Gazete Vatan Logo

Bu Istanbul masal oldu

Reklendirilen 200 yıllık 30 İstanbul fotoğrafı yayınlandı

Amerikan Ulusal Kütüphanesi tarafından “tarihi renklendirme” projesi kapsamında renklendirilen 200 yıllık 30 İstanbul fotoğrafı yayınlandı.

DünyanIn en büyük kütüphanesi olan Amerikan Ulusal Kütüphanesi (National Library of Congress) “tarihi renklendirecek Photochrom projesi” kapsamında 1985 yılında İsviçre’deki Muriset Sanat Galerisi’nden yaklaşık 6 bin adet 1890-1910 yıllarında çekilmiş siyah beyaz Avrupa ve Ortadoğu fotoğrafları satın aldı.

Bu kareler İsviçre’nin Zürih kentindeki Photoglob Şirketi’nin laboratuvarlarında yıllarca süren uğraş sonunda photochrom teknolojisiyle renklendirildi ve ortaya İstanbul’un belki de hiç görülmeyen kareleri çıktı.

6 bin kare internette

Library of Conress “İstanbul not Constantinople” adını verdiği İstanbul koleksiyonunu internette hem kendi sitesinden hem de resim paylaşım sitesi Flickr üzerinden tüm dünyaya yayınladı. Renklendirilmiş 30 İstanbul fotoğrafın içinde Galata Köprüsü, Sultanahmet, Ayasofya, Eminönü, Kız Kulesi, Anadolu Hisarı, Fenerbahçe, Tophane gibi yerlerin 1890-1910 yılları arasında çekilmiş görüntüleri bulunuyor. Ayrıca İstanbul’daki Bizans surları, sokak berberleri ve bir semt pazarından görüntüler de koleksiyonda yer alıyor. Kütüphanenin internet sayfasında Ortadoğu ve Avrupa’nın dört bir yanında çekilip renklendirilen 6 bin fotoğrafı ülke ya da şehir isimleriyle arama yaparak görüntüleyebileceğiniz adres şöyle: http://memory.loc.gov/pp/pgzquery.html

HİSAR VE EMİNÖNÜ

İstanbul’un iki simge semti Rumelihisarı ve Eminönü 200 yıl önce işte böyleydi. Fotoğrafta Eminönü’nde yine bugünküne benzer kargaşa yaşanırken Hisar’daki manzarada betonundan eser yok.

Haberin Devamı