Gazete Vatan Logo

Bu sözleşmeyi imzalayan işsiz kalabilir!

İşçinin işverene karşı sadakat borcunun bir türü de rekabet yasağıdır. Rekabet yasağı, aynı alanda iş yapan kimselerin birbirleri ile hukuka aykırı olarak yarışa girememesi anlamına gelirken, işten ayrılırken rekabet sözleşmesi imzalayan çalışanlar da belirli bir süre boyunca belli işlerde çalışma şansını yitirebiliyor. İşte rekabet yasağı ile ilgili detaylar!

Bu sözleşmeyi imzalayan işsiz kalabilir!

Rekabet yasağı sözleşmesi, işçinin iş sözleşmesi devam ederken işverenin müşterilerini tanıması ya da iş sırlarını öğrenmesi sebebiyle, iş ilişkisi sona erdikten sonra belirli bir faaliyet alanında, belirli bir coğrafi bölgede ve belirli bir zaman dilimi içinde işverenle rekabet teşkil edecek herhangi bir faaliyette bulunmaması hususunu içeren sözleşmedir. Rekabet yasağı sözleşmesinin amacı, işçinin işletmede öğrendiği bilgileri, iş sözleşmesi sona erdikten sonra işverenin aleyhine onunla rekabet edecek şekilde kullanmasını engellemektir.

BU SÖZLEŞMEYİ İMZALAYAN İŞSİZ KALABİLİYOR!

İşverenin iş ile ilgili sırları, müşteri çevresi ya da başka önemli konularda detaylı bilgi sahibi olan çalışan, işten ayrıldığında rekabet yasaklarına takılabilir. Eğer çalışan bu tarz bir sözleşme imzalarsa uzunca bir süre iş hayatından uzak kalabiliyor. İş yerinden ayrılan çalışan işverene rakip bir işletmede çalışamıyor ya da onunla menfaat ilişkisine giremiyor.

Her ne kadar İş Kanunu’nda böyle bir hüküm olmasa da rekabet yasağı konusunda Borçlar Kanunu devreye girmektedir. BK m. 348/1’e göre, “... her iki taraf, akdin hitamından sonra, işçinin kendi namına iş sahibi ile bir iş yapmamasını ve rakip bir müessesede çalışamamasını ve böyle bir müessesede şerik veya sair sıfatla alâkadar olamamasını şart edebilirler.” Buna göre rekabet yasağı sözleşmesinin konusu, işçinin iş sözleşmesi sona erdikten sonra, kendi adına işvereni ile rekabet edecek bir iş yapmaması, rakip bir kuruluşta çalışmaması, rakip bir kuruluşa ortak olmaması ve ortaklıktan başka bir sıfatla dahi rakip bir kuruluşla ilgisinin olmamasıdır.

Haberin Devamı