Gazete Vatan Logo

Bu sefer kalacaklar

Nisan’da yaklaşık 4 milyon kişinin BES’e otomatik katılacağını söyleyen EGM Başkanı Cemal Kişmir, bunların 2.5 milyonunun devlet memuru olacağını belirtti. Kişmir, “Kamu çalışanlarının sistemde kalıcılığının daha yüksek olacağı inancındayım” dedi

Bu sefer kalacaklar

EMEKLİLİK Gözetim Merkezi (EGM) Başkanı Cemal Kişmir, Bireysel Emeklilik Sistemi’nde (BES) otomatik katılıma kademeli geçişe ilişkin, “Nisan ayında sisteme dahil olacak 4 milyon çalışanın 2.5 milyondan fazlası kamu çalışanı. Kamu çalışanlarının sistemde kalıcılığının daha yüksek olacağı inancındayım. Ocak ayına göre daha iyi performans bekliyorum” dedi. Kişmir, Nisan’daki grubun çıkışları bittikten sonra 2.5-3 milyon kişinin sistemde kalacağını düşündüğünü bildirdi.

7 milyon kişi eklenir

Cemal Kişmir, BES’e otomatik katılımın ilk kademesinde 2 milyon kişinin sisteme dahil olduğunu ve yüzde 60’a yakın çıkış görüldüğünü belirtti. 1 Nisan itibarıyla ikinci kademeye geçişin başladığını hatırlatan Kişmir, “Sisteme girişler maaşların yatacağı gün ile ilgili. Nisan ayında sisteme dahil olacak 4 milyon çalışanın 2.5 milyondan fazlası kamu çalışanı. Kamuda da maaşlar ayın 15’inde yattığı için katılım o gün ve sonrasında gelecektir. Özel sektörde maaşlar çalışılan ayın sonunda hak edildiği için onlar 30 Nisan’da sisteme katılacak” diye konuştu.

Haberin Devamı

Kişmir, şöyle devam etti: “Kademeli geçişin tamamlanmasıyla beraber 14 milyon kişinin sisteme dahil olduğunu düşünürseniz, yüzde 50’si bile kalsa 7 milyon kişi ediyor ki 2 yılda sistem, mevcut sistemin 13 yılda kazandığı kişi kadar katılımcı kazanıyor. Türkiye gibi tasarruf açığının yüksek olduğu bir ülkede tasarruf oranının artması çok önemli. BES, çok yerinde ve ihtiyaç duyulan bir sistem.”

6.7 milyon kişi BES’te

EGM Otomatik Katılım Temel Göstergeleri’ne göre, BES’e yılbaşından sonra otomatik katılanların sayısı 31 Mart itibarıyla 669 bin 126 olurken, bu çalışanların fon tutarı 106.9 milyon lira olarak gerçekleşti. BES temel göstergelerine göre, 31 Mart itibarıyla sistemdeki katılımcı sayısı 6 milyon 748 bin oldu. Katılımcıların fon tutarı 57 milyar 98 milyon lirayı buldu.