüne kadar 15 tesisle ilgilendik ama bizim kriterlerimize uygun bir yer şimdilik bulamadık” dedi.





Haberin Devamı