Gazete Vatan Logo

Bu faizle yatırım imkansız

Gübretaş Genel Müdürü İbrahim Yumaklı, yüzde 18’leri bulan maliyet ile yatırım yapılıp yapılmayacağını anlamak için ince hesap yapmaya dahi gerek olmadığını söyledi

Bu faizle yatırım imkansız

Gübre Fabrikaları TAŞ (GÜBRETAŞ) Genel Müdürü İbrahim Yumaklı, “Türkiye’deki faiz oranlarıyla yeni yatırım yapmanız imkansız. Yüzde 17-18’lerle boyutunuza uygun bir yatırımı herhangi bir ham madde merkezine yakın bir yerde yapabilmenizin size olan maliyetiyle orada elde edeceğiniz faydayı karşılaştırdığınızda hiç ince hesap yapmanıza gerek yok zaten” dedi.

Yumaklı, GÜBRETAŞ’ta yüzde 30 üretim, yüzde 70 ithal gübre bulunduğuna dikkati çekerek, “Bu aynı zamanda sizin üretiminizin ara hammaddelerdeki veya üretim süreçlerindeki entegrasyonuyla alakalı bir durum. Maalesef GÜBRETAŞ’ın bu yönde bir miktar zayıflığı var. Bunları tamamladığınızda hiç olmazsa şunu söyleyebiliriz; yurt dışından ithal etmekle yurt içinde üretmenin kıyasını yaptığınızda, eğer yurt içinde ürettiğinizin maliyeti ve satış şartları uygunsa o zaman hiç olmazsa işçiliği yurt dışına ödememiş, yurt içinde bırakmış olursunuz. Bu bizim için çok kritik. Ancak orada da karşımıza faiz oranları çıkıyor” şeklinde konuştu.

Yeni yatırımın imkansız olduğunu iddia eden Yumaklı şu bilgileri verdi: “Türkiye’deki faiz oranlarıyla yeni yatırım yapmanız imkansız. Yüzde 17-18’lerle boyutunuza uygun bir yatırımı herhangi bir ham madde merkezine yakın bir yerde yapabilmenizin, size olan maliyetiyle orada elde edeceğiniz faydayı karşılaştırdığınızda hiç ince hesap yapmanıza gerek yok zaten. Sadece yatırım yapmış olmak için yatırım yapılmaz.”

Haberin Devamı

0.25’lik sürpriz gelir mi?

Ekonomistler, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) bugünkü Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faizlerde değişiklik beklemiyor. Özellikle enflasyonun istenen seviyeye inmemesi Merkez Bankası’nı sıkı para politikasını devam ettirmesi konusunda çaresiz bırakıyor. Ancak kurdaki gelişmeleri dikkate alanlar sürpriz bir indirimin gelebileceğine dair açık kapı bırakmayı da ihmal etmiyorlar. Ziraat Bankası ekonomisti Bora Tamer Yılmaz, toplantıda faiz oranlarının sabit tutulmasını beklediklerini söyledi. Burada önemli faktörün enflasyon beklentileri olacağına işaret eden Yılmaz, enflasyon beklentilerinin önceki gün açıklanan TCMB beklenti anketinde sabit kaldığını anımsattı.

Haberin Devamı

Ekonomist Haluk Bürümcekçi de manşet enflasyonun yıllık artışının temmuzda yüzde 9.8 seviyesine doğru yavaşlamasına karşın bankanın, aradan geçen sürede ortalama fonlama maliyetinde bir değişikliğe yönelmediğini söyledi ve faizin sabit bırakılmasını beklediğini ifade etti.