Gazete Vatan Logo

Bu kartın arkasında ‘Türkiye’ var

Türkiye, kendi ödeme yöntemini ülkeye bereket getirmesi dileğiyle hayata geçirdi. Türkiye’nin ‘TR’ rumuzuyla başlayan TROY logolu kartlar, 375 milyar dolara ulaşan işlem hacmine sahip piyasada kullanıma sunuldu.

Bu kartın arkasında ‘Türkiye’ var

Türkiye kartlı ödeme sistemlerinde TROY ile yeni bir dönem başladı. Türkiye, kendi ödeme yöntemini hayata geçirdi ve TROY logosu banka kartlarının ve kredi kartlarının sağ alt köşesinde yerini aldı. 1 Nisan 2016 tarihi itibariyle kullanıma hazır hale gelen TROY’un ilk işlemi, düzenlenen lansman toplantısında üzerinde TROY yazan kutlama pastasının ödemesinin TROY logolu kartla BKM Genel Müdürü Soner Canko tarafından gerçekleştirilmesiyle oldu.

Türkiye’nin ‘TR’si

Canko, yaptığı konuşmada, TROY’un arkasında bankacılıktaki bilgi birikimi, deneyimi ve teknolojisi ile Türkiye’nin olduğunu belirterek, “Bu yüzden adımız ‘Türkiye’nin Ödeme Yöntemi’nden geliyor. Türkiye’nin ‘TR’si, ödemenin ‘O’su ve ‘Yöntemi’nin ‘Y’sinden oluşan kısaltmayla ona ‘TROY’ adını verdik” diye konuştu. Türkiye’deki tüm POS, ATM ve e-ticaret sitelerinin 1 Nisan 2016 itibarıyla TROY logolu kartlarla işlem yapmaya hazır hale geldiği bilgisini veren Canko, çok yakında cüzdanlarda da TROY logolu kartların görülmeye başlanılacağını söyledi. Canko, TROY’un tüm alışverişlerde kullanılabileceğine işaret ederek, “İşleminiz güvenli, hızlı ve sorunsuz gerçekleşecek. Üstelik Türkiye’ye özel olacak, Türkiye kazanacak” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

10 banka ile başlıyor

Soner Canko, TROY’un yurt içi ve yurt dışında kullanılabilinirliği konusunda ise şunları kaydetti: “TROY için tüm bankalarımız katkı verdi. Bankalarımızla anlaştık. Önümüzdeki dönemde her bankanın kendi takvimi içerisinde tüm bankalardan TROY kart alabileceksiniz. Şimdilik bu sene 10 banka ile başlıyoruz. Kart veren sayısı 29. Gelecek yıl hepsine ulaşmış olacağız. Her banka kendi marka, pazarlama, kampanya ve promosyon stratejisi içinde TROY’a özel çalışmalar yapacak. Kimi banka öğrencilere, kimisi emeklilere, kimisi çiftçilere, kimisi gençlere yönelik çalışacak. Türkiye’de yapılan tüm kartlı ödemelerin yüzde 98.5’i Türkiye içerisinde yapılan ödemeler.” Canko, mevcut kartların kullanma tarihi gelmeden TROY olarak değiştirilmesinin tasarruf bilinciyle örtüşmeyeceğini, bu nedenle hali hazırda bankalarda böyle bir hazırlığının olmadığını söyledi.

Haberin Devamı

375 milyar dolarlık pazarda lider markalar arasına girecek

Türkiye’nin 112 milyon banka kartı ve 59 milyon kredi kartı sayısı ile Avrupa’da lider durumda bulunduğu bilgisini veren BKM Genel Müdürü Canko, 2.2 milyon adet kart kabul noktası ile yılda 5 milyar adet işlem yapıldığını ve bu işlem hacminin 375 milyar dolar olduğunu ifade etti. Soner Canko, TROY’un arkasında Türkiye’nin olduğunu, ülkenin bilgi birikimi, deneyimi ve teknolojisinin bulunduğunu söyledi. Türkiye’nin ilk ve tek ulusal ödeme yöntemini geliştirebilmek için uzun çalışmalar yaptıklarını, 8 kişilik çekirdek ekiple TROY’u hayata geçirdiklerini anlatan Canko, gelecekte bu anlamlı anı gururla hatırlayacaklarını belirtti. Canko, “Bankacılık sektörümüz, perakende dünyası ve kart kullanıcılarının heyecanla beklediği bu güzel haberi birlikte kutluyoruz. Şimdi sıra sizde. Kartınız hangi bankadan olursa olsun, ödeme yönteminiz TROY olsun. TROY, Türkiye’ye hayırlı olsun, ülkemize bolluk, bereket getirsin” diye konuştu.

Haberin Devamı

Türkiye’deki kartlı işlemlerin ne kadarının TROY üzerinden gerçekleşeceğine ilişkin yüzde vermekten kaçınan Canko, “Bunu yüzdeye bağlamayayım. TROY’un diğer markalarla rekabet etmek yerine yüzde 60 nakit dönen bir ekonomide bu oranı adreslemesi tek başına yeterli olacaktır. TROY lider markalardan birisi olacak” dedi.

İhraç edilebilir

Canko, “TROY’un ihracını düşünüyor musunuz?” sorusu üzerine, 30 Eylül 2015 tarihinden bu yana Avrupa’da 6 ülkede TROY’u anlattığını ve gelecek dönemde know-how ihracatının özellikle Afrika başta olmak üzere gelişmekte olan ülkelere olabileceğini ifade etti.

Soner Canko, dünyada yerel ödeme sisteminin gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde kullanıldığını ifade ederek, “Örneğin Kanada’da Interac logolu kartlarla işlemlerin ciro büyüklüğü 211 milyar dolar. İtalya’da Bancomat logolu 36 milyon kartla her yıl 1.3 milyar adet işlem yapılıyor. Güney Kore ve Hindistan’da da var” dedi.