Gazete Vatan Logo

Bu köyde seçim boykotu var

MUŞ merkeze 40 kilometre uzaklıkta bulunan Karabey Köyüne bağlı 32 hane ve 300 nüfuslu Boğaz Mezrasının yol sorununun çözümlenmemesi nedeniyle, seçmenler 7 Haziran genel seçimlerinde sandık başına gitmeme kararı aldı.

Boğaz mezrasında yaşayanlar ile 2 kilometre uzaklıktaki Yelalan köylüleri arasında yıllar önce arazi kavgası başladı. Kavgada Yelalan Köyünden 1 kişinin ölmesi üzerine aradaki husumet, kan davasına dönüştü. Bağlık oldukları Karabey Köyü ile aralarındaki patika yolun daha uzun olması nedeniyle Boğaz Mezrası halkı, ilçe ve şehir merkezine bağlayan tek yolun Yelalan Köyünden geçmesi nedeniyle, bu yolu kullanırken tedirgin oldu.

Mezrada yaşayan kadın, erkek, yaşlı, çocuk hep birlikte kazma, kürekleri alarak geçen yıl başlarında imece usulüyle, mezrayı Karabey Köyüne bağlayacak 8 kilometrelik başka bir yol açmak için harekete geçti.

Köylüler en azından traktörün gidebileceği 2 kilometrelik yolu yaparken, basında çıkan haberler üzerine İl Özel İdare Müdürlüğü mezraya yol yapma çalışması başlattı. İl Özel İdare Müdürlüğü 8 kilometrelik yolun 4 kilometresini yaptıktan sonra işi bıraktı. Yarım kalan yol yüzünden büyük sıkıntılar çektiklerini söyleyen mezra halkından Mehmet Kaya şunları söyledi:

Haberin Devamı

70 SEÇMEN SANDIK BAŞINA GİTMEYECEK

"Kışın yapılmayan yol yüzünden anamızdan emdiğimiz süt burnumuzdan geldi. Kadınları, kızakla hastaneye götürürken zor anlar yaşadık. Köyümüzde okumaya ilgi fazla. 40’a yakın üniversitede okuyan öğrencimiz var. 19 öğrencimiz Bingöl’e bağlı Solhan İlçesinde yatılı olarak eğitim görüyor. Tatillerde onların buraya gelmesi de ayrı bir çile. Yetkililer derdimize çare olamayınca, kendi işimizi kendimiz halletmeye karar verdik. Yelalan Köyü ile aramızda kan davası var. En azından traktörlerle gidip- geleceğimiz bir yol açmak için çalışmaya başladık. Sabah erkenden yol açmaya başlıyor, akşama kadar çalışıyorduk. Mezra ile ilgili haberler çıkınca İl Özel İdaresi yol yapımını üstlendi, ancak çalışmayı yarıda bıraktı. Mezra halkı olarak karar verdik. Seçimlere kadar yolumuz yapılmazsa toplam 70 seçmen sandık başına gitmeyecek ve seçimleri protesto edecek. ’Yol yoksa, oy da yok’ diyeceğiz." Mezrada yaşayan çocuklar da yollarının yapılması için Cumhurbaşkanı ve Başbakana mektup yazarak gönderdi. Öğrencilerden Medeni Kaya, "Mezradaki 19 çocukla birlikte ben de Solhan Yatılı Bölge Okulunda okuyorum. Her hafta sonu mezraya gelmek bizim için ızdırap. 21’nci yüzyılda büyük bir mahrumiyet yaşıyoruz" diye konuştu.

Haberin Devamı