Gazete Vatan Logo

Bu reform bizi bozar!

Jandarmada atamaları İçişleri Bakanlığı tasarrufuna bağlayan ve vali ile kaymakamların disiplin cezası verebilmesini sağlayan düzenlemelere asker, ‘Askeri sistemi ve disiplini zedeler’ diye itiraz etti

Bu reform bizi bozar!

TBMM’ye sunulan iç güvenlik paketinde yer alan ‘Jandarma reformu’na Genelkurmay’dan itiraz geldi. Genelkurmay özellikle il ve ilçe jandarma komutanlarının atanmasındaki değişikliğe itiraz ediyor. Yeni düzenlemeye göre, Jandarma Genel Komutanlığındaki daire başkanları ile il ve ilçe jandarma komutanlarını İçişleri Bakanı atayacak. Vali ve kaymakamlar, jandarma ve sahil güvenlik personeline disiplin cezası verebilecek. İçişleri Bakanı ile valilerin, jandarma personelini görevden uzaklaştırma yetkileri genişletilecek, ilçe jandarma komutanları valinin talimatıyla değişebilecek.

Siyasallaşma kaygısı

Askeri kaynaklar özellikle atamalarda Jandarma Genel Komutanlığı’nın devre dışı bırakılmasının ‘askeri sistemi ve disiplini’ zedeleceğine inanıyor. Özellikle ilçe komutanını değiştirme yetkisinin valiliğe verilmesiyle birlikte, komutanın askeri görevlerini yerine getiremeyeceğini, istikbalini siyasilerde görebilme tehlikesinin ortaya çıkabileceğini savunuyorlar. Hatta “Vali, kaymakamı, ilçe emniyet müdürünü seçebiliyor mu?” diyerek değişikliğe dikkat çekiyorlar.

Haberin Devamı

Terfileri etkiler

Askeri kaynakların dikkat çektiği bir nokta ise bu değişikliğin terfileri etkileyecek olması. Buna ise şu örneği veriyorlar: “Terfilerde sicil notu çok önemlidir. Üsteğmen rütbesinde bir ilçe jandarma komutanı düşünün. Vali tarafından görevinden alınan bir üsteğmenin sicil notu nasıl yüksek olabilir? İleride her terfisinde bu durum karşısına çıkar. Gelecek planı yapamaz hale gelir.”

Başbakan’a mektup

İç güvenlik paketindeki yer alan Jandarma reformuyla ilgili çekinceler Genelkurmay tarafından Başbakan Ahmet Davutoğlu’na da aktarıldı.

Çekingeceler bir mektup halinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel imzası ile Davutoğlu’na iletildi. Bu olaydan yaklaşık 1 ay sonra ise Genelkurmay’ıo ziyaret eden Davutoğlu’na brifingte sözlü olarak da aktarıldı.

Biz teklif edelim

Genelkurmay ortaya çıkabilecek sorunu çözmek için de formül üretti. Bu formül ise ortak hareket etmek. Mevcut sisteme göre jandarma personelinin atama, yer değiştirme ve ceza işlemleri İçişleri Bakanlığı ile koordineli olarak Jandarma Genel Komutanlığı tarafından yürütülüyor. Asker ise koordineli bir çalışma istiyor. Atamaların ‘Jandarma Genel Komutanının teklifi’ ve İçişleri Bakanı’nın onayı ile olmasını istiyor.

Haberin Devamı

‘Mutlak itaat sarsılır’

Mektupta ve brifingte, yapılacak değişiklikle jandarmanın görevini layıkıyla yapamayacağına dikkat çekildi. Bu durumun ise milli güvenlik yapılanmasında zaafiyete yol açacağı savunuldu. Görevden alınmaktan korkan personelin istikbal sorunu yaşamamak için siyasallaşabileceği ve bu durumun ‘mutlak itiaat’ kavramını yok edeceği vurgulanırken diğer çekinceler de şöyle sıralandı:

- Atamalar, personeli tanımıyan İçişleri Bakanlığı tarafından yapılırsa, liyakatsiz ve disiplinsiz personel haketmedikleri görevlere atanabilir.

- Vali ve kaymakamın Jandarma personeline ceza vermesi durumunda, sıralı askeri amirler devre dışı bırakılmış olurve makamlar arası çatışma yaşanır.