Gazete Vatan Logo

Bu netbook İngilizce öğretiyor!

Asus dünyanın en ince ve hafif netbook’u Eee PC X101 Netbook’u piyasaya sürüyor

İlk olarak Computex Fuarı’nda tanıtılan, 17.6mm’lik süper ince görünümü ve sadece 920 gr ağırlığı ile çantada kolayca taşınabilen X101, yeni MeeGo işletim sistemi ile de kullanıcılarına Facebook, Twitter gibi birçok sosyal paylaşım sitesinde her an online kalabilme imkanı sağlıyor. Böylece çocuklar, gençler ve öğrenciler için ideal ilk PC olma özelliği taşıyor. Yeni MeeGo işletim sistemi, Facebook, Twitter gibi özel uygulamalarda arkadaşlarınızla sürekli mesajlaşma ve ileti paylaşmanızda kolaylık sağlıyor.

Teknolojide rekor kıran Türkiye, krizin pençesindeki Avrupa’da ilk sıraya yerleşti

Türkiye tüketici teknolojisi ürünleri pazarı, bu yılın ikinci çeyreğinde yüzde 25 artışla 5.5 milyar liralık hacime ulaştı. Pazar, bu başarıyla 2011 yılının ilk yarısını da geçen yıla göre yüzde 25 artışla de 10.6 milyar TL değerle tamamladı. Türkiye ise ekonomik krizle sarsılan Avrupa’da birçok ülkeyi geçerek birinci oldu.

Sektör temsilcileri, Türk pazarındaki bu büyümenin, yılbaşından bu yana yüzde 1’in üstünde büyüme rakamlarını göremeyen hatta çoğu ekside olan Avrupa’nın birçok ülkesine parmak ısırttığına dikkat çekiyor. Bu arada geçen yıl toplamda 17.5 milyar liralık değere ulaşan pazar, bu yıl en az yüzde 20 artışla 20 milyar lira sınırını zorlayacak.

GfK TEMAX, geçen hafta Türkiye tüketici teknolojisi ürünleri pazarıyla ilgili ikinci çeyrek sonuçlarını açıkladı. Buna göre, bu yılın ikinci çeyreğinde daha önceki çeyrek dönemlerde elde edilen en yüksek pazar değeri rekoru kırıldı. Toplam pazar yüzde 25 artışla 5.5 milyar liralık bir hacime ulaştı. Araştırmaya konu olan telekom, bilgi teknolojileri, ofis ekipmanları, küçük ev aletleri ve beyaz eşya sektörlerinin tamamı pozitif büyüme gösterdi.

Özel günler doping etkisi yaptı

Bu büyümede, özel günler (Anneler Günü, Babalar Günü), okul kapanış dönemi, yaz tatil döneminin başlaması, yeni teknoloji ve ürünlerin pazara girmesi etkili oldu. Pazar, bu çeyrek dönemdeki başarıyla 2011 yılının ilk yarısını, geçen yıla göre yüzde 25 artışla 10.6 milyar TL değeri ile tamamladı. Türkiye, tüketici teknolojisinde gösterdiği bu başarıyla ekonomik krizle sarsılan Avrupa’da birçok ülkeyi geçerek birinci olma başarısına da ulaştı. Araştırmada, bu konuyla ilgili olarak, “Türkiye’nin ilk çeyrekte yakaladığı büyüme oranı Türkiye’yi birçok Avrupa ülkesi arasında ilk sıraya taşıdı” denildi. Pazardaki büyümeyi değerlendiren sektörün önde gelen temsilcileri, bu büyümenin yılbaşından bu yana yüzde 1’in üstünde büyüme rakamlarını görmeyen hatta çoğu ekside olan Avrupa’nın birçok ülkesine parmak ısırttığını söylüyor. Sektör temsilcileri, geçen yıl toplamda 17.5 milyar liralık değere ulaşan pazarın bu yıl yüzde 20 büyüyeceğine ve 20 milyar lira sınırını zorlayarak psikolojik bir sınırı aşacağını savunuyor.

Alışveriş Merkezleri ve Perakendecileri Derneği (AMPD) Başkanı ve Teknosa Genel Müdürü Mehmet Nane ise ikinci çeyrekte seçimin önemli bir etken olduğunu ve piyasaların canlanmasına ciddi katkıda bulunduğunu söyledi. Türkiye’nin bu büyümeyle Avrupa’da bir numaraya yükseldiğini sözlerine ekleyen Mehmet Nane, şöyle devam etti: “Avrupa ülkeleri durgunluk döneminde... Bu gelişmeler de durgunluğun en önemli göstergesi. Türkiye ise başarısıyla parmak ısırtıyor. Bu sonuçlar ilk yarıya ait... Temmuz ve Ağustos’taki uluslararası gelişmeler bir miktar düşüş yaratabilir ama yıl sonunda toplam pazarda yüzde 20 büyüme rahat rahat gerçekleşir.”

Dev zincirler hedefleri revize ediyor

Araştırmayı değerlendiren Electro World Türkiye’nin Genel Müdürü Bahadır Özbek, “2011 yılının ilk yarısındaki rakamlar göz önüne alındığında, Avrupa’nın ağır ekonomik ve Ortadoğu’nun yine hareketli siyasi türbülans yaşadığı böyle bir dönemde sektör, aralıksız 7 çeyrektir yakaladığı büyüme ile tüm dünyaya kendisini ispatlıyor. GfK TEMAX verilerine göre toplam pazar bu yılın ilk yarısındaki rakamlar dikkate alındığında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 25’lik bir büyüme gösterdi. Pazarın geçmiş trendlerine bakıldığında elde edilen bu değer, 2011 yılını da beklediğimizin üzerinde bir oranda büyüme ile kapatacağımızı gösteriyor” diye konuştu. Bu başarının kendi hedeflerinde revizyon yapmalarına da neden olduğunu anlatan Özbek, “23’üncü mağazamızı 25 Ağustos’ta Edirne’de açıp, önümüzdeki 10 ayda 17 mağazayı daha hizmet ağına ekleyeceğiz. Hedef büyüttük. Mayıs 2012’ye kadar 40 mağazaya ulaşmayı hedefliyoruz” dedi.

Navigasyon bu kez şaşırttı!

ARAŞTIRMAYA göre en hızlı büyüyen sektör olan Telekom, bu dönemde yüzde 43.5 artış gösterdi. Telekom sektörü, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 43.5 büyüyerek, 1 milyar 433 milyon lira pazar değeri ile telekom sektörüne şampiyonluk getirdi. 2011 yılının ilk yarısında telekom sektörü 2010’a göre yüzde 38.1 büyüme ile 2.8 milyar lira değerini kaydetti. Marka ve model sayısı akıllı telefonların lehinde artış gösterdi, akıllı telefonların gelişimine paralel olarak dokunmatik ekranlar daha yüksek pay aldı. Tüketici elektroniği sektörü de yüzde 38.2’lik büyümesiyle, büyüme hızı olarak bu yılın ikinci çeyreğinin en iyi ikinci performans gösteren sektörü oldu.

Tüketici elektroniği sektörü bu dönemde yüzde 39.1’lik büyüme ve 1.7 milyar lira ciro ile tamamladı. Geçen yılın aynı çeyreğine göre hem adet hem ciro olarak iki haneli büyüme göstererek sektörün en çok büyüyen ürün grubu navigasyon cihazları oldu.

Navigasyon cihazlarının pazardaki toplam cirosu ev sinema ve ses sistemleri, kameralar, DVD oynatıcılar ve MP3/MP4 çalarların cirolarını geride bırakarak, sektörde tüplü televizyonlardan sonra üçüncü sıraya yerleşti.

Bilişim sektörü 2 milyar lira

2011’in ikinci çeyreğinde 900 milyon lira elde eden bilişim sektörü, 2011’in ilk yarısında toplam 2 milyar liraya ulaştı. 2011’in ilk çeyreğine göre bilişim teknolojileri sektöründe yüzde 14’lük bir küçülme yaşansa da, sektör geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 28 büyüme gösterdi. Elde edilen cironun önemli bir kısmı taşınabilir bilgisayarlardan sağlandı.

Fiyatları düşmeye devam eden netbookların yükselen satış trendi bu çeyrekte de devam etti. Görüntüleme sektörü geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 12.3 büyüyerek 112 milyon TL elde etti. Sektör, 2011 yılının ilk yarısını 2010 yılınını ilk yarısına göre yüzde 14.5 artışla 201 milyon TL elde ederek tamamladı. Sektörün bu göz kamaştırıcı performansına dijital fotoğraf makineleri ve dijital fotoğraf çerçeveleri iki haneli büyümeleriyle katkıda bulundu.

General Mobile’ın en yeni üyesi tüketiciyle buluşuyor

GENERAL Mobile, en son modeli DST Q4’ü “KDV Bizden kampanyasıyla” 269 TL tavsiye edilen perakende fiyatıyla piyasaya sunuyor. Yapılan araştırmalarda gençler arasında “sosyal medyacıların” tercihi Wi-Fi, “ekonomicilerin” tercihi ise çift SIM kart olarak görülürken, DST Q4 bunları birarada sunuyor. DST Q4 cep telefonu kullanıcısının özel hayat ve iş hayatından oluşan bir günlük zaman planını daha iyi yönetmesine yardım ediyor, çağrı yönetiminde kontrolün daha iyi yapabilmesini sağlıyor. Çünkü çift SIM kartlı cep telefonu DST Q4 aynı anda iki kart yuvasına sahip.

Bayram coşkusunu yaşatan fiyatlar Darty’de

DARTY, bugün sona erecek olan kampanyasıyla Ramazan Bayramı öncesi cazip fiyatlar sunuyor. Darty’de bir adet aktif 3D gözlük hediyeli Samsung 55 inç 3D LED TV 5 bin 849 TL yerine 3 bin 999 TL’ye, Samsung 40 inç Full HD LED TV 1.999 TL yerine 1.699 TL’ye, Nokia 2220 cep telefonu 219 TL yerine 169 TL’ye, HP Pavilion LC880EA G6-1000ST 999 TL’ye, Acer AS5742G-383G32MNKK 999 TL yerine 899 TL ve Toshiba Satellite L655-1HE 1.499 TL’ye satışa sunuluyor.

Elektrik kesintisinde bile konuşturuyor

PANASONIC TG8051 DECT telefon ile “Elektrik kesildiğinden telefon çalışmaz” düşüncesi tarihe karışıyor. Herhangi kesintide TG8051’i temel ünitesine yerleştirerek, ahizenin içerisinde birikmiş elektriği üniteye aktarabiliyorsunuz. Böylece telefon “Speakerphone” modunda 5 saate, “Eller Serbest” modunda ise 2 saate kadar kullanılabiliyor. 200 giriş kapasiteli bir dijital telefon rehberi de sunuyor. Fiyatı 134.90 TL.

Motorola Defy Turkcell’le geldi

MOTOROLA’NIN toza, suya ve darbeye, kısaca günlük hayatın sürprizlerine dayanıklı Android 2.2 tabanlı yeni akıllı telefonu Motorola Defy, Türkiye’ye geldi. Fotoğraf, video ve web sayfalarını uçtan uca görüntüleyen 3.7 inçlik yüksek çözünürlüklü dokunmatik ekran ve gelişkin web’de gezinme yetenekleriyle donatılmış ince ve cebe uygun cihaz, Turkcell satış kanalları üzerinden piyasaya sunuldu. Motorola Defy, 24 aylık kontratla tüm vergiler dahil ayda 45 TL’ye, 12 aylık kontratla ise ayda 76 TL’ye satın alınabiliyor. Turkcell’in kampanyasında cihazın yanı sıra aylık 250 MB internet paketi de dahil.

TİVİBU’yu daha kaliteli izleyin

İNTERNET hattından ses ve görüntü verisi taşımaya olanak sağlayan IPTV üzerinden Tivibu Ev hizmetini veren TTNET, Aztech HL110E sayesinde ev içinde duvar delmeden, kablo çekmeden modem ve televizyon arasında bilgi aktarımı sağlanıyor. Aztech HL110E Homeplug Adaptör 200 Mbps’e varan hızı sayesinde HD ses ve görüntü aktarımını destekliyor.

Pioneer’ın AV serisi ‘inceldi’

PIONEER’IN yeni ince tasarımlı VSX-S500 ve VSX-S300 modellerinin boyutları diğer modellere göre küçük olmasına rağmen, Pioneer AV alıcılarında bilinen yüksek kalite, esneklik ve ses özellikleriyle dikkat çekiyor. Büyük AV alıcı serilerine nazaran çok daha kompakt ölçülerde tasarlanan VSX-S300 ve VSX-S500 modellerinin boyu 85 mm, derinliği 280 mm. Pioneer’ın yeni ince tasarımlı modelleri kompakt boyutları sayesinde, arkasında kalan boşlukta bağlantılar ve kablolama için geniş bir alan kalmasına olanak sunuyor.

Xperia Arc ile Mini ödülleri topladı

EXMOR RTM sensörlü 8.1 MP HD kamerası, 8.7 mm’lik süper ince tasarımı ve 4.2 inçlik büyük ekranına ek olarak gelişmiş Sony Mobile Bravia Engine ve Reality Display teknolojisini kullanan Xperia Arc EISA 2011, Avrupa’nın En İyi Kameralı Telefonu ödülüne layık görüldü. Xperia Mini ise düşük enerji tüketimi ve üretiminde kullanılan çevre dostu materyallerle EISA 2011, Avrupa’nın En Çevreci Akıllı Telefonu Ödülünü kazandı. Xperia Mini, Türkiye’deki kullanıcılarla Ekim’de buluşacak.

Uzay teknolojisi Vertu Ascent’in kasasında

LÜKS iletişim araçlarının liderlerinden Vertu, güç, hız ve performansın ilham verdiği turuncu renkli modeli Ascent ile iddialıÖİlk defa tüm kasasında uzay teknolojisi kalitesinde alüminyum kullanılan yeni Ascent, hem güç hem de hafifliği ile farkını ortaya koyuyor. Telefon Assisted GPS teknolojisi, 190’dan fazla ülkeyi içeren haritalarla yüklü olarak geliyor. Ascent safir kristal lens korumasına ve optimum netlik için zorunlu otomatik odaklanma özelliğine sahip yüksek kaliteli, 5 mega piksel bir fotoğraf makinesine de sahip.

‘BlackBerry’ler sınırsız mobil internet ile ayda Vodafone’da

VODAFONE, BlackBerry akıllı telefonlarını sınırsız mobil internet paketleriyle abonelerinin beğenisine sunuyor. Vodafone’a 24 ay taahhüt veren aboneler, BlackBerry’nin en popüler modellerine ayda 29 TL ile 69 TL arasında değişen fiyatlarla sahip olabiliyor. Kampanya, BlackBerry Torch 9800, BlackBerry Bold 9780, BlackBerry Curve 9300 ve BlackBerry Curve 8520 akıllı telefonlarını kapsıyor. Vodafone Türkiye Bireysel Müşterilerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Öğüt, “Yeni BlackBerry kampanyamızla birçok BlackBerry modelini piyasadaki en avantajlı fiyatlara abonelerimize sunduğumuz için mutluyuz” değerlendirmesini yaptı.

Haberin Devamı