Gazete Vatan Logo

Bu “sefer” safari

Afrika vahşi doğası ve bakirliği ile insanları cezbetmeye devam ediyor. İster kış, ister yaz aylarında eşsiz deneyimler sunuyor

Bu “sefer” safari

Ocak - Şubat:

Ruanda: Yılın her ayı gidilebilse de Muson yağmurlarının yaklaşık iki ay ara verdiği bu kuru dönem, dağ gorili ziyareti için çok uygun.

Tanzanya, Serengeti: Masai Mara’dan dönen sürüleri, aslan, leopar gibi büyük kedilerin iştahla beklediği, sürüdeki dişilerin ise gebeliklerinde son günlerinin yaşandığı bir dönem.

Kenya, Nakuru Gölü: Başta bir milyondan fazla pembe flamingo olmak üzere, dünyadaki en önemli kuş popülasyonuna sahip göl, özellikle de kuzey yarımküreden yapılan göçlerin tamamlanmasıyla eşsiz bir kuş cennetine dönüyor.

Mart - Nisan:

Tanzanya, Serengeti: Sürülere binlerce yeni yavru eklendi; her yer yemyeşil ve sürüler şimdilik epey kalabalık; görülecek çok şey var.

Hindistan, Ladakh: Kar leoparları, avlanmak için şubattan beri dağlardan aşağılara iniyor; utangaç bir tür olan kar leoparını görmek için iyi bir zaman.

Hindistan, Madhya Pradesh: Yağışların bitip kuru sezonun süreceği bu iki ay biraz sıcak olacak; ama Bandhavgarh National Park veya Kanha National Park’ta kaplan görmek için buna değer.

Haberin Devamı

Mayıs - Haziran:

Tanzanya, Serengeti: Kuraklığın baş göstermesiyle sürüler toplanıp Grumeti Nehri’ne yönelerek “Büyük Göç“ü başlatıyor. 6’ncı ayın sonlarında nehrin suları sığlaşınca da istikamet Kenya.

Namibya, Etosha havzası: Yağmur veya aşırı sıcaklık engellerine takılmadan burayı görebileceğiniz en uygun sezon. Seyrek bitki örtüsü ve sulak alanların gittikçe azalması, küçük bir alanda birçok hayvanı bir arada gözlemlemenize olanak veriyor.

Madagaskar: Yağışlar neredeyse bitti; bitki örtüsü ve buraya özgü hayvanlar capcanlı, en önemlisi de Antartika’dan yavrularıyla birlikte göç eden kambur balinaları görmek için haziran çok uygun.

Temmuz - Ağustos:

Ruanda: Yoğun olmasa da marttan beri devam eden Muson yağmurlarının bittiği bu dönemde Volcanos National Park’ta dağ gorilinin yanı sıra altın maymun safarilerine katılmak hayli keyifli.

Kenya, Masai Mara: Serengeti’den başlayan “Büyük Göç“ün son durağı olan Masai Mara, yolculuk boyunca hayatta kalabilenlere ev sahipliği yapıyor. Mara Nehri, aç timsahların sürülerin geçişini sabırsızlıkla beklediği yer.

Haberin Devamı

Brazilya, Pantanal: Yağışların bitip sıcaklıkların arttığı bu dönemde, pek çok hayvan gibi jaguar da su içmek veya güneşlenmek için ormanlık alandan kıyıya daha sık geliyor.

Eylül - Ekim:

Tanzanya, Serengeti: Yılın her dönemi görmek mümkün olsa da kurak dönemin bu son günleri, “Afrika’nın Büyük Beşlisi”ni bir arada görme şansı biraz daha fazla.

Brazilya, Pantanal: Uzun zamandır hiç yağmur yağmadı, Pantanal sığlıkları susayan hayvanlar nedeniyle kalabalık, jaguarlar fırsat kolluyor.

Güney Afrika, Cape Town: Sekizinci ayla başlayan ve başta güney gerçek balinası olmak üzere yunus, penguen, fok gibi birçok türü Cape Town’da gözlemlemek için son şans.

Kasım - Aralık:

Kenya, Amboseli: Karlarla kaplı Kilimanjaro’nun enfes manzarasına ilaveten Amboseli’de yağışların kısa sürmesi ve bitki örtüsünün seyrek oluşu yılın her ayı, başta fil olmak üzere yaban hayatı gözlemlemeye fırsat veriyor.

Galapagos: Adada yaşayan kuşların çiftleşme seremonisi, kaplumbağa yumurtalarının çatlaması, deniz aslanları, iguanaların çiftleşmek için kızarması bu ayda gerçekleşiyor. Güney Afrika, Johannesburg: Kruger National Park ve çevresindeki özel alanlarda, 140’tan fazla memeli; 500 kuş türüyle gerçek bir Afrika deneyimi sizi bekliyor.

Haberin Devamı

Bu tarihlerde kimi bölgelere safari yapmak, yüksek talep nedeniyle güçleşiyor, erken rezervasyon için: suhaderbentlegezi@gmail.com