Gazete Vatan Logo

Bu nasıl balon?

Emlak Konut Genel Müdürü Murat Kurum, balon tartışmasına yönelik, “30 bin konutun inşaatı devam ediyor ve 20 bini satıldı. Projelerde yüzde 30 ile 70 ön satış oluyor. Bu rakamlarla nasıl balon olur?” dedi

IMF Başkanı Christine Lagarde’nin geçtiğimiz haftalarda İsviçre ile İsrail ile birlikte Türkiye’yi konut fiyatlarına yönelik uyarması, sektörde yeniden balon tartışmalarını gündeme getirdi. Sektör temsilcileri, sektörün genelinde balon olmadığını, arzın yoğun olduğu bazı bölgelerde sıkıntıların olduğunu ifade ederken, Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’ndan da bu yönde açıklama geldi.

Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, inşaat sektörünün ekonominin beşte birini taşıdığını ifade ederek, “Emlak Konut’un şu anda 30 bin konutluk inşaatı devam ediyor ve bu konutların 20 bini satıldı. İnşaatları da henüz yüzde 20 seviyesinde bulunuyor. Projelerdeki inşaatlar devam ediyor. Projeler satışa çıkmadan yüzde 30 ile 70 oranında ön satış yapılıyor. Bu rakamlarla nasıl balon, arz fazlası olur? İnşaat sektöründe risk görmüyorum. Sektörün ülke ekonomisi için önemi çok büyük. Sektörde bazı bölgelerde arz fazlası olabilir ama bizim projelerde sorun yok. Hükümet, bankalar ve biz zaten gerektiğinde önlemleri alıyoruz” açıklamasını yaptı.

Kurum, Türkiye’de her yıl 600 bin konut ihtiyacı olduğunu ifade ederek, 2013 yılında 814 bin bağımsız bölüm için yapı ruhsatı alındığını kaydetti. Kurum, 2013’te Türkiye’ye gelen 13 milyar dolarlık doğrudan yabancı yatırımın 3 milyar dolarının gayrimenkul sektörüne yapıldığını da ekledi.

Göle bakan 1.431 konut satışa çıktı

BE-MA İnşaat’ın 95 bin metrekare arsa üzerinde konumlandırdığı Göl Panorama Evleri, 1.431 konut ve 40 ticari üniteden oluşuyor. Be-Ma İnşaat İcra Kurulu Üyesi Halil Durna, “Projemiz, Bahçeşehir’in tam karşında, Küçükçekmece Gölü’ne bakan bir noktada yer alıyor. 530 milyon lira yatırımla hayata geçirdiğimiz Göl Panorama Evleri, bölgeye büyük değer kazandıracak bir yaşam alanı olacak. Projenin konumlandığı nokta yatırım açısından büyük potansiyel taşıyor. Bu da projeye olan ilgiyi artırıyor” dedi. İlk 200 daire için metrekare fiyatlarının 2 bin 471 lira olarak belirlendiği proje, yoğun ilgi görüyor.

2.500 TL’den başlıyor

Projenin donatılarına ve bölgeye kıyasla ekonomik oranlarla satışlara başladıklarını dile getiren Halil Durna, “Şu an metrekaresi yaklaşık 2 bin 500 TL’den başlayan fiyatlarımızı lansman dönemine özel olarak belirledik” dedi. Peşin alımlarda yüzde 10 indirime ek olarak yüzde 1 peşinat ile lansman dönemine özel fırsat sunuluyor. Ayrıca yüzde 25’lik peşinatın yüzde 24’lük kısmı da kredilendirilebiliyor.

Haberin Devamı