Gazete Vatan Logo

Bu yatırım iştahı bitmez

Onca patlayan bombaya, gelmeyen turiste rağmen otelcilerin Türkiye’ye inancı tam. Sadece Ağustos’ta 3 bin 303 yatak kapasiteli 17 yeni otel için teşvik belgesi alındı

Bu yatırım iştahı bitmez

Turizm sektöründe sancılı bir dönem yaşanmasına karşın konaklama sektöründe yatırım isteği hızlı artış gösterdi.

Türkiye Otelciler Birliği’nin (TÜROB), Ekonomi Bakanlığı’nın verdiği ve Resmi Gazete’de yayınlanan 2016 yılı Ağustos ayına ait ‘Yatırım Teşvik Belgeleri’ konaklama sektörü derlemesine göre, Ağustos’ta ülke genelinde toplam 11 şehirde 3 bin 303 adet yatak kapasiteli 17 yeni otel projesi teşvik belgesi ve 1 otel renovasyon belgesi verildi. Toplamda 326.9 milyon TL harcanarak tamamlanacak olan yatırımlar sonrasında sektörde 1.000’e yakın ek istihdam sağlanacak.

Yatırım tutarı katlandı

Bu yıl Ağustos ayında, geçen yılın aynı ayına göre otel sayısında yüzde 21, yatak sayısında yüzde 38, yatırım tutarında yüzde 85 artış meydana geldi. Geçen yılın Ağustos ayında 12 ilde toplam 2 bin 385 yataklık 14 otel projesi 175 milyon TL’lik yatırım tutarıyla teşviğe bağlanmıştı. Ağustos 2016 için yatak sayısı açısından; 1.052 yatak ile ilk sırada yer alan İstanbul’u, 488 yatak ile Muğla ve 396 yatak ile Bursa takip etti. Otel sayısı açısından 5 otel ile ilk sırada yer alan İstanbul’u 2’şer otel ile Bursa ve Ankara takip etti.

Haberin Devamı

8 ayda 117 otele belge

8 ayda Türkiye genelinde toplamda 35 şehirde 24 bin 274 adetlik yatak kapasiteli 117 yeni otel projesi teşvik belgesi aldı. Toplamda 1 milyar 961 milyon TL harcanacak. Buna göre bu yıl 8 ayda, geçen yılın aynı dönemine göre otel sayısında yüzde 28, yatak sayısında yüzde 30, yatırım tutarında yüzde 12 düşüş meydana geldi. 2015 yılının ilk 8 aylık döneminde 48 ilde toplam 34 bin 494 yataklık 162 otel 2 milyar 249 milyon TL’lik yatırım tutarıyla teşviğe bağlanmıştı. İlk 8 aylık yatırımlar teşviklerinin tamamlanmasıyla sektörde 6 bin 134 yeni ek istihdam sağlanacak.

8 aylık dönemde yatak sayısı

açısından; 4 bin 560 yatak ile ilk sırada yer alan İstanbul’u 4 bin 69 yatak ile Antalya, 2 bin 200 yatak ile Muğla takip etti. Otel sayısı açısından yine İstanbul 21 otel ile ilk sırada yer alırken Muğla 12 otel ile ikinci, takiben 9 otel ile Antalya listede yer aldı. Sivas ve Karabük ise bu yıl ilk kez listeye giren şehirler oldu.

Haberin Devamı

İstanbul ve Antalya doydu

TÜROB Başkanı Timur Bayındır, teşvik sisteminin revize edilerek turizm yatırımlarının Anadolu illerimize yayılması konusunda ses getirecek ve yatırımcıları cesaretlendirecek düzenlemelerin yapılması gerektiğini söyledi. Antalya ve İstanbul’da artmaya devam eden yatırımlara dikkat çeken ve bu iki ilin artık yatırıma doyduğunu ifade eden Başkan Bayındır, özellikle bu iki şehirde yeni oteller yerine mevcutların renovasyonu ve yenilenmesi gerektiğini söyledi.

Antalya’nın bu yılki zararı 15 milyar $

Rusya’nın Türkiye’ye yönelik ambargoları kaldırması nedeniyle hem turizmde hem de tarımda 2017 beklentilerinin yükseldiğini belirten Antalya Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Davut Çetin, “Rusya’dan gelecek turistte önümüzdeki yıl 2 milyon kişiyi geçeriz, tarımda da geçmiş yılların rakamlarını yakalarız” diye konuştu.

Turizmde Rusya’dan 2016’da

2 milyon 700 bine yakın turist kaybı bulunduğunu, Avrupa pazarında da ciddi düşüş yaşandığını belirten Çetin, yıl sonunda toplam turist kaybının 5.5 milyonu bulacağının tahmin edildiğini kaydetti. Çetin, “Antalya’da turizmdeki kayıp 5.5-6 milyar dolar seviyesinde. Ancak sektörler birbirini etkilediği için kentte 14-15 milyar dolara ulaşan bir ekonomik kayıp söz konusu. Antalya ekonomisi geçen yıla göre yaklaşık yüzde 30 daraldı. Devlet bazı destekler verdi, fakat bu destekler bile kayıpları tam olarak yok edemedi” diye konuştu.

Haberin Devamı

Antalya’nın tarımsal ürün ihracatının 3’te 2’sinin Rusya’ya yapıldığını ifade eden Çetin, yaşanan krizin ardından Rusya’nın tarım ürünlerine koyduğu ambargonun üreticiler ve ihracatçılara önemli darbe vurduğunu belirtti. Çetin, Rusya’nın Türkiye’ye yönelik ambargoları kaldırmasının hem turizmde hem de tarımda önümüzdeki yıla yönelik beklentileri artırdığını söyledi.