Gazete Vatan Logo

Bu kez Fed’e taktı

ABD Başkanı Donald Trump, kendi atadığı Fed Başkanı Powell’ı sert dille eleştirdi: Bunca iyi iş yaparken faizleri artırmasını görmekten hoşlanmıyorum. Fed’den destek alamıyorum

Bu kez Fed’e taktı

Her hareketiyle, attığı her tweet’iyle tüm dünyayı karıştıran ABD Başkanı Donald Trump’ın bu kez hedefinde ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell var. Trump, bir kez daha Fed’in faiz artırımına karşı çıktı. Fed’in faiz oranlarını yükseltmesinin kendisini sevindirmediğini belirten Trump, Çin ve Avrupa Birliği’ni (AB) de kendi para birimlerini manipüle etmekle suçladı.

Trump, Fed’in daha fazla uyum sağlaması gerektiğini söylerken, geçen yıl atadığı Powell’dan da “Faiz oranlarını yükseltmesi beni sevindirmedi, hayır, sevinçli değilim. Ekonomi için biz bunca iş yapıyorken, sonrasında faizlerin yükseltildiğini görmekten hoşlanmıyorum” diye söz etti.

Piyasaları ürküttü

Diğer ülkelerin zorlu uluslararası ticaret görüşmelerinde kendi merkez bankalarının hamlelerinden istifade ettiğini ama ABD’nin Fed’den destek alamadığından da yakınan Trump, “Diğer ülkelerle çok güçlü kuvvetli şekilde müzakereler yürütüyoruz. Kazanacağız. Ama böylesi bir dönemde Fed bana yardımcı olmalıydı. Diğer ülkeler bu türden durumlara uyum sağladı” dedi.

Haberin Devamı

“Bence Çin kendi para birimini manipüle ediyor, euro da manipüle edilmekte” diye devam eden Trump, Fed’in bağımsızlığına inanıp inanmadığı sorusunu “Ben Fed’in ülke için iyi olanı yapmaya çalıştığına inanıyorum” şeklinde yanıtladı.

Powell’la ilgili de “Onu tercih ettiğim için mutlu muyum? 7 yıl içinde size haber vereceğim” diye ekledi. Fed’in bağımsızlığına bugüne kadar ABD Başkanı’nın müdahale ettiği pek görülmediğinden Trump’ın açıklamasının ardından borsada sert düşüş yaşandı. Bu yıl 2 kez faiz yükselten Fed’in gelecek ay yine faiz artırımına gitmesi bekleniyor.

Fed, Donald Trump’ın göreve geldiği Ocak 2017’den bu yana 5 kez faiz artırdı.

Gözler Jackson Hole’de

Piyasalarda gözle bu hafta Jerome Powell’ın Jackson Hole’daki yıllık global Merkez Bankası konferansında yapacağı konuşmaya kilitlendi. ‘Değişen Ekonomide para politikası”adlı sempozyumda konuşacak olan Powell’ın önümüzdeki döneme ilişkin vereceği sinyaller merak konusu. Fed Başkanı Powell, son olarak ABD Senatosu’nun Bankacılık Komitesi’nde düzenlenen oturumda faiz oranlarını kademeli olarak artırmanın en iyi seçenek olduğunu söylemişti. Powell, “FOMC, güçlü iş gücü piyasası, hedefimize yakın enflasyon ve kabaca dengelenmiş risk görünümü ile birlikte şimdilik en iyi yolun, faiz oranını kademeli olarak yükseltmeye devam etmek olduğuna inanıyor” diye konuşmuştu.

Haberin Devamı