Gazete Vatan Logo

Bu üç asker intihar etmedi

Asker ölümleriyle ilgili bir rapor da Mazlum/Der İstanbul Şubesi açıkladı

Şüpheli asker ölümlerine ilişkin soruşturma aşamalarında yapılan hataları gösteren raporda, üç olay da ele alındı...

TSK’daki intiharlar ve asker ölümleriyle ilgili bir rapor da Mazlum-Der’den geldi. Zorunlu askerlik uygulamasından kaynaklı asker ölümlerinin artarak devam ettiği ve bu konuda defalarca yapılan girişimlere rağmen bugüne kadar hiçbir önlem alınmadığına dikkat çekilen raporda, üç vaka mercek altına alındı. Bu üç olayda devletin kurumlarının raporlarıyla cinayete kurban gittikleri ispat edilen askerlerin ailelerinin Türkiye Cumhuriyeti makamlarından bulamadıkları adaleti, şimdi AİHM’e başvurarak aramakta kararlı oldukları vurgulandı.

Kurşun nereden girdi?

- Aydın Dere:
Raporda, 28 Temmuz 2000 tarihinde Çanakkale’nin Gökçeada 5. Komando Alay Komutanlığı’nda gece nöbeti sırasında ölen Aydın Dere olayında, delillerin hukuki kurallara aykırı olarak toplandığı belirtildi: “Aydın Dere’ye ait olduğu söylenen silah üzerinde parmak izi tespiti yapılabileceği nazara alınarak, silahın emniyete alınması gerekirken bu yapılmamış. Silah alelade şekilde elle tutularak incelenmiş. Maktulün el svapları ise hiç alınmamış. Olay yerine giden savcılıkça maktulun silahı incelenmiş ve ‘seri atış’ konumunda olduğu tespit edilmiştir. Seri atış konumu ise G-3 silahlarında tetiğe dokunulduğunda birden fazla merminin aynı anda silahtan çıkmasına neden olmaktadır. Maktulün tek kurşunla öldüğü nazara alındığında ölümün bu silahla gerçekleştirilemeyeceği meselesi hiçbir yargı kurumu tarafından araştırılmamıştır.”

Tetikte parmak izi yok

- Murat Oktay Can:
5 Eylül 2009’da Tunceli Hozat İlcesi’ne bağlı Sarıtaş Jandarma Karakolu’nda nöbet kulubesinde ölü olarak bulunan Murat Oktay Can’ın da intihar ettiğinin açıklandığını belirten raporda, şu bilgilere yer verildi: “Olay yerine giden Askeri savcılıkça anlının tam ortasından vurulan er için G-3 piyade tüfeğiyle anlının üstüne tam ortasına dik vaziyette nasıl nişan aldığı açıklanmaksızın olayın intihar olduğu kanaatine vardı. Erin silah tetiği üzerinde parmak izi de bulunamamıştır.”

Koşaner’in söylediği er mi?

24 Ağustos 2011’de Eski Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner’e ait olduğu iddia edilen bir ses kaydı ortaya çıkmıştı. Ses kaydında, “Arkadaşımızı, bir erimizi alnından vururuz. Vurduk mu, haberiniz var mı, var değil mi?” deniyordu. Bu açıklamanın ardından vurulan erin Murat Oktay Can olduğu iddia edilmişti.

Kovan bulunamadı

- Mazlum Karabulut: Tekirdağ Çerkezköy 3. Zırhlı Tugay Mekanize Piyade Taburu 2. Mekanize Piyade Bölük Komutanlığında askerlik yapan Mazlum Karabulut’un 13 Mart 2012’de nöbeti bitirdiği sırada intihar ettiğinin belirtildiğinin açıklandığı raporda da şunlara yer verildi: “Karabulut’a ait olduğu söylenen silahtan parmak izlerinin bile alınmadı. 30 mermili bir şarjör olmasına rağmen, şarjörde 28 mermi bulunması ve iki merminin de nereye gittiğinin araştırılmaması ciddi bir eksiklik oluşturdu. Olay yerinde kullanılan merminin kovanı bulunamamıştır.”

Haberin Devamı