Gazete Vatan Logo

Bu hesaba dikkat! Kiradan elde edilen gelir...

Bu hesaba dikkat! Kiradan elde edilen gelir...

Hesaplamada kira gelirinin büyüklüğüne göre vergi oranları yüzde 15-35 arasındadır. Kira bedelleri 2015 yılına aittir. Tablo hazırlanırken 'Götürü Gider Yöntemi'nin tercih edildiği varsayılmış, vergiyi azaltabilecek sigorta primi, bağış, sağlık ve eğitim giderleri dahil edilmemiştir. Bu yönde harcaması olanlar gider gösterip daha düşük vergi ödeyebilir.

Evde hizmet de var

Evi, işyeri veya arsası olup bundan kira geliri elde edenler için son gün 25 Mart Cuma. Mükellefler bu tarihe kadar www.gib.gov.tr internet sitesine girecek ve 'Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi' ile beyanname verecek. İnternet imkanı olmayan mükellefler ise vergi dairelerine başvuracak. Yaşlı, engelli, okuma-yazma bilmeyen ve hastalara talep durumunda memur gönderiliyor. Bunun için '444 0 189'dan randevu alınmalı. Hangi durumda ödenmez 2015'te ne kadar kira geliriniz varsa 0 kadar beyan edeceksiniz. 10 ay ise 10 aylık... Konutta beyana sınır, 3600 lira. Bu sınırın altında geliri olanların beyanname vermesine gerek yok. Bu sınırı 1 lira dahi geçse beyanname verilecek. Evin anne, baba, çocuk ya da kardeşlere bedelsiz kiraya verilmesi, evin boş kalması, gayrimenkulün 1 Ocak 2015'ten önce satılması, evde akrabalarla birlikte ikamet edilmesi durumunda da vergi ödenmiyor.

Haberin Devamı

Yeni evi kiraya verenler

Boş Kalan evi korumak amacıyla bedelsiz olarak başkalarının (örneğin arkadaşın) kullanımına bırakılması durumunda da vergi ödenmiyor. Son 5 yıl içinde ev alıp kiraya verenler 'Gerçek Gider Yöntemi'yle satm alma bedelinin yüzde 5'ini kira gelirinden düşebilir. Örneğin; 2014'te 200 bin TL'ye aldığınız evden 2015'te 10 bin TL kira tahsil ettiniz. 200 bin TL'nin yüzde 5'i olan 10 bin TL'yi kira gelirinden düşerek vergiden kurtulabilirsiniz. Adım adım beyanname İnternetten hazır beyanname doldurmak için 'gib.gov.tr adresine girerek TC kimlik numaranızla işlemi başlatm. 'Beyanname doldur' ekranını seçerek istenen bilgileri yazm. Bu bölümde kimlik, kira geliri ve konutla ilgili bilgiler isteniyor. Sistem otomatik olarak 'Götürü Gider Yöntemi'ni seçiyor ve yüzde 25 indirim yapıyor. Giderleriniz daha fazlaysa 'Gerçek Gider'i seçerek giderleri tek tek yazm. Ödeyeceğiniz vergi otomatik hesaplanıyor. (Posta)

Haberin Devamı