Gazete Vatan Logo

Bu işin sonu tıraş

AB’nin dayattığı tasarruf tedbirlerine ‘Hayır’ diyen Yunanistan’ın iflastan kurtulması için ‘saç tıraşı’ gerekiyor. Komşu 323 milyar euroluk borcun 2012’deki gibi silinmesini istiyor

Yunanistan’da Pazar günü yapılan referandumdan yüzde 61 gibi ezici çoğunlukla ‘hayır’ kararının çıkmasıyla, piyasalar Komşu’nun iflastan nasıl kurtulacağına kilitlendi. Uluslararası Para Fonu’na (IMF) olan 1.6 milyar euroluk borcu ödeyemediği için temerrüde düşen ve Troyka’nın acı reçetesine boyun eğmeyeceğini duyuran Yunanistan ya Euro Bölgesi’nden çıkacak ya da kreditörler insafa gelip ülkenin borçlarını silecek bir başka deyişle saç tıraşı yapılacak. Euro Bölgesi’nden çıkmaması için 323 milyar euro borcu olan Yunanistan’ın borçlarının yüklü bir bölümü silinmiş olacak.

İktidardaki SYRIZA partisinin İngiltere Sözcüsü Marina Prentoulis, referandum sonucunun Avrupa için dönüm noktası olduğunu belirterek, Yunanistan’ın borçlarının bir kısmının silinebileceğini söyledi. Prentoulis, “Ya saç tıraşı yapılacak ya da Yunan halkı için uygulanabilir başka bir şey olacak” dedi. 2012’de saç tıraşıyla Yunanistan’ın tek kalemde 105 milyar euro borcu silindi. Bu konuda tarihi rekor kıran Yunanistan’da kişi başına 10 bin 530 euro borç silinmiş oldu.

Haberin Devamı

Arnold gibi senet basabilir

Yunanistan’da kurtarma programı için yapılan referandumdan hükümetin desteklediği ‘hayır’ oyu çıksa da, ülkenin içinde bulunduğu kriz devam ediyor. Ülkenin kaderi Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) ellerindeymiş gibi gözüküyor. ECB’nin Acil Durum Likidite Yardımı’nı (ELA) artırmaması durumunda Yunan bankalarının açılmayacağı ifade ediliyor. ECB’nin yardımın tavanında değişiklik yapmaması halinde Yunanistan’ın tek çaresi senet basmak olacak. Hükümet yetkilileri Kaliforniya’da olduğu gibi elektronik senet basabileceklerini açıkladı. Kaliforniya 2008’deki Lehman Brothers krizinde likiditenin sıkıntıya girmesi sonucu geçici senet basmıştı. Dönemin valisi Arnold Schwarzenegger, bütçedeki 24.3 milyar dolar açıkla baş edebilmek için senet dağıtmıştı.