Gazete Vatan Logo

Bu manzara yüz yılda bir izlenir!

21. Yüzyılın en büyük güneş tutulması dün yaşandı

YüzyIlIn en büyük güneş tutulması Asya’yı karanlığa gömdü. Hindistan’ın batısında bulunan Gucarat eyaletinde yerel saatle 06.24’te (TSİ 03.54) başlayan tutulma, daha sonra 15 bin kilometre uzunluğunda, 200 kilometre eninde bir koridor halinde Hindistan, Nepal, Butan , Bangladeş, Myanmar, Çin ve Japon Ryukyu adalarına kadar yayıldı. Sadece Asya’da görülen tam güneş tutulmasını görmek için yüz milyonlarca kişi sokaklara döküldü. Tutulma sırasında Ay, Güneş ve Dünya’nın arasına girdi. Tutulma, en uzun zamanında 6 dakika 39 saniye sürdü. Bu sırada gündüz geceye döndü, yıldızların gökyüzünü kapladı. Ve güneş bir taç gibi gökyüzünü süsledi. Güneş tutulması yaklaşık her 18 ayda bir meydana geliyor ancak astrofizik uzmanları, bu kadar uzun süreli bir güneş tutulmasının 2132’ye kadar gerçekleşmeyeceğini söylüyor. Dünkü güneş tutulması, 11 Temmuz 1991’de Havai ve Güney Amerika’dan izlenebilen 6 dakika 53 saniyelik güneş tutulmasından sonra kayıtlara geçen en uzun güneş tutulması oldu.

Hindistan’da 1 kİŞİ öldü

Hindistan’da güneş tutulması kanlı bitti. Guanj Nehri’ne günahlarından arınmak için tutulma sırasında germek isteyen 2 bin 500 kişi galeyana gelince 80 yaşındaki bir kadın boğularak öldü. 20 kişi de yaralandı. Yaralılardan beşinin durumu ağır.

2 MİLYAR İNSAN GÜNEŞE TUTULDU

Bu tarihi ana Asya’da 2 milyar kişi tanıklık etti. Güneş tutulmasını izlemek üzere Hindistan, Nepal, Çin ve diğer Güney Asya ülkelerine seyahat eden binlerce kişi renkli görüntüler oluşturdu. Meydanlar, tutulmayı izlemek isteyen insanlar tarafından dolduruldu ve özel gözlüklerle tarihi âna tanıklık edildi.





Haberin Devamı