Gazete Vatan Logo

Bu gelen Türkler’in ayak sesleri!

AB Komisyonu, Türk vatandaşlarının Schengen ülkelerine yapacakları seyahatlerde en geç haziran ayı sonunda vizelerin kaldırılmasını öngören tavsiye kararı aldı

Bu gelen Türkler’in ayak sesleri!

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Türkiye ile Birlik arasında Vize Serbestisi Diyaloğu kapsamında yol haritasının uygulanmasına ilişkin üçüncü raporunu açıkladı. Raporda, Türkiye’nin vize serbestisi için 72 kriterden 67’sini yerine getirdiği belirtilerek, Türk vatandaşları için vizelerin haziran sonunda kaldırılmasını öngören tavsiye kararına yer verildi.

Parmak izi şart

Bununla beraber, metinde Türkiye’den, parmak izi bilgisinin de yer aldığı biyometrik pasaportların çıkarılması, Geri Kabul Anlaşması’nın uygulanmasına başlanması, terörle mücadele ve organize suçlarla mücadele kanunlarının temel haklara dikkat edilerek AB’ye uygun bir şekilde düzenlenmesi istendi. Bunların, vizesiz seyahat için şart olduğu ve aciliyet arz ettiği belirtildi. Türkiye’ye, biyometrik pasaportlar için sene sonuna kadar süre verilirken, parmak izi bilgisinin yer almadığı pasaportlarla vizesiz seyahatin mümkün olmayacağı ifade edildi.

Güçlü mesaj

Rapora dair açıklama, AB Komisyonu’nun birinci Başkan Yardımcısı Frans Timmermans ile AB Komisyonu’nun Göç, İçişleri ve Vatandaşlıktan Sorumlu Üyesi Dimitris Avramopoulos tarafından yapıldı. Bu adımla, AB Komisyonu’nun, tavsiye kararının arkasında güçlü bir şekilde durduğu mesajını verdiği belirtiliyor.

Haberin Devamı

Hangi ülkelere gidilebilecek?

Eğer vizeler kalkarsa Türk vatandaşları, haziran ayı sonu gibi Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İspanya, İsveç, İsviçre, İtalya, İzlanda, Letonya, Liechtenstein, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya ve Yunanistan’a giderken vize almaya ihtiyaç duymayacak. Bunlara ek olarak, şehir devletleri olan Monaco, San Marino ve Vatikan’a da gidilebilecek. Türk vatandaşları turistlik ve ziyaret amaçlı seyahatlerinde bu ülkelerde 180 gün içinde en fazla 90 güne kadar kalabilecek. Schengen üyesi olmadıkları için İngiltere ve İrlanda’nın vize uygulaması sürecek.

1 Haziran’da yeni pasaport!

AB Bakanı Volkan Bozkır ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ortak basın açıklaması yaptı. Çavuşoğlu, pasaport konusundaki çalışmaların tamamlanmak üzere olduğunu belirtti. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu,

Haberin Devamı

1 Haziran’dan itibaren yeni pasaportlar verileceği bilgisini verdi. Bakan, pasaportlar için verilecek ücretlerin belirli olduğunu da ekledi. Buna göre cüzdan bedeli ödenecek, harç bedeli ödenmeyecek. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan AB Bakanı Bozkır, salı günü Strasbourg’a giderek Avrupa parlamenterleriyle; cuma günü de AB komiserleriyle görüşeceğini söyledi.

En az 16 ülke onaylamalı

AB Komisyonu’nun tavsiye niteliğindeki kararı, Avrupa Parlamentosu (AP) ve AB Konseyi’nin onayının ardından uygulamaya girecek. Bunun için tavsiye kararı, önce AP Sivil Özgürlükler, Adalet ve İçişleri Komitesi’nde ele alınacak. Değişiklik önergelerinin ardından karar, AP Genel Kurulu’nun onayına sunulacak. Oylamada, kabul için salt çoğunluk yeterli olacak. Olası değişikliklerle kabulün ardından karar, AB Konseyi’ne gönderilecek. AB Adalet ve İçişleri Konseyi’ndeki oylamada ise çifte nitelikli çoğunluk esas alınacak. Çifte nitelikli çoğunlukta oylamaya katılan üyelerin yüzde 55’inin kabul oyu vermesi gerekiyor. Mevcut durumda en az 16’sının onayı aranacak. Ancak kabul oyu veren ülkelerin toplam nüfusunun oylamaya katılan ülkelerin nüfusunun yüzde 65’ini oluşturması şart.

Haberin Devamı

İŞTE EKSİK KRİTERLER

42. KRİTER

Yolsuzlukla mücadele için Ulusal Strateji ve Hareket Planı’nın uygulanması. Avrupa Konseyi Yolsuzlukla Mücadele Grubu (GRECO) tavsiyelerinin uygulanması.

- Türkiye 30 Nisan 2016’da yolsuzlukla mücadele için yeni bir strateji belirledi.

- GRECO tavsiyelerinin yerine getirilmesi için yeni yasalar çıkarılmasına ihtiyaç var.

47. KRİTER

Suç ve iade konularında tüm AB üyesi ülkelerle etkin yargı işbirliği yapılması.

- Suçluların iadesi, iadesi mümkün olmayan suçluların yargılanması ve Türkiye’deki prosedürlerin AB üye ülkelerine anlatılması konusunda Türk yetkililer daha yakın işbirliği sözü verdi.

54. KRİTER

AB’nin polis teşkilatı EUROPOL ile Operasyonel İşbirliği Anlaşması’nın imzalanması ve yürürlüğe girmesi.

Haberin Devamı

- Türk yetkililer EUROPOL’e 2 Mayıs’ta anlaşmayı imzalama isteklerini belirten bir mektup gönderdi.

56.KRİTER

Kişisel verilerin korunması konusunda AB standartlarına uygun bir yasanın çıkarılıp uygulanması.

- Türkiye’de 24 Mart’ta kabul edilen kişisel verilerin korunmasına ilişkin kanunda değişiklik gerekiyor. Güvenlik birimlerinin eylemlerinin yasanın kapsamına alınması ve verileri koruyan kurumun bağımsızlığının garanti altına alınması gerekiyor.

65. KRİTER

Organize suç ve terörizmin tanımının AİHM kararları, AB normları ve AB ülkelerinin uygulamaları esas alınarak yeniden yapılması gerekiyor. Aynı zamanda bunun mahkemeler ve güvenlik güçleri tarafından yorumunun da bu doğrultuda yapılması gerekli. Bu şekilde özgürlükler ve güvenlik ile adil yargılama, fikir özgürlüğü, toplanma özgürlüğü gibi hakların garanti altına alınması gerekiyor.

- Türkiye, özellikle terörizmin tanımını daha iyi yapmak ve kapsamını daraltmak için Avrupa standartlarında yasal düzenlemeler yapmalı. Bunlar uygulamaya da yansımalı.

- Güvenlik birimlerinin suçlarını inceleyen bağımsız bir komisyon kurulması konusunda yasa hazırlandı ancak henüz kabul edilmedi.