Gazete Vatan Logo

Bu kez taça çıkmadılar

Referandumda taça çıkan Adil Gür seçime saatler kala sonucu doğru bildi. Tarhan Erdem de bu kez isabetli tahmin yaptı.MHP’yi kimse bilemedi.

Bu kez taça çıkmadılar

Türkiye’nin güvenilir ve prestijli kamuoyu araştırma şirketleri bu seçimde diğer seçimlere göre daha başarılı oldu. Sandığa günler kala başkanlık seçiminin ikinci tura kalmayacağı iddiasını ortaya koyan KONDA ve Tarhan Erdem ile seçime sadece saatler kala tahminini açıklayarak Erdoğan’ın alacağı oy oranını hemen hemen tam isabetle tutturan A&G ve Adil Gür bu seçimin kazananları oldu. Referandumda seçime 48 saat kala ‘Yüzde 60.8 evet çıkacak’ diyen Adil Gür taça çıkmış ve bu seçim sürecinde de hiç anket yayınlamayarak dikkatleri üzerine çekmişti. SONAR ve Gezici gibi anket şirketleri ise Erdoğan’ın oy oranını 50’nin altında bulup seçimin ikinci tura kalacağını ileri sürerek kaybeden anketçiler oldu.

MHP herkesi yanılttı

Araştırma şirketleri seçimi kimin kazanacağını doğru tahmin etmekle birlikte MHP’nin bu kadar yüksek bir oy oranına ulaşacağını bilemediler. Hemen hemen hiçbir şirketin tahminlerinde MHP’nin 10’lu rakamlarda bir oy yüzdesine ulaşacağı öngörülmedi. HDP’nin barajı geçeceği gerçeğini ise hemen hemen tüm kamuoyu araştırma şirketleri doğru bildi. Birçok şirket Ak Parti ve MHP’den oluşan Cumhur İttifakı’nın meclisi kontrol edecek çoğunluğa ulaşamayacağını öngörüyordu ancak bu tahminleri de yanlış çıktı. Tarhan Erdem ve Adil Gür bile MHP’yi 7-8 puan barajında gösteriyordu ve ittifak dışı olması durumunda barajı geçemeyeceğini öngörüyordu. MHP tüm anketçileri yanılttı. Sadece Gezici MHP’nin oy oranına yakın bir tahminde bulundu.

Haberin Devamı