Gazete Vatan Logo

Bu tez doğruysa deprem riskimiz daha da yakın

KTÜ’den Prof. Dr. Osman Bektaş, Japonya, Hindistan, Endonezya, Nepal ve Pakistan’da oluşan 8-9’luk 5 depremin bir yıl gecikme ile Türkiye’de yıkıcı depremleri oluşturduğunu söyledi.

Karadeniz Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği üyesi Prof. Dr. Osman Bektaş, Uzakdoğu’nun 8-9 büyüklüğündeki depremlerinin, Türkiye’de yaşanan depremleri tetiklediğini savundu. Uzakdoğu’daki depremlerin, Türkiye’ye binlerce kilometre uzakta olduğunu ifade eden Bektaş, “Binlerce kilometre uzaktaki 8-9 büyüklüğündeki depremler, doğrudan Türkiye’de deprem oluşturmasa da gerilmelerin kırılma düzeyine kadar biriktiği deprem oluşturmaya hazır faylar tetiklenerek, artçı depremler oluşabilir” dedi.

Stres transferi oluyor

Bu tür depremlerin zaman içerisinde kendisinden çok daha uzaktaki faylara derinden stres transferi yaparak birkaç ay veya yıl içerisinde tetiklenmiş yeni depremler oluşturduğunu anlatan Bektaş, şöyle devam etti, “Bu bilgileri dikkate aldığımızda 80 yıldan bu yana Japonya, Hindistan, Endonezya, Nepal ve Pakistan’da oluşan 8-9 büyüklüğündeki 5 depremin, birkaç ay veya yıl gecikme ile Türkiye’de 6-7’den büyük yıkıcı artçı depremleri oluşturduğunu söylemek mümkün.

Örnekleri var

Türkiye’nin olası tetiklenmiş yıkıcı artçı depremleri ise 1996’da Endonezya’daki 8,2 depreminin küresel artçısı 1998 yılında Adana-Ceyhan 6 ve 1999’da İzmit-Düzce 7,5 ve 7,2’lik depremleri, 2011’de 9 büyüklüğündeki Japonya depreminin küresel artçısı 2011’de 7,2’lik Van depremi, 2012’de Güney Hindistan’da yaşanan 8,6 büyüklüğündeki depreminin küresel artçısı geçen yıl Ege’de 6,2 ve Antalya 6 depremleridir.” 2013’te Pakistan-Hindistan sınırında 7.8 büyüklüğünde deprem meydana gelmişti.

Haberin Devamı