Gazete Vatan Logo

Bu sonuçlar gençlerin tansiyonunu çıkarabilir!

Anadolu Sağlık Merkezi’nin işbirliği içinde çalıştığı Johns Hopkins Medicine araştırmacılarının yürüttüğü CARDIA çalışması, gençlerde hipertansiyonun arttığını ortaya koydu. Johns Hopkins Medicine Kalp ve Damar Sağlığı Enstitüsü Direktörü Prof. Dr. Joao Lima ile, araştırmanın sonuçları hakkında konuştuk…

Bu sonuçlar gençlerin tansiyonunu çıkarabilir!

‘Gençlerde kalp hastalıkları’ konulu yayınladığınız yeni çalışmanın sonuçları ilginç. Neden gençler üzerinde çalışma yapmayı tercih ettiniz?

Kalp ve damar hastalıkları tüm dünyada giderek yaygınlaşıyor. Biz de genç yetişkinlerde, başta hipertansiyon (yüksek tansiyon) olmak üzere kalp damar hastalıkları açısından en önemli risk faktörlerini incelemeye karar verdik. Amacımız, özellikle gençleri etkileyen risk faktörlerini tespit etmek ve ortaya çıkarmaktı. Yani gençlerin ne kadar risk altında olduğunu görmek istedik. Çalışmamıza 1985 yılında başladık. CARDIA (CoronaryArtery Risk Development in YoungAdults) adlı bu çalışmamızda 18-30 yaşlarındaki toplam 5 bin 115 genç yetişkinin hayatını, 25 yıl boyunca takip ettik, düzenli olarak sağlık taramaları yaptık.

Çalışmanıza göre, 20’li yaşlarda “normal” kabul edilen yüksek tansiyon, aslında pek de normal değil, hatta kalp damarlarına zarar veriyormuş. Gençlerde “normal” kabul edilen tansiyon nedir?

Genç yetişkinlerde tansiyon 120/80 olmalı, bunu geçmemeli. Tansiyonun bu yaş grubunda bu şekilde olmasının uygun olduğunu, önemli bir bilimsel dergi olan New EnglandJournal of Medicine’da yeni yayımlanan çok önemli bir araştrma da göseriyor. SPRINT (Systolic Blood PressureIntervention Trial) çalışması da tansiyonu 120/80 olan grubun daha sağlıklı olduğunu ortaya koydu.

Haberin Devamı

İki büyük neden!

Gençlerde yüksek tansiyon yaygınlaşıyor mu?

Maalesef evet. Hipertansiyon sorunu olan gençlerin sayısı hızla yükseliyor. Özellikle de gelişmekte olan ülkelerde sayı çok yüksek. Bunun en önemli iki nedeni ise obezite ve sağlıksız beslenme. Gelişmekte olan ülkelerde de hazır, katkı maddeli gıda tüketimine geçiş yaşanıyor. Bu da kilo alımına yol açıyor. Hazır gıdalar ayrıca çok fazla tuz içeriyor. Tuz da tansiyonu yükselten önemli nedenlerden biri.

Hipertansiyondan korunmak için

- Kilo almayın.

- Sigara içmeyin.

- Tuz kullanmayın.

Gençlerde ilk belirtiye dikkat!

Gençlerdeki hipertansiyon yaşlılardan farklı mı?

Hipertansiyon sessiz bir hastalıktır. Gençler bunu asla ama asla unutmamalı. Gençlerde görülen ilk belirti ise genel anlamda kalp krizidir.

Haberin Devamı

Tansiyonumuzu çok küçük yaşlardan başlayarak nasıl kontrol altına almalıyız? Neler önerirsiniz?

Gençlere üç önerim var: Kilo almayın, sigara içmeyin ve tuz tüketimini azaltın. Kilo aldıkça kalp daha fazla çalışıyor, daha fazla yoruluyor. Maalesef kadınlarda sigara tüketiminin arttığını görüyoruz. Sigaradan uzak durulmalı. Çünkü sigaranın kalp ve damar hastalıklarına yol açtığı bilimsel bir gerçek. Ayrıca fazla tuz tüketimi de kalp damar hastalıklarıyla yakından ilişkili. Ne kadar çok tuz tüketirseniz, vücut o kadar çok tuz ister. Tuzdan uzak durmak şart.

Hipertansiyonun yol açtığı sağlık sorunlarından söz edebilir misiniz?

Hipertansiyonun vücuda zararları büyük. Damar sağlığını bozar, kalbi, beyni ve böbrekleri olumsuz etkiler. Anevrizmalar, kalp ve böbrek yetmezliği, inme gibi sağlık sorunlarının en önemli nedenidir.

Kimlerde daha çok görülüyor?

Gençlerde hipertansiyon sorunu olan kadınların ve erkeklerin sayısı hemen hemen aynı. Eskiden erkeklerde hipertansiyon daha fazlaydı ancak obezite yaygınlaşınca kadınlarda da yükseldi.

Haberin Devamı

Peki ne zaman hipertansiyondan bahsedebiliriz? Tedavisi nasıl?

Bir kişide tansiyon düzenli olarak 140/90 çıkıyorsa bu, hipertansiyondur. Genç insanlarda tedavi öncelikle kilovermekle ve tuzu azaltmakla başlıyor. Bu, işe yaramazsa tansiyon ilaçlarına başvuruyoruz.

Özellikle hangi yaşlarda görülüyor?

Hipertansiyona 55 yaşın üzerinde daha çok rastlıyoruz. Hipertansiyonda genetik yatkınlık da çok önemli. Eğer anne-babanızda hipertansiyon sorunu varsa siz de risk altındasınız demektir.

Bir genç ne zaman hekime başvurmalı?

Eğer yaşınız 45 ya da 50’nin altındaysa ve tansiyonunuz sürekli 140/90 civarındaysa vakit kaybetmeden bir doktora başvurmalısınız. Tansiyon sürekli 120/80’in üzerinde ancak 140/90’ın altındaysa bir hekime görünmekte fayda var. Çünkü bu, normalin üst sınırıdır ve bir risktir.