Gazete Vatan Logo

Bu kursu bitirenlere iş garanti

30 gün içinde bulma garantisi...

İŞKUR, mesleki eğitim kurslarına katılan kursiyerlerin en az yüzde 50’sine, kurs sınav sonucunun açıklandığı tarihten itibaren en geç 30 gün içinde işe başlatılmak şartı ile 120 günden az olmamak üzere en az fiili kurs süresi kadar istihdam edilmek üzere bulacak. 30 günlük süre, il müdürlüğünce uygun görülen hallerde iki katına kadar uzatılabilecek.

Türkiye İş Kurumu’nun (İŞKUR), mesleki eğitim kurslarına katılan kursiyerlerin en az yüzde 50’sine, kurs sınav sonucunun açıklandığı tarihten itibaren en geç 30 gün içinde işe başlatılmak şartı ile 120 günden az olmamak üzere en az fiili kurs süresi kadar istihdam edilmek üzere iş bulacak. 30 günlük süre, il müdürlüğünce uygun görülen hallerde iki katına kadar uzatılabilecek.
İŞKUR’un Aktif İşgücü Hizmetleri Yönetmeliği Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. İstihdamın korunmasına ve artırılmasına, işsizlerin mesleki niteliklerinin geliştirilmesine, işsizliğin azaltılmasına ve özel politika gerektiren grupların işgücü piyasasına kazandırılmasına yardımcı olmak üzere İŞKUR tarafından düzenlenen aktif işgücü hizmetlerinin yürütülmesine ilişkin usul ve esasları belirlemek amacıyla hazırlanan Yönetmelik, İŞKUR tarafından işgücü piyasası ihtiyaçları doğrultusunda gerçekleştirilecek olan mesleki eğitim kurslarını, işbaşı eğitim programlarını, girişimcilik eğitim programlarını, toplum yararına programları, iş ve meslek danışmanlığı faaliyetlerini ve bu Yönetmelik çerçevesinde tasarlanacak olan diğer kurs, program, proje ve özel uygulamalar ile bunların uygulanmasına ilişkin usul ve esasları kapsıyor.

ÖZEL SEKTÖR İŞYERLERİ YÜZDE 50 İŞ GARANTİSİ VERİRSE KURS AÇILABİLECEK

Yönetmeliğe göre, yıllık işgücü eğitim planında yer alan mesleklerde kurs açılabilmesi için işyerlerinden talep gelmesi gerekiyor. Söz konusu talebin, il müdürlüğünce yapılacak çalışmalar sonucunda Kurum kayıtlarından karşılanamaması halinde, sadece karşılanamayan kısım için mesleki eğitim kursu açılabilecek.
Planda yer almayan bir meslek için hizmet alımı yöntemi ile kurs düzenlenmek istenildiğinde; Genel Müdürlükten uygunluk onayı alınması ve İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulunun onayıyla planda değişiklik yapılması gerekli olacak.
Planda yer almayan bir meslek için özel sektör işyerlerinden alınan işçi taleplerinin Kuruma kayıtlılardan karşılanamaması durumunda özel sektör işyerleri tarafından en az yüzde 50, kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarından en az yüzde 20 istihdam taahhüdü verilmesi şartıyla işbirliği kapsamında kurs düzenlenebilecek. Bu şekilde kurs düzenlenen meslek, İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulunun yapılacak ilk toplantısında yıllık işgücü eğitim planına eklenecek.

TOPLAM KURS SÜRESİ 160 FİİLİ GÜNÜ AŞAMAYACAK

Kurs eğitim programları Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından onaylanacak. MEB, kurs eğitim programlarının müfredatının UMS ile uyumlu olmasını sağlayacak.
Ulusal Meslek Standartları (UMS) veya ulusal yeterlilik bulunan mesleklerde kurslar ilgili UMS, ulusal yeterlilikler veya yeterlilik birimleri temel alınarak açılacak. Bu kapsamda açılacak tüm kursların eğitim programlarının, bu standartlara veya ulusal yeterliliklere uygun olarak hazırlandığının da MEB onayında belirtilmesi gerekecek.
Kursiyerlere bilgi ve becerilerin kazandırılması için toplam kurs süresi; kursun düzenleneceği meslek konusunda MEB’in belirlediği süre, ulusal meslek standartları veya ulusal yeterlilikler, işgücü piyasası ihtiyaçları ve kursiyerlerin nitelikleri gibi hususlar göz önünde bulundurularak belirlenecek. Toplam kurs süresi 160 fiili günü aşamayacak.
Kursların, günlük en az beş en fazla sekiz saat ve haftada altı günü geçmemek üzere en az otuz en fazla kırk saat olması gerekecek. Yarım günlük tatiller dahil olmak üzere milli, dini bayramlar ile resmi tatil olan günlerde eğitim yapılamayacak ve bu süreler toplam eğitim gününe dahil edilemeyecek.

BİR SINIFTA EN FAZLA 25 KURSİYER OLACAK

Kurs sınıfları; eğitici sayısı, eğitim yerinin kapasitesi ve donanımı ile kursa konu mesleğin özellikleri dikkate alınarak oluşturulacak. Bir sınıfın en az on en fazla yirmi beş kursiyerden oluşması esas olacak. Ancak kamu kurum ve kuruluşlarıyla düzenlenecek kurslarda kursiyer sayısı il müdürlüğünce belirlenebilecek.
Kursiyer sayısının beş kişinin altına düşmesi halinde il müdürlüğünce kurs iptal edilebilecek. Ancak kurs süresinin üçte ikisinin tamamlanması halinde kurs iptal edilmeyecek. Engellilere yönelik veya işbirliği kapsamında işyerinde düzenlenen kurslarda en az beş kursiyer için de kurs düzenlenebilecek.
Kursiyerlerin seçim aşamasında iş ve meslek danışmanları aracılığı ile kursiyer adaylarına; öncelikle meslek seçimi, meslek değişikliği ya da bir mesleğe uyum sağlama gibi iş ve meslek danışmanlığı hizmetleri verilecek.

KURSİYERLERİN YARISINA BİR AY İÇİNDE İŞ BULUNACAK

Kursiyerlerin en az yüzde 50’si, kurs sınav sonucunun açıklandığı tarihten itibaren en geç 30 gün içinde işe başlatılmak şartı ile 120 günden az olmamak üzere en az fiili kurs süresi kadar istihdam edilecek. 30 günlük süre, il müdürlüğünce uygun görülen hallerde iki katına kadar uzatılabilecek. İl müdürlüğüne tahsis edilen eğitim bütçesinin yüzde 5’ini geçmemek üzere, sadece kamu kurum ve kuruluşları ile Anayasanın 135’inci maddesinde belirtilen kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ile hizmet alımı kapsamında istihdam taahhüt oranı en az yüzde 20 olarak kurs düzenlenebilecek.

KURSİYERLERE, KURSİYER ZARURİ GİDERİ ÖDENECEK

Kurslara katılan kursiyerlerin her birine, katıldıkları her tam fiili eğitim günü için, miktarı Kurum Yönetim Kurulunca belirlenen kursiyer zaruri gideri ödenecek. Yarım gün veya daha az süre ile kursa katılmış olan kursiyerlere bu günler için ödeme yapılmayacak.
Kursiyerlere yapılacak ödemeler, il müdürlükleri tarafından Kurumun belirleyeceği banka veya PTT aracılığıyla gerçekleştirilecek. Kursiyerlerin ödemeleri alabilmesi için Kurumca belirlenecek bankada kendi adlarına hesap açtırmaları gerekecek. Belirtilen koşullarla kendilerine hesap açtırmayanlar hak talebinde bulunamayacak.

TOPLUM YARARINA PROGRAM KAPSAMINDAKİ İŞ SÜRELERİ 9 AYA KADAR UZATILABİLECEK

İşsizliğin yoğun olduğu dönemlerde veya yerlerde doğrudan veya yüklenici eli ile toplum yararına bir iş ya da hizmetin gerçekleştirilmesi yoluyla özellikle istihdamında zorluk çekilen işsizlerin çalışma alışkanlık ve disiplininden uzaklaşmalarını engelleyerek işgücü piyasasına uyumlarını gerçekleştirmek ve bunlara geçici gelir desteği sağlamak amacıyla açılan toplum yararına programlar çerçevesinde, iş süresi sözleşmede belirlenen sürenin tamamlanmasıyla sona erecek. Ancak ilgili kurumların gerekçeli olarak uzatma talebinde bulunmaları ve gerekçenin il müdürlüğünce uygun bulunması halinde, toplam 9 ayı aşmamak şartı ve ödenek durumu da dikkate alınarak toplum yararına program süresi uzatılabilecek.
Toplum yararına program kapsamında her bir katılımcıya yapılacak ödeme, 4857 sayılı Kanun hükümleri çerçevesinde asgari ücret tespit komisyonu tarafından belirlenen 16 yaşını doldurmuş işçiler için günlük asgari ücret miktarının katılım sağlanan gün sayısı ile çarpımı sonucu bulunacak miktardan oluşacak.

SOSYAL YARDIMA İHTİYACI OLANLARLA İKİ HAFTA İÇİNDE İRTİBATA GEÇİLECEK

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından Kuruma yönlendirilen kişilerden sosyal yardım alanlar ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının ilgili personeli tarafından yapılan saha incelemeleri sonucunda acil durumuyla iş ve meslek danışmanlarına yönlendirilen kişilerle iş ve meslek danışmanları tarafından, öncelik durumları göz önünde bulundurularak, en geç iki hafta içinde irtibata geçilecek. Bu kişiler, beceri düzeyleri belirlenerek durumlarına uygun açık işe ya da eğitim programlarına yönlendirilecek.

Haberin Devamı