Gazete Vatan Logo
Magazin Bu kez şarkılar konuşacak

Bu kez şarkılar konuşacak

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından, bu yıl 20. kez Garanti Bankası’nın sponsorluğunda düzenlenecek 24. İstanbul Caz Festivali, yine yenilikçi ve keşiflerle dolu bir programla müzikseverlerle buluşmaya hazırlanıyor. Festival bu yıl, 4-20 Temmuz tarihleri arasında, cazın duayen isimlerinden yeni keşiflere 200’ü aşkın yerli ve yabancı sanatçıyı İstanbul’un 20 farklı mekanında ağırlayarak farklı konser deneyimleri yaşatmaya devam edecek

Bu kez şarkılar konuşacak

Kandace Springs/Christian McBride’s “New Jawn Quartet”

10 Temmuz, Sultan Park-Swissotel The Bosphorus

İlhamını Sade, Ella Fitzgerald, Lauryn Hill, Billie Holiday, Nina Simone gibi divalardan alan; Blue Note’un yeni keşfi piyanist, büyüleyici vokaliyle Kandace Springs, soul, caz ve popu birleştiren cazibeli şarkılarıyla sıcacık bir yaz akşamında Swissotel The Bosphorus Sultan Park’ta olacak. Kandace Springs’in ardından, ABD’li caz bas gitaristi Christian McBride yeni projesi New Jawn Quartet ile modern caz keşiflerine yelken açacak. Yer aldığı 300’den fazla kayıtla kendi neslinin en çok kayıtta bulunan caz sanatçılarından sayılan McBride, sahip olduğu beş Grammy ödülü ile virtüözlüğünü kanıtladı.

Donny McCaslin “Beyond Now”

18 Temmuz, Salon İKSV

ABD’li caz saksofoncusu, Donny McCaslin, David Bowie’nin yıldızlar arasına karışmadan hemen önce yayımladığı Blackstar albümüne katkıda bulunanlar arasında önemli bir yerde duruyor. 2016 tarihli son albümü Beyond Now’u Bowie’ye adayan McCaslin, bu albümde MUTEMATH, Deadmau5, The Chainsmokers ve tabii ki Bowie şarkılarına yer verdi. Albüm, 2016’nın en iyi caz albümleri arasında gösterildi. Bu yılın başında Grammy Ödül Töreni’nde Blackstar’ın kazandığı ödülleri David Bowie adına almak üzere ekibi Ben Monder, Jason Lindner, Tim Lefebvre ve Mark Guiliana ile sahneye çıkan McCaslin’in kendi adına da 3 Grammy adaylığı bulunuyor.

Haberin Devamı

Junun Featuring Shye Ben Tzur And The Rajasthan Express / Miles Mosley / Bilal Karaman Trio / MadenÖktemErsönmez

7 Temmuz Cuma, Beykoz Kundura

Bas gitarist, vokalist ve besteci, Kamasi Washington’ın sağ kolu ve West Coast Get Down Collective’in kurucusu Miles Mosley, Beykoz Kundura’da caz müziğin geleceğini notalara dökecek. Mosley, kendi hikâyelerini anlattığı ilk solo albümü Uprising’i İstanbullularla paylaşacak. Beykoz Kundura’nın hayranlık uyandıran atmosferinde gerçekleştirilecek gecenin kapanışını ise Junun gerçekleştirecek. Sufi ruhani müzik geleneğinden Qawwal’i günümüze taşıyan besteci-ozan Shye Ben Tzur, Hintli ekip the Rajasthan Express ile gerçekleştirdiği bu projede, geleneksel müziği elektronik tınılarla bir araya getiriyor. Kayıtlarında Radiohead’in gitaristi Jonny Greenwood’un da yer aldığı proje hakkında “Junun” adlı belgesel de yapıldı.

Haberin Devamı

Bill Laurance Bokanté

19 Temmuz, Beykoz Kundura

Caz ve elektronik müziği birleştiren füzyon mutfağı Snarky Puppy’nin arkasındaki isimler, Beykoz Kundura’nın atmosferine çok yakışacak bir performansla festivaldeler. Snarky Puppy’nin klavyecisi Bill Laurance’ın performansıyla başlayacak gece, grubun kurucusu ve bas gitaristi Michael League’in yepyeni projesi Bokanté ile devam edecek. League’in tanımıyla “Batı Afrika müziği, delta blues ve Led Zeppelin’in ilginç bir birleşimi” olan Bokanté, farklı müzik türlerini başarıyla icra edebilen en saygın gruplardan.

Antonio Sanchez & Migration

14 Temmuz, Zorlu PSM Drama Sahnesi

Oscar ödüllü Birdman filminin orijinal müziklerine imza atan Meksika asıllı caz davulcusu Antonio Sanchez, Chick Corea ve Pat Metheny gibi devlerle sahne aldıktan sonra, grup lideri olarak kaydettiği son albümü The Meridian Suite’i takiben ilk defa İstanbul’a geliyor. Beş yaşında davulla tanışan, dört adet Grammy ödülü sahibi Sanchez, çağının en önemli grup liderleri arasında görülüyor. İlk defa grup lideri olarak kaydettiği albümü Migration’ı İstanbullu caz dinleyicisiyle paylaşacak.

Haberin Devamı

Fatoumata Diawara; Hindi Zahra

17 Temmuz, The Grand Tarabya Panorama Terrace

Damon Albarn’dan Herbie Hancock’a kadar sayısız isme eşlik eden Afrika müziğinin son yıldızı Fatoumata Diawara ile caz ve dünya müziğini benzersiz bir biçimde harmanlayan Hindi Zahra, sıcak ve ritmik bir caz ve dünya müziği akşamı için “Olympic Cafe Tour” projeleri kapsamında bir arada. Tutkulu kadın vokallerin gücüyle aklınızı başınızdan alacak konser bu yılın yeni mekanlarından Tarabya Oteli’nin etkileyici terasında gerçekleştirilecek.