Gazete Vatan Logo

Bu Rus'a dikkat!

Erdemir'de pazarlık masası tam da AB müzakerelerinin gölgesinde bugün kuruluyor. Mitten ve Arcelor ihtiyatlı olacaklarını açıkladılar. Bugüne kadar Erdemir ile ilgili tek kelime etmeyen sessiz ve derinden giden bir talip dikkatimi çekiyor. Rus NLMK bugünkü pazarlığın gizli favorisi olarak öne çıkıyor ve tüm rakiplerini de belli ki korkutuyor

AB müzakere sürecinin gölgesinde bugün Türkiye'de çok önemli bir özelleştirme kavşağı daha dönülecek. Erdemir'de 6 grup ve konsorsiyum Erdemir'i almak için varını yoğunu ortaya koyacak. Hatırlatmakta fayda var. İhale süreci 13 grup ile başlamıştı. Koç, Tüpraş'ı aldıktan sonra "Bir de Erdemir bize fazla gelecek" diyerek yarıştan çekildi. Severstal'ın Limak-Nurol-Özaltın grubuna katılması ile birlikte bugün masaya oturacak aha sayısı 6'ya düştü. Hepsi de verdikleri ön teklif ile masaya oturma vizesi aldılar.

Erdemir'e Slab Satan NLMK'nın tavrı önemli

Bugün masada ne olacağını ise kimse bilmiyor. Herkes Oyak'ın Tüpraş'ta 4 milyar dolara kadar çıktığını gördükten sonra buraya da o kadar parayı koyabileceğim düşünüyor.

Ancak unutulmasın, Erdemir bir Tüpraş değil. Rafinaj kâr marjları 2.3 dolarlardan 6.5 dolarlara çıktıktan sonra Tüpraş çok kârlı bir hal almıştı. Gerçi demir-çelikte de önemli kâr marjları var ve bu marjlar yakın gelecekte daralacak gibi de görünmüyor. Buna karşılık Erdemir'de altın hisse, istihdam ve yatırım mecburiyeti gibi kati kurallar var. Bunlar yapılan hesap kitapları değiştiriyor.

Yazımın başında "Bu Rus'a dikkat" dedim. Bahsettiğim Rus, Erdemir'e talip olan NLMK'mn başındaki Vladimir Lisin'den başkası değil.

Peki neden dikkat etmek lazım şimdi onu anlatmaya çalışacağım. NLMK yani Novolipetsk Steel'in 2004 cirosu 4.5 milyar ABD Doları olarak gerçekleşti. Bu cironun yüzde 12'sini Türkiye'ye yapılan satışlar oluşturdu. Türkiye'ye NLMK'mn sattığı 1.2 milyon ton ürünün 900 bin tonunu ise Erdemir aldı. Erdemir NLMK için çok önemli bir müşteri. Peki ne satıyor bu NLMK?

NLMK'nın üretiminin yarısını slab oluşturuyor. Slab çelik üretiminde kullanılan bir ara mamul. Çelik kütüğü olarak biliniyor. Erdemir bu ara mamulü NLMK'dan alıyor. Ancak îsdemir'de yapılan yatırımlarla 2006 yılında kısmen, 2007 yılında ise tamamen dışarıdan slab alımım durduracak. Yani NLMK en büyük müşterilerinden birini, yıllık cirosunun yüzde 12'sini bir anda kaybedecek. Türkiye'ye slab satamayacak.

İşte bu hesap yüzünden NLMK'mn ihtiyatlı davranmayı bir kenara bırakarak Erdemir'i ne pahasına olursa olsun almaya çalışacağı tahmin ediliyor. Tabii bu konuyla ilgili spekülasyonlar da yapılıyor. NLMK'nın Erdemir'i aldıktan sonra bu yatırımı yapmayacağı, Erdemir'i Rusya'daki fabrikasından beslemeye devam edeceği şeklinde...

Karlılıkta Rusya'nın bir numaralı şirketi

* Novolipetsk, Rusya'nın en büyük 4'üncü çelik grubu ancak kârlılıkta birinci. Üretiminin yüzde 70'ini ihraç ediyor.
* 2004 cirosu 4.5 milyar dolar, vergi öncesi kârı ise 2.57 milyar dolar.

* Ham çelikte 2004'te dünyanın 21'inci büyük üreticisi olan NLMK, 6.2 milyar dolarlık pazar değeri ile bu alanda Rus çelik sektöründe birinci sırada yer alıyor.

* Avrupa, Güney-Doğu Asya, Kuzey Amerika ve Orta Doğu'daki 70'ten fazla ülkeye ihracat yapan NLMK'mn en büyük ihracat pazarlarından biri Türkiye.

* Şirket 2004'te Rusya'nın toplam ham çelik üretiminin yüzde 14'ünü, toplam yassı çelik üretiminin yüzde 21'ini ve boyanmış rulo sac üretiminin yüzde 56'sını gerçekleştirdi.

* NLMK'mn toplam 9 milyon ton olan üretiminin 5 milyon tonu yassı çelikten, 4 milyon tonu da slabdan (çelik kütüğü) oluşuyor.

* Şirketin üretim tesisleri.
dünyanın en büyük demir cevheri yatakları olan Kursk bölgesine çok yakın olan Orta Rusya'daki Lipetsk bölgesinde bulunuyor.

* NLMK, yıllık üretimi 11 milyon ton olan, Rusya'nın üçüncü büyük demir cevheri üreticisi Stoilensky GÖK şirketinin kontrolünü elinde bulunduruyor.

* Batılı rakipleri şirketi özellikle yüksek kaliteli bir çelik üreticisi olarak tanıyor. Şirket, 1.3 milyar dolarlık üretim merkezi geliştirme yapımını sürdürüyor.

* Novolipetsk'in ana hissedarı olan Vladimir Lisin, Rusya'nın en zengin oligarklarmdan. Novolipetksk'in yüzde 95'ine sahip olan Lisin, Forbes'un Rusya'nın en zenginleri listesinde 7'nci sırada yer alıyor.

* Şirketin yüzde 5'i Rusya'da halka açık. Novolipetsk Iron and Steel Works (NLMK) son olarak yüzde 25'lik hissesini Londra Borsası'na kote etmek için başvurdu. Halka arzın 9.6 milyar dolar seviyesinde oluşması bekleniyor.

Kibar Holding Milli Takım kaptanı
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, Erdemir'deki yüzde 49.29 kamu payının blok satışı için açılan ihalenin nihai pazarlık görüşmelerini bugün saat 16.00'da yapacak. Erdemir ihalesinde yazılı olarak alınan tekliflerde 6 grubun da barajı geçtiği anlaşıldı. Yani açık artırmaya 6 grup da katılabilecek. Bu arada yarışa katılacakların hisse payları da dün açıklandı. Ereğli Ortak Girişim Grubu'nda Kibar Holding'in yüzde 30'luk payla hakim grup olması dikkat çekti. Bugünkü yarışa katılanlar ve konsorsiyumlardaki ortaklık payları ise şöyle:

1) Oyak
2) Arcelor S.A. (Lüksemburg)
3) Ereğli Ortak Girişim Grubu: Kibar Holding A.Ş. yüzde 30, Yıldırım Dış Ticaret ve Pazarlama A.Ş. yüzde 6.4, İçdaş Çelik Enerji Tersane ve Ulaşım Sanayi A.Ş. yüzde 6.4, Tosçelik Profil Saç Endüstrisi A.Ş. yüzde 6.4, Tezcan Galvanizli Yapı Elemanları Sanayi veTicaret A.Ş. yüzde 6.4, Turkon Holding A.Ş. yüzde 6.4, Diler Holding A.Ş. yüzde 6.4, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği yüzde 6.4, Ankara Ticaret Odası yüzde 6.4, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası yüzde 6.4, Fiba Holding yüzde 6.4, Borusan Holding A.Ş. 6.4.
4) Mittal Steel Company N.V. (İngiltere)
5)NLMKOpenJointStock Company Novolipetsk Iron and Steel Corporation (Rusya Federasyonu)
6) Nurol/Limak/Ozaltın/Alkol Pazarlama O.A.O., Severstal: Se-verstal (Rusya Federasyonu) yüzde 50, Nurol Makina ve Sanayi A.Ş. yüzde 15, Limak İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. yüzde 16.5, Özaltın İnşaat Ticaret ve Sanayi A.Ş. yüzde 16.5, Nurol Holding A.Ş. yüzde 1.5, Alkollü İçkiler Pazarlama ve Dağıtım A.Ş. yüzde 0.5.

Haberin Devamı