Gazete Vatan Logo

Bu sektöre 7 bin kişi aranıyor

Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Geza Dologh, denizcilik sektöründe 7 bin civarında gemi adamı açığı olduğunu belirterek, bu kapsamda lise öğrencilerine yönelik "kariyer planlama seminerleri" düzenleyeceklerini söyledi.

DTO İzmir Şubesi'nin ağustos ayı olağan meclis toplantısında İzmirli denizcilere seslenen DTO Yönetim Kurulu Başkanı Geza Dologh, yönetim kurulunun aylık faaliyetlerini anlattı.

Konuşmasında sektörün güncel sorunlarından olan "eğitim" konusuna dikkat çeken Dologh, "Şu anda sektörde üzerinde durulması gereken en önemli konulardan biri olan eğitim. Denizcilik sektörü personel sorunu ile karşı karşıya bulunuyor. Sektör büyük oranda iyi yetişmiş zabitan sıkıntısı yaşıyor" dedi.

Kaptan aranıyor

Sorunun önemini rakamların da ortaya koyduğunu kaydeden Dologh, şu bilgileri verdi:

"Günümüzde gemi adamı açığı 7 bin civarında bulunuyor ve en çok gereksinim duyulan gemi adamı ise kaptan, başmühendis, güverte ve makine zabitleri olarak sıralanıyor. Gemi personeli açığının kapatılması için bu alanda yüksek eğitim veren üniversite, yüksekokul ve orta kademede eğitim veren denizcilik liselerinin sayısının ve kalitesinin artırılması gerekiyor."

Yeni projede hedef liseliler

Kendilerinin de bu konuda bir çalışma yapmak üzere görüş alışverişinde bulunduğunu dile getiren Dologh, bu doğrultuda "Denizcilik Sektörü Bilgilendirme ve Kariyer Seçimi Toplantısı"nı hayata geçirmeye karar verdiklerini, ilk toplantının ise Kasım 2012'de gerçekleştirileceğini aktardı.

Bu işbirliği için İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne yazılı başvuruda bulunduklarını söyleyen Dologh, çalışmanın fikir babası Yönetim Kurulu Başkan Vekili Kaptan Bülent Onural'a teşekkür etti.

Dologh, projenin ayrıntılarıyla ilgili ise şunları söyledi:
"Proje kapsamında İzmir'de lise çağındaki çocuklarımızın meslek seçimi öncesinde sektör temsilcilerinin katılımıyla öğrencilerin sorularının yanıtlanacağı bilgilendirme toplantıları gerçekleştirilecek. Bu toplantılarda, denizcilik sektöründe bölgemizde faaliyet gösteren firma ve kuruluşların insan kaynakları yapıları, altyapıları ve faaliyet alanları anlatılacak."

Haberin Devamı