Gazete Vatan Logo

Bu partiler yasasıyla demokrasi olmaz

Kılıçdaroğlu SPY'yi değiştireceklerini söyledi

Siyasi partiler yasasından yakınan CHP lideri “Birbirimizi kandırmayalım. Demokrasi, yurttaşın doğrudan kendi milletvekilini seçme hakkına kavuştuğu gün gerçekleşir” dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 13. Türkiye Harita Bilimsel ve Teknik Kurultayı’nın açılışında konuştu. CHP lideri konuşmasında siyasi sisteme yönelik eleştirilerde bulundu ve bu alanda yapacaklarını anlattı:
SORGULAYIN: Demokrasiyi sağlamanın temel yolu, vatandaşın ödediği vergilerin nereye harcandığını sorgulamasıdır. Vatandaşlarımızdan bu sorgulamayı mutlaka yapmalarını istiyorum.

ARAÇ VERMİYORLAR: “12 Eylül anayasasını değiştireceğiz” diye yola çıkanlar, yargıyı yürütme organının eline verdi ve yargı siyasallaştı. Bu demokrasi ve özgürlük için en büyük tehlikedir. İnsanların haksız yere tutuklandığı ve gözaltına alındığı bir dönem yaşanıyor. Öyle şeyler yaşıyoruz ki kendini savunmak için mahkemeye götürecek beni devlet, bana araç vermiyor. Beni mahkemeye çıkaracak araç vermiyor bana. Ve ben bir dört ay daha içeride kalıyorum. Belki kendimi savunsaydım serbest bırakılmıştım.

BÖYLE OLMAZ:
Mevcut siyasal partiler yasasıyla ülkede demokrasinin gelişmesinden söz edilemez. Bu siyasal partiler yasasıyla Türkiye’de demokrasi olmaz; birbirimizi kandırmayalım. Demokrasi, yurttaşın doğrudan kendi milletvekilini seçme hakkına kavuştuğu gün gerçekleşir. Yurttaş kendi milletvekilini kendi seçecek.

SEÇİM BARAJI: Yüzde10 seçim barajı da 12 Eylül ürünü, milli irade aldatmacısıdır. Bu baraj vatandaşın iradesinin TBMM’ye yansımasının önündeki engellerden birisidir.

SOSYAL DEVLET: Türkiye’de sosyal devletin yeniden canlandırılması gerekiyor. CHP’nin Aile Sigortası Projesi buna güzel bir örnektir.

TAŞERONLAŞMA: Demokrasinin önündeki ciddi engellerden biri de taşeronlaşmadır. Bu sorunu ortadan kaldıracağız. Örgütlenmenin önündeki engelleri de kaldıracağız.

MEDYA: Medya halkın gözü, kulağı olmalıdır. Ancak bazı medya kuruluşları iktidarın gözü, kulağı haline gelmiştir.

Öyle medya var ki iktidarın sesi, gözü, kulağı olmuş.

Torpille mi berber oldun?

Seçim çalışmalarını Antalya’da sürdüren Deniz Baykal, Yeni Emek’te berber Ramazan Bıçakçı’nın ısrarıyla koltuğa oturdu. Berber konusunda çok tutucu olduğunu anlatan Baykal, tıraş öncesi Ramazan Bıçakçı’yı küçük bir teste tabii tuttu. Çıraklık belgesinden ustalık sertifikasına kadar olan bütün yeterlilik belgelerini soran Baykal, berberi sınadı. Ramazan Bıçakçı, Baykal’ın güvenini kazanmak için, aynı zamanda Antalya Berberler Odası Yönetim Kurulu üyesi olduğunu, berberlik sınav heyetinde görev yaptığını söyledi. Baykal ise “Torpil işlemiyor değil mi, sınavın şifresi de yok” diye sordu. Ramazan Bıçakçı ise, “O şifreyi AKP’liler biliyor. Biz bilmiyoruz” diye karşılık verdi.

Meclis ‘seçim’ gölgesinde yıldönümünü kutlayacak

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, 23 Nisan’da, TBMM Genel Kurulu’nun özel gündemle toplanması için milletvekillerine çağrıda bulundu. Şahin’in çağrısında, TBMM’nin açılışının 91. yıl dönümü kapsamında Genel Kurulun saat 14.00’de özel gündemle toplanacağı belirtildi. Liste dışı kalan milletvekillerinin burukluğu ve seçim hazırlıklarının gölgesinde gerçekleştirilecek TBMM’deki 91. kuruluş yıldönümü kutlamalarına 3 partide liste dışı kalan 267 milletvekilinin kaçının katılacağı merak konusu. AK Parti Genel Başkanı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP lideri Devlet Bahçeli’nin grupları adına kürsüye çıkmaları beklenen özel gündemli toplantıda, grup niteliğini kaybettiği için BDP adına konuşma yapılmayacak. Ancak 12 Haziran seçimleri için bağımsız adaylık başvurusunda bulunan BDP’li eski vekillere kişisel söz hakkı tanınması bekleniyor.
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları kapsamında, cumartesi günü TBMM Atatürk Anıtı’na çelenk konulacak, Birinci Büyük Meclis’te anma töreni ve TBMM Tören Salonu’nda kutlamaları kabul töreni gerçekleştirilecek.

Haberin Devamı